‘Οργια κατά της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία κατά την απογραφή

Με ερώτησή του στη Βουλή , ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλαινίδης κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κατά την απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται από 1η έως 21 Οκτωβρίου στην Αλβανία».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει στην ερώτησή του ότι:

“Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος κατήγγειλαν την απογραφή, που πραγματοποιεί το αλβανικό κράτος τον Οκτώβριο του 2011 και ανακοίνωσαν την αποχή της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα κατήγγειλαν τα ακόλουθα:

• Με την απογραφή παρεμποδίζεται το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού, αφού προβλέπεται πρόστιμο 100.000 λεκ (ισόποσο με 700 Ευρώ) σε οποιονδήποτε δηλώσει ψευδή στοιχεία. Τον έλεγχο θα πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Στατιστικής που από επιστημονικό κέντρο αναλαμβάνει εισαγγελικά καθήκοντα. Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με το πρόστιμο  επιδιώκει να αποθαρρύνει τα μέλη της μειονότητας εκτός επισήμως αναγνωρισμένων ζωνών να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή.

• Τα στοιχεία της απογραφής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση ληξιαρχικών βιβλίων ή εκλογικών καταλόγων. Έτσι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η αδικία του αποχαρακτηρισμού και αποκοπής παραδοσιακών ελληνικών κοινοτήτων (Χειμάρρα, Δέλβινο, Πρεμετή, Κορυτσά) που έγινε επί Χότζα.

• Δικαίωμα απογραφής έχουν μόνον όσοι κατοικούν τους τελευταίους 12 μήνες στην Αλβανία. Αυτό σημαίνει ότι οι δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να απογραφούν. Επιπλέον, από το Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοινώθηκε ότι όσοι βρεθούν στη χώρα την χρονική περίοδο της απογραφής, θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ΜΟΝΟΝ το ονοματεπώνυμό τους και δεν θα απαντούν σε καμία άλλη ερώτηση. Αυτό γίνεται για να αποκρυβεί η εθνική καταγωγή και θρησκεία τους.

• Δικαίωμα απογραφής δεν έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός Αλβανίας, ακόμα και αν είναι εγγεγραμμένα στα Αλβανικά ληξιαρχεία. Με αυτό τον τρόπο χιλιάδες παιδιά ελληνικής καταγωγής που έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δεν θα μπορούν να απογραφούν.

• Οι τοπικές επιτροπές απογραφής  είναι απόλυτα ελεγχόμενες από το κράτος. Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι οι έπαρχοι ορίζουν τις επιτροπές, στις επισήμως αναγνωρισμένες ελληνικές μειονοτικές περιοχές, τα ονόματα των προταθέντων αντικαταστάθηκαν με ονόματα δημοσίων υπαλλήλων του Αλβανικού κράτους. Ιδίως, στις επαρχίες Άνω και Κάτω Δρόπολης και στην επαρχία Πωγωνίου, οι επιτροπές άλλαξαν στο σύνολό τους.

• Στο ερωτηματολόγιο (ερώτηση 39) η επισήμως αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα υποβιβάζεται σε «εθνο-πολιτισμική ομάδα». Αυτό παραβιάζει το άρθρο 20  του Αλβανικού Συντάγματος (κάνει λόγο για εθνικές μειονότητες και όχι για εθνικο-πολιτιστικές…). Το έντυπο, στην αγγλική γλώσσα παραπλανητικά δεν αναφέρεται σε εθνοπολιτισμικές ομάδες αλλά σε “ethnic groups”.

• Οι δυο τελευταίες ερωτήσεις για τη γλώσσα και το θρήσκευμα  είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές. Ο προαιρετικός χαρακτήρας των ερωτήσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιτροπές απογραφής αποτελούνται από κρατικούς λειτουργούς, ενέχει τον κίνδυνο να μην γίνονται καθόλου οι ερωτήσεις αυτές και να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

• Το ερωτηματολόγιο, σύμφωνα και με τη σύμβαση πλαίσιο, ενώ όφειλε να είναι και στην ελληνική γλώσσα (αντίστοιχα στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο  είναι στην αλβανική), είναι μόνο στην Αλβανική με αντίγραφο στην Αγγλική…

• Απαγορεύεται η λήψη αντιγράφου του απογραφικού δελτίου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διασταύρωση των στοιχείων στο τέλος της απογραφής.

Τα προαναφερόμενα καταδεικνύουν ότι η απογραφή δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους που θα απεικόνιζαν αντικειμενικά και με ακρίβεια την κατάσταση στην Αλβανία”

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=9012

Ένα Σχόλιο to “‘Οργια κατά της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία κατά την απογραφή”

 1. Eponymos Says:

  ΜΗΝ ΦΩΝΑΖΕΤΕ!!!
  ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!
  [Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΝ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!!]
  «ΕΜΕΙΣ» ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΕΝΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ.
  ΑΙΣΧΟΣ!!
  ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΔΕΞΙΟΙ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΕΝΤΡΩΟΙ [ΜΟΝΟΣ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο Λ.Α.Ο.Σ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ.
  ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!
  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΜΑΛΘΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΤΑΝΕ!!
  ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!!
  ΝΤΡΟΠΗ!! ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: