Γερμανικός Τύπος: «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;»

«Θα ευχόμουν να στηρίξουν το ευρώ όλες οι χώρες της ΕΕ» αναφέρει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη γερμανική Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τίτλο «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι προς το παρόν οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχασαν τίποτε και προσθέτει: «Αν και κατανοώ τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών, πρέπει να πω ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία της ΕΕ και έχει τα μεγαλύτερα οφέλη από το ευρώ. Γι’ αυτό είναι υπέρ των γερμανικών συμφερόντων η σταθερότητα του ευρώ…ακόμη και αν χρειαστεί η αλληλεγγύη των Γερμανών (τα χρήματα) στο τέλος θα αποβεί προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη Γερμανία.»

Στο ερώτημα της εφημερίδας γιατί αφού είναι τόσο σημαντική η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν βοηθά π.χ. και η Βρετανία ο κ. Μπαρόζο απαντά: «Αν και η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη βοήθησε την Ιρλανδία. Το Λονδίνο είναι επίσης υποχρεωμένο να βοηθήσει και την Ελλάδα. Θα ευχόμουνα να στηρίξουν το ευρώ όλες οι χώρες, που έχουν τα οικονομικά περιθώρια. Είναι προς το συμφέρον τους. Οι διακυμάνσεις του ευρώ προκαλούν σε όλες τις χώρες προβλήματα και όχι μόνον σε αυτές που ανήκουν στην ευρωζώνη».

Η Bild ρώτησε επίσης τον πρόεδρο της Κομισιόν γιατί ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ελλάδας, είναι τόσο αντιπαθής στους Έλληνες;

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκφράζει την άποψη πως κάτι τέτοιο είναι πράγματι παράδοξο και λυπάται γι’ αυτό, αλλά τονίζει ότι «πιθανή αιτία (της αντιπάθειας προς τη Γερμανία) είναι τα σχόλια ορισμένων στη Γερμανία, τα οποία δεν βοήθησαν καθόλου την κατάσταση.

Κάθε χώρα της Ευρώπης, πλούσια ή φτωχή, έχει τις δικές της προσλαμβάνουσες και βεβαίως την υπερηφάνειά της. Ταυτόχρονα οφείλουν να αναγνωρίσουν και οι πλούσιες χώρες ότι οι χρεωμένες χώρες κάνουν σοβαρές και μεγάλες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τα χρέη και τα ελλείμματά τους».

«Ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της»

Αν «έρχεται το κούρεμα;» αναρωτιέται σε άρθρο της η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου και υπογραμμίζει: «Ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της να βγει από τη δίνη των χρεών, πολύ περισσότερο να τα αποπληρώσει. Και έτσι αυτό που πριν από εβδομάδες ήταν ταμπού, φαίνεται όλο και πιο πιθανό: το ‘κούρεμα’ του χρέους. Πρόκειται όμως για πολύπλοκο και ευρύ σενάριο».

«Τι κρύβεται πίσω από την αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ;» συνεχίζει η εφημερίδα και εξηγεί: «Η ανακοίνωση των Σαρκοζί και Μέρκελ την Κυριακή ότι δεν έχουν τίποτε να μας ανακοινώσουν πλην της καλής θέλησής τους πως σε ορισμένες εβδομάδες να μας δώσουν κάτι παραπάνω, περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση. Το ίδιο και η αναβολή της συνόδου, γιατί δόθηκε για τον ίδιο λόγο: Η Ευρώπη δεν έχει ενιαία άποψη στο πως θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους. Ειδικά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα».

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι γαλλικές τράπεζες θα χάσουν πιο πολλά από τις γερμανικές και καταγράφει τα γνωστά σενάρια για τα ποσοστά του ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους.

«Κατάλληλη λύση το κούρεμα του χρέους σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης»

Οι γερμανικοί Financial Times φιλοξενούν ανάλυση του Λούκας Τσάιζε, ο οποίος αμφισβητεί την αίσια έκβαση του εγχειρήματος, όπως το λέει, της κ. Μέρκελ για τη διάσωση των τραπεζών. Δηλαδή ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία του τραπεζικού τομέα ή για όσες χώρες δεν μπορούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με ταυτόχρονη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο κ. Τσάιζε υποστηρίζει: «Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σχήμα στήριξης που δεν μπορεί στην πράξη να λειτουργήσει. Πρώτον, διότι η βασική σκέψη, στην οποία στηρίζεται, είναι παράλογη. Δηλαδή το να προχωρήσεις σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστούν άτρωτες στους κλυδωνισμούς μιας κρατικής χρεοκοπίας. Δεύτερον, διότι είναι παράδοξο στην ευρωζώνη η διάσωση των τραπεζών να συνιστά ζήτημα των εθνικών κυβερνήσεων. Και τρίτον, διότι κανένα σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα δεν πρόκειται να ανατρέψει το δεδομένο πως το ‘κούρεμα’ του χρέους μιας χώρας-μέλους θα δημιουργήσει προηγούμενο.»

Τέλος, ο αναλυτής εκτιμά ότι «το κούρεμα του χρέους σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης θα ήταν μια τολμηρή, αλλά κατάλληλη λύση. Σε μια τέτοια περίπτωση αποφασίζει η εθνική κυβέρνηση κάθε χώρας – μέλους για το ποια τράπεζα θα επιβιώσει και με ποιο μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης. Συνέπεια όμως αυτού του εγχειρήματος θα ήταν ένας εξορθολογισμένος, λιγότερο κερδοφόρος χρηματοπιστωτικός τομέας που θα θύμιζε το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας τον 20ο αιώνα.»

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63447362

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: , . 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Γερμανικός Τύπος: «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;»”

 1. perseasellanios Says:

  Η μέρα τις κρίσεως πλησιάζει. Ενημερωθείτε, αντιληφτείτε, οργανωθείτε και δράσετε συλλογικά και ελληνικά.

  Γραφει Ο Δημήτρης Καζάκης

  Η διαδικασία γενικευμένης εκποίησης της Ελλάδας

  http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/10/11/%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/

  Το δημόσιο χρέος και το καθεστώς υποδούλωσης της Ελλάδας

  http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/10/11/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF/

  Τι σημαίνει για την Ελλάδα χρεοκοπία και πτώχευση;

  http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/10/11/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%BA/

  Το γαϊτανάκι της αναδιάρθρωσης και οι κρυφές επιδιώξεις

  http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/10/11/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CF%8A%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9/

  Τι ζήτησε ο Σημίτης στο παζάρι της αναδιάρθρωσης; Ο συναρχιτέκτονας τις καταστροφής μας μογγόλος Σημίτης έχει και λόγο.

  http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/10/11/%CF%84%CE%B9-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: