Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας

Γράφει ο αναγνώστης μας Χρήστος Παπαβασιλείου (της πηγής: http://koukfamily.blogspot.com/)

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

1. ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με την εκλογή του ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ διαπίστωσε τα εξής προβλήματα στην χώρα του:

α. Το βαθύ κεμαλικό κράτος ήταν διεφθαρμένο με αποτέλεσμα η ΤΟΥΡΚΙΑ να παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα στον ετήσιο κρατικό της προϋπολογισμό.

β. Τα κέρδη από τις όποιες επενδύσεις είχαν γίνει κατέληγαν όχι στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά σε μια ολιγαρχία του κεμαλικού καθεστώτος.

γ. Υπήρχαν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος τα οποία προέρχονταν από προωθήσεις λαθρομεταναστών και εμπόριο ναρκωτικών που εκμεταλλεύονταν άνθρωποι του κεμαλικού καθεστώτος για ίδιο όφελος.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ όμως είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος πολιτικός εξαιρετικά εύστροφος που έχει και άλλα τρία βασικά χαρακτηριστικά:

α. Είναι πατριώτης της ΤΟΥΡΚΙΑΣ. 

β. Είναι υπέρμετρα φιλόδοξος

γ. Δεν τηρεί τις συμφωνίες με τους συνομιλητές του, οι οποίοι αποδέχονται την παγκοσμιοποίηση.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν επικίνδυνο και μη ελεγχόμενο. Ειδικότερα:

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης άρχισε να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους (νεοθωμανικής ιδεολογίας) σε θέσεις κλειδιά με απώτερο σκοπό να έχει αρκετή πληροφόρηση για την διαφθορά και το μαύρο χρήμα. Ειδικά αυτό κατάφερε να το εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά για τους λαθρομετανάστες αφού διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τους ήθελαν και ακολούθησαν μια πιο σκληρή πολιτική απέναντί τους κατάλαβε, ότι αυτοί θα έμεναν στην ΕΛΛΑΔΑ αναγκαστικά επομένως θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας με την οποία έχουν μεγάλες διαφορές. Προσπάθησε δηλαδή, (μέσω των λαθρομεταναστών) διαβλέποντας ότι η ΕΛΛΑΔΑ μετά τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ πιθανόν να υποστεί οικονομική ύφεση, να εντείνει το πρόβλημα αυτό. Ένδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες περνούν ακόμη και μέρα μεσημέρι εν’ μέσω τουρκικών φυλακίων επανδρωμένων οι οποίοι κάνουν πως δεν βλέπουν. Ταυτόχρονα εκείνος άρχισε να κλείνει συμφωνίες προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο με το ΝΑΤΟ (ΡΩΣΙΑ, Ν. ΚΟΡΕΑ, ΚΙΝΑ) για προμήθειες εξοπλισμών και πέτυχε σε αυτές τις συμφωνίες να υπάρχει συμπαραγωγή με αποτέλεσμα την δημιουργία βαριάς αμυντικής βιομηχανίας και την μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα του. Αυτήν την στιγμή η ΤΟΥΡΚΙΑ φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να ενταχθεί στις χώρες που κατασκευάζουν οπλικά συστήματα. Στον τομέα της ενέργειας ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έχει κλείσει συμφωνίες με πολύ ευνοϊκούς όρους για την ΤΟΥΡΚΙΑ με ΡΩΣΙΑ και ΝΑΤΟ. Επίσης καλλιεργεί ένα διεθνές προφίλ ότι στην ΤΟΥΡΚΙΑ υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση (αποδυναμώνοντας το κεμαλικό καθεστώς) με την οποία η Διεθνής Κοινότητα μπορεί να κλείνει συμφωνίες με αυτήν που να υλοποιούνται αμέσως υπονομεύοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ διεθνώς στην περιοχή αυτή. Ένδειξη για το γεγονός αυτό αποτελεί ότι στις περιοχές τις οποίες εξέρχονται τα ερευνητικά σκάφη τους αμέσως μετά ή λίγο αργότερα εκτελείται εκεί ΝΑΤΟΪΚΗ ή ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ.

2. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Από το 2004 έως το 2008 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) ανανέωσαν όλο το πεπαλαιωμένο υλικό τους δηλαδή:

α. Αγοράστηκαν νέου τύπου άρματα LEO 2A4 με τα οποία εξοπλίστηκε κυρίως η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.

β. Εκσυγχρονίστηκαν τα άρματα Μ-60 σε Μ-60 SABRA στο ΙΣΡΑΗΛ με δυνατότητες και οπλισμό ανάλογο του LEO 2A4. Kαι αυτά τοποθετήθηκαν κυρίως ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ.

γ. Δημιούργησαν δύο νέα Συντάγματα Μηχανικού έναντι του ΕΒΡΟΥ και τα εξόπλισαν με νέου τύπου γεφυροφόρα αρματα τα οποία έχουν δυνατότητα να γεφυρώσουν τον ΕΒΡΟ ποταμό εντός 4 λεπτών.

δ. Εξόπλισαν το πυροβολικό τους επίσης έναντι του ΕΒΡΟΥ με πυροβόλα FIRTINA αντίστοιχων δυνατοτήτων με τα γερμανικά ΠΑΝΤΣΕΡ όμως σε διπλάσιο αριθμό από τα αντίστοιχα Ελληνικά PANZER 2000.

ε. Κατήργησαν τα ενδιάμεσα στρατηγεία (Μεραρχίες) μεταξύ των Σωμάτων Στρατού και των Ταξιαρχιών ώστε η μεταβίβαση των διαταγών να είναι άμεση από τα Σώματα Στρατού προς τις Ταξιαρχίες (μονάδες ελιγμού). Με αυτόν τον τρόπο απόκτησαν ευέλικτη διοίκηση. Εξαίρεση αποτελούν μόνο, η 52 Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ) η οποία απαλλάχτηκε από την αποστολή της φύλαξης της ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ και τέθηκε πια ξεκάθαρα ως στρατηγική εφεδρεία της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, και επίσης η νεοδημιουργηθείσα 23 Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού η οποία ανέλαβε την ασφάλεια της Πόλης.

στ. Ενίσχυσαν τις Ταξιαρχίες τους με μία (1) επιπλέον μονάδα ελιγμού και μία Μοίρα Πυροβολικού με αποτέλεσμα να υπερέχουν αριθμητικά σε μέσα και προσωπικό έναντι των αντιστοίχων Ελληνικών. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και τα Βαρέα Όπλα Πεζικού (ΒΟΠ). Παράλληλα τα Τεθωρακισμένα τους παρότι μειώθηκαν κατά 351, αντικαταστάθηκαν πλήρως με τελευταίας γενιάς και αναβαθμισμένα άρματα

ζ. Όλες οι Ταξιαρχίες που καταργήθηκαν, το υλικό τους μεταφέρθηκε σε νέους Σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν, όχι μόνο με το ρόλο της εκπαίδευσης αλλά και αυτού της εσωτερικής ασφαλείας. Για πρώτη φορά Η ΤΟΥΡΚΙΑ στην διαμάχη της με την ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ. ΠΡΙΝ ΤΟ 2004 ΕΙΧΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΑΓΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ 52η ΤΘΜ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και το 4ο ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΣΣ) για την ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Το 4ο ΣΣ πριν το 2004 είχε ρόλο εσωτερικής ασφαλείας. Καθώς όμως δημιουργήθηκε ένας νέος σχηματισμός αυτό έγινε καθαρή Στρατηγική εφεδρεία του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΕΘΑ που πιθανόν να ενεργήσει υπέρ της ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.

η. Στην ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ οι ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ έχουν αναδιοργανωθεί από απλές ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ σε μηχανοποιημένες ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ οι οποίες εκπαιδεύονται εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά σε αποβατικές επιχειρήσεις. Επίσης οι ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ είναι προσανατολισμένες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και όχι νότια. Δεν αποκλείεται όμως με αναδιάταξη της ναυτικής δυνάμεως να υπάρξει χτύπημα στο καστελόριζο.

θ. Στο Πυροβολικό εκτός από το Οργανικό Πυροβολικό των Ταξιαρχιών (δύο μοίρες πυροβολικού δηλ 36 πυροβόλα) στα σώματα στρατού της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ υπάρχουν Συντάγματα Πυροβολικού τα οποία έχουν 2 Μοίρες Πυροβόλων και μια Μοίρα Πυραύλων MLRS (με βεληνεκές από 40 χλμ έως 80 χλμ και έκταση καταστροφής περίπου 40 στρεμμάτων). Για την ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ υπάρχει ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΒ ανάλογης σύνθεσης και για το 4ο ΣΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΒ ΠΥΡΑΥΛΩΝ.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ μετά τα ΙΜΙΑ είχε τακτικό μειονέκτημα έναντι της ΕΛΛΑΔΟΣ στο ΑΙΓΑΙΟ λόγω των θέσεων που είχαν οι βάσεις της. Έτσι εξόπλισε την βάση στην ΣΜΥΡΝΗ (IZMIR) με ταχέα σκάφη (τορπιλάκατους, πυραυλάκατους) με πιθανότερο σκοπό σε μια κρίση με την ΕΛΛΑΔΑ να μπλοκάρει τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ που βρίσκονται στην ΣΑΛΑΜΙΝΑ και θα εξέλθουν από εκεί με κατεύθυνση το βορειοανατολικό αιγαίο μέσα στο σύμπλεγμα των ΒΟΡΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Σε αυτό το σύμπλεγμα Νησιών πιθανόν τα ταχέα Σκάφη του ΤΠΝ να αποδειχτούν περισσότερο αποτελεσματικά από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΙΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ. Επίσης εξόπλισε την Ναυτική Βάση AKSAZ με μεγάλες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες υποβρύχια) με πιθανότερο σκοπό να μπλοκάρει τις Ελληνικές Μονάδες που θα ξεκινήσουν από την ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ αλλά και Ταχέα Σκάφη τα οποία μάλλον θα χρησιμοποιηθούν στο σύμπλεγμα των Νότιων Κυκλάδων. Με αυτόν τον τρόπο οι βαριές μονάδες του ΤΠΝ οι οποίες θα εξέλθουν από τα στενά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ναυτικό αποκλεισμό του στόχου που θα έχουν βάλει και επιπλέον για παρενόχληση του 4ου Σώματος Στρατού στην ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ. Το πλεονέκτημα του Ελληνικού ΠΝ έναντι του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ έχει πιθανόν πλέον χαθεί.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η ΤΠΑ είναι διατεταγμένη ώστε να αμύνεται μαζικά από Βορρά και να επιτίθεται κατά κύματα στα δυτικά. Επιθετικά είναι προσανατολισμένη σε τρείς άξονες:

α. Στον Βόρειο άξονα ο οποίος προσανατολίζεται στον ΕΒΡΟ.

β. Στον Κεντρικό άξονα, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της, ο οποίος προσανατολίζεται στο βορειοανατολικό ΑΙΓΑΙΟ.

γ. και στον Νότιο άξονα στον οποίο δεν έχει ουσιαστική απειλή.

Είναι διατεταγμένη επιθετικά με τέτοιο τρόπο ώστε:

α. Να επιτύχει αεροπορική υπεροχή στην ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.

β. Αεροπορική Κυριαρχία στο Βορειοανατολικό ΑΙΓΑΙΟ.

γ. Υποστήριξη των ναυτικών επιχειρήσεων στο ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.

3. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Από το 2008, μόλις άρχισε να διαφαίνεται το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΑΣ άρχισαν και οι μετακινήσεις επιθετικών μονάδων στον ΕΒΡΟ. Η τελευταία μετακίνηση αφορά ΤΘΤ που έγινε το καλοκαίρι του 2010 και αφορά την 1η ΤΘΤ. Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ έχει λάβει καθαρά επιθετική (όχι πολεμική) διάταξη και έχει άμεσα διαθέσιμες εφεδρείες. Μπορεί να μεταπέσει σε πολεμική διάταξη (χώροι διασποράς, χώροι τελικού προορισμού) μέσα σε 24 έως 48 ώρες. Δηλαδή η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει πλέον την δυνατότητα αν ένα θερμό επεισόδιο που δεν θα εξελιχτεί θετικά για αυτήν σε διπλωματικό επίπεδο να το μεταβάλλει σε ολιγοήμερη πολεμική σύρραξη με προφανές πλέον το τακτικό πλεονέκτημα διακλαδικά.

Για τον λόγο αυτό έχει ενισχύσει την εθνική διαπαιδαγώγηση στην μουσουλμανική μειονότητα με επισκέψεις συνεχώς Τούρκων Πολιτικών αλλά και με τις συνεχείς επισκέψεις διπλωματών στα ΣΚΟΠΙΑ και την ΑΛΒΑΝΙΑ οι οποίες και αυτές με την σειρά τους πυροδοτούν εθνικές μειονότητες όπως οι Τσάμηδες και η υποτιθέμενη μακεδονική μειονότητα (αυτά αναφέρονται καθημερινά στα δελτία πληροφοριών της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ). Ταυτόχρονα ο Τούρκος Πρωθυπουργός τείνει χείρα φιλίας και προτείνει επιχειρηματική συνεργασία, με το προφίλ όμως του ισχυρού πλέον και με το ιδιαίτερο προσωπικό χαρακτηριστικό που δείχνει ότι, όταν νιώθει ισχυρός παραβιάζει τις συμφωνίες που υπογράφει.

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μια από τις αρχές του πολέμου είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, το να έχει ο εχθρός πλήρη άγνοια των όσων πρόκειται να συμβούν δεν είναι τόσο ουσιώδες, όσο είναι ν’ αντιληφθεί την ενέργεια τόσο αργά, ώστε να μη διαθέτει το χρόνο για αποτελεσματική αντίδραση. Εκτιμάται ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ εφαρμόζει σε πλήρη έκταση αυτήν την αρχή του πολέμου καθόσον:

α. Η ΤΟΥΡΚΙΑ διέβλεψε το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΑΣ πολύ νωρίς και προσπάθησε να το ενισχύσει μέσω των λαθρομεταναστών, καθώς προωθούσε και προωθεί συνεχώς λαθρομετανάστες οι οποίοι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό της ΕΛΛΑΔΑΣ. Η ίδια όμως εισπράττει για τον κάθε λαθρομετανάστη από 1000 έως 1500 δολάρια.

β. Αύξησε τους εξοπλισμούς, ενέταξε αυτούς σε μονάδες που βρίσκονται έναντι της ΕΛΛΑΔΑΣ και αναδιάταξε της μονάδες αυτές επιθετικά όταν στην ΕΛΛΑΔΑ άρχισε να διαφαίνεται η οικονομική κρίση.

γ. Αμφισβητεί διεθνώς την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης στην περιοχή ενώ διαφημίζει την δική της αποτελεσματικότητα προσπαθώντας να έχει το προφίλ του ισχυρού.

δ. Με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις στο ΑΙΓΑΙΟ προσπαθεί, εκτός από το να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, να επιβαρύνει και τον Ελληνικό Κρατικό προϋπολογισμό με μεγάλα ποσά που χρειάζεται για την συντήρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ εντείνοντας έτσι το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΑΣ την ίδια ώρα που η ΤΟΥΡΚΙΑ παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη με γοργούς ρυθμούς.

ε. Παρ’ όλα τα παραπάνω η ΤΟΥΡΚΙΑ δείχνει ότι τείνει χείρα φιλίας προς την ΕΛΛΑΔΑ έχοντας πάντα όμως το προφίλ του ισχυρού, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις διπλωματικές σχέσεις της ΕΛΛΑΔΟΣ με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες βάζοντάς τες να εγείρουν θέματα μειονοτήτων. Αυτές οι χώρες αποκαλούν την ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΑΜ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ).

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΕΙΝΕΙ, ΟΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΗΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ (ΜΕΡΙΚΗ ή ΟΛΙΚΗ) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Advertisements

9 Σχόλια to “Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας”

 1. Eponymos Says:

  Πολύ αναλυτικό άρθρο μπράβο στον αναγνώστη, έχω όμως μερικές επισημάνσεις.
  -Η Τουρκία εξοπλίζεται μέν αλλά με καθόλου έμφαση στην άμυνα.
  Εκτός απο τα γελοία Rapier δεν έχει αντιαεροπορικά συστήματα.
  Με λίγα λόγια αντιαεροπορικά / αντιβαλλιστικά η Τουρκία είναι γυμνή.
  Εμείς έχουμε πολλά κάθε είδους.
  (2 χώρες στον κόσμο έχουν πλήρη Α/Α ομπρέλα. Η Ελλάδα δική της, πληρωμένη, και η Γερμανία λόγω Αμερικανικών βάσεων)
  Τώρα αγοράζει αντιαρματικά Kornet E, (και Stinger) οπου εμείς τα έχουμε χρόνια τώρα.
  -Μπορεί οι γέφυρες να είναι ικανές να γεφυρώσουν τον Έβρο (πάντα με απώλειες για να μην… ξεχνιώμαστε) αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο το αν θα μπορούν να γεφυρώσουν ΚΑΙ τον φράκτη χωρίς να καταστραφούν.
  – Η πλειοψηφία των στρατιωτικών αεροδρομίων της είναι στην Μικρά Ασία πολύ μέσα στο βελινεκές των αεροσκαφων μας.Σου λέει κάτι αυτό?
  -Ο μισός της στόλος είναι στην Μαύρη Θάλασσα και δεν είναι σίγουρο αν θα τα καταφέρει να περάσει στο Αιγαίο σώος.
  -Αφού είναι τόσο σαϊνι η Τουρκία και προέβλεψε το Ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, περιμένω να προβλέψει και το δικό της το οποίο πλησιάζει.
  -Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη κανέναν Ερντογάν να την υπονομεύσει! Το κάνει μόνη της, και μάλιστα πολύ καλά!!

 2. Eponymos Says:

  ΥΓ:
  sorry,{….} δεν είναι καθόλου σίγουρο το αν θα μπορούν να γεφυρώσουν ΚΑΙ την τάφρο {….}

 3. γαβριήλ Says:

  Το πρόβλημα που δημιούργησε ο Κεμάλ στην Τουρκία μετά την νίκη του επί των Ελλήνων και την δημιουργία του Τουρκικού κράτους είναι ότι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για τους μελλοντικούς ηγέτες της .
  Οι ηγέτες της Τουρκίας διακαώς θέλουν να τον ξεπεράσουν και να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στις σελίδες της ιστορίας τους .
  Όταν όμως ο πήχης βρίσκετε πολύ ψηλά το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και πέφτοντας μαζί με τον πήχη ο αθλητής μπορεί να σπάσει τα μούτρα του , οι Τούρκοι δημιούργησαν στην άβυσσο του μυαλού τους μια παράδοση μεγαλείων και δόξας που τους ακολουθεί συνεχώς ως σκιά , αδυνατούν να ξεφύγουν από αυτήν .
  Δεν θέλουν απλά να λύσουν τα προβλήματα τους αλλά να τα μετατρέψουν σε ευκαιρίες για δόξα και μεγαλεία .
  Σ’αυτήν την περίπτωση επειδή γύρω της υπάρχουν πολύ δυνατοί παίκτες τρία τινά δίνατε να συμβούν η να κερδίσει η να συμβιβαστεί η να χάσει .Λαμβάνοντας υπόψη κανείς την σημασία και την συγκυρία των καιρών που ζούμε , μπορεί να συνάγει το συμπέρασμα κανείς ότι τα πιθανότερα από τα σενάρια είναι τα δύο τελευταία δηλαδή η να συμβιβαστεί η να χάσει , γιατί πολύ απλά δεν είναι λογικό να κερδίσει . Αν συμβιβαστεί θα έρθει σε σύγκρουση με την σκιά της δόξας που την ακολουθεί συνεχώς , είναι σαν να λέμε ότι θα προδώσει μέρος του εαυτού της ,η τρίτη περίπτωση η περίπτωση της ήττας είναι αυτή που φλερτάρει μαζί της περισσότερο , αδύνατη όμως να το δεχτεί γιατί οι ψευδοοιωνοί που της δημιούργησαν οι σύμμαχοι της και οι συνεχείς δική μας υποχωρητικότητα είναι απλά υπερμεγέθη είδωλα που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

 4. CHRIS Says:

  KAI META KSIPNISES FILE Χρήστος Παπαβασιλείου ! ! ! ! MIPOS EISAI TOURKOS RE SY???MONO SE ARITHMOUS EINAI KALHTEROI !!!STOLOS KAI AEROPORIA TOUS EXOUME ANETA!!!OI TOURKOI MONO OTAN EXOUN SIGOURH NIKH KANOUN POLEMO……KAI SIGOURH NIKH DEN YPARXEI ME TA SHMERHNA DEDOMENA…..AS EXOUME PTOXEYSEI….TO AXIOMAXO SE YLIKO KAI HTHIKO YPARXEI FILE!

 5. bpa23 Says:

  Έτοιμη να επιτεθεί η Τουρκία. Μάλιστα.
  Η χώρα που δίνει έναν τεράστιο αγώνα να στήσει στα πόδια της την οικονομία της, και τώρα αρχίζει να βλέπει τα αποτελέσματα του, να θελήσει να τα διαλύσει όλα και να γυρίσει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω.
  Η χώρα που έχει μια ανοιχτή πληγή με τους Κούρδους η οποία τείνει να γίνει γάγγραινα και προσπαθεί να τα μαζέψει όσο και όπως μπορεί να ανοίξει και ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο.
  Αυτή η χώρα λοιπόν θα τολμήσει να επιτεθεί σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ! Ακόμα και αν το ήθελε τα μεγάλα αφεντικά φυσικά και δεν θα την άφηναν.
  Αλλά δεν θέλει και οι λόγοι που δεν θέλει είναι αυτοί που ανέφερα. Πόσο μάλλον όταν μπορεί να προσβλέπει σε μια φινλανδοποίηση της Ελλάδας και στην ικανοποίηση των συμφερόντων της απλά με την προβολή ισχύος και την δημιουργία κρίσεων που εν τέλει θα οδηγήσουν σε τετελεσμένα ή διαπραγμάτευση και εκεί η ισχύς θα παίξει τον ρόλο της.
  Από την εποχή του ιστορικού Πολύβιου, είναι γνωστό ότι στον πόλεμο τα κίνητρα βασίζονται στον συσχετισμό πιθανών ωφελειών και κόστους. Καλό θα ήταν να διαβάζουμε και λίγο ιστορία, την δικιά μας ιστορία, δεν κάνει κακό.

 6. Ανώνυμος Says:

  Είναι σοβαρό μπλόγκ τώρα αυτό;

 7. Σκεπτόμενος Πολίτης Says:

  ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΙΥΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ!

  ΟΤΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Η
  ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΚΕΡΙΔΜΕΝΗ ΘΑ ΒΓΕΙ.

  ΜΑΚΑΡΙ!

 8. Παύλος Γ. Φωτίου Says:

  Ο κ. Παπαβασιλείου έχει κάνει μια σοβαρή εργασία περί των τουρκικών δυνατοτήτων να διεξάγει πόλεμο με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος πάντοτε ενέχει και αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί στην περίπτωση της Τουρκίας (ακόμη και αν παραβλέψουμε παντελώς τις δυνατότητες της Ελλάδος), δεδομένων των εσωτερικών της εθνοτικών προβλημάτων, των βλέψεων της Συρίας για την Αλεξανδρέττα, των σχέσεών της με την Αρμενία, την Ρωσία κλπ. …οπότε μόνο παραφροσύνη θα ήταν μια τέτοια ενέργεια. Και οι τούρκοι, όπως λέει εύστοχα και ο Chris παραπάνω, παρά το θυμικό του μένος κατά του αρθρογράφου, οι Τούρκοι μόνο όταν είναι σίγουροι αποτολμούν. Και θα προσέθετα εδώ πως, όλοι όσοι «οραματίζονται πολέμους» δεν τους σχεδιάζουν με τον νόμο των πιθανοτήτων αλλά περισσότερο με τον νόμο της βεβαιότητος, που όπως όμως προείπαμε, στον πόλεμο δύσκολα επιβεβαιώνεται ακόμη και για τις υπερδυνάμεις (πχ Βιετνάμ, Ιράκ κλπ).
  Θα ήταν παράλειψή μου τέλος, να μην τονίσω πως συμφωνώ με την ωραία ανάλυση του bpa 23 και πως «από την εποχή του ιστορικού Πολύβιου, είναι γνωστό ότι στον πόλεμο τα κίνητρα βασίζονται στον συσχετισμό πιθανών ωφελειών και κόστους», συνεπώς ο συγγραφέας μπορεί να μας ενημερώνει για τις τουρκικές δυνατότητες και πολύ καλά κάνει, αλλά ο bpa 23, μας θυμίζει εύστοχα ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά και εύκολα.
  Παύλος Γ. Φωτίου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: