147 εταιρείες ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία

Καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον των χρηματοπιστωτικών δυνάμεων κατακλύζουν ολόκληρο των κόσμο αυτή την εβδομάδα, η επιστήμη ενδέχεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των διαδηλωτών. Μια ανάλυση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας για τις σχέσεις μεταξύ 43.000 πολυεθνικών εταιρειών εντόπισε μια σχετικά μικρή ομάδα, ως επί το πλείστον τραπεζών, με δυσανάλογη εξουσία επί της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης έχουν δεχτεί σημαντική κριτική, όμως ομάδα αναλυτών του περιοδικού «New Scientist» δηλώνει ότι πρόκειται για μια μοναδική προσπάθεια να ξεμπερδευτεί το νήμα του ελέγχου επί της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να βρεθούν και τρόποι να γίνει πιο σταθερός ο παγκόσμιος καπιταλισμός.

Η μελέτη συνδύασε γνωστά μαθηματικά μοντέλα με σφαιρικά εταιρικά δεδομένα για να χαρτογραφήσει σε ποιον ανήκουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, πράγμα που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν αδύνατο. Η ομάδα της Ζυρίχης απομόνωσε από 37 εκατομμύρια εταιρείες 43,060 πολυεθνικές και τις τους μετόχους που τις συνδέουν. Επειτα κατασκεύασε ένα μοντέλο από το οποίο προκύπτει πώς κάποιες εταιρείες ελέγχουν κάποιες άλλες μέσω των μετοχών που κατέχουν σε αυτές, καθώς και τα λειτουργικά έσοδα κάθε μιας, για να χαρτογραφήσουν τη δομή της οικονομικής εξουσίας.

Το έργο τους αποκάλυψε 1.318 εταιρείες με αλληλοσυνδεόμενες ιδιοκτησίες. Καθεμιά από αυτές τις 1.318 εταιρείες έχει δεσμούς με δύο ή τρεις άλλες επιχειρήσεις και κατά μέσο όρο αυτές συνδέονται με 20 ακόμη. Επιπλέον, αν και αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων λειτουργικών εσόδων, αυτές οι 1.318 εμφανίζονται να κατέχουν συνολικά μέσω των μετοχών τους την πλειοψηφία των κορυφαίων στο είδος τους εταιρειών και των βιομηχανιών, που αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον 60% των παγκόσμιων εσόδων.

Με περαιτέρω ανάλυση προέκυψε ότι τελικά στο ανώτερο σκαλί της «πυραμίδας» βρίσκονται 147 εταιρείες που συνδέονται ακόμη πιο στενά μεταξύ τους. «Στην πραγματικότητα λιγότερο από το 1% των εταιρειών ήταν σε θέση να ελέγχουν το 40% του συνολικού δικτύου», λέει ο Τζέιμς Γκλατφέλντερ, του Ελβετικού Ινστιτούτου. Οι περισσότερες εταιρείες που βρίσκονται στη κορυφή είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ στις 20 πρώτες βρίσκονται η Barclays Bank, η JPMorgan Chase &Co, η UBS AG, η ΑΧΑ και οι όμιλοι Goldman Sachs και Vanguard.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=426219&h1=true

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 3 Σχόλια »

3 Σχόλια to “147 εταιρείες ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία”

 1. ΒΠ Says:

  Αν έχετε λίγο χρόνο, ρίξτε μιά ματιά στο :

  http://vostiniotismos.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html#more

 2. Λουκάς Says:

  Οι (τριτο)εγγυητές

  Αυτό που δεν έχουν καταλάβει μερικοί, είναι ότι για την Διεθνή των Τοκογλύφων, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, γενικά τα εκατομμύρια των λαών της Ευρωζώνης (θα μπορούσαμε άνετα να προσθέσουμε κι άλλους λαούς), είναι οι (τρίτο)εγγυητές όλων των δανείων που έχουν συνάψει αυτοί οι τοκογλύφοι με το Α ή Β κράτος-μέλος της ΕΕ (για να περιοριστούμε μόνο σ αυτά τα κράτη).

  Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα εκατομμύρια είναι και ο κύριος στόχος τους. Έτσι βρισκόμαστε στο πιο περίεργο φαινόμενο, όχι μόνο να μην έχουν καν ερωτηθεί οι λαοί που πήραν τα δάνεια (π.χ ο Ελληνικός), αλλά ούτε και οι (τρίτο)εγγυητές, τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων (Αμερικανών κλπ). Σιγά μη δεν είχαν υπολογίσει οι κύριοι αυτοί εκ των προτέρων ότι π.χ οι Έλληνες είναι αδύνατον να επιστρέψουν τα δάνεια (αυτό και μια νοικοκυρά θα μπορούσε να το είχε προβλέψει), αλλά ήταν σίγουροι ότι θα τα πληρώσουν οι (τρίτο)εγγυητές. Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Τώρα ξεκινάει η τελική τους επίθεση, ενάντια σ’αυτά τα εκατομμύρια!

  Ένα από τα όπλα τους (υπάρχουν πάρα πολλά) είναι, όσον αφορά εμάς, και ο ανθελληνισμός. Αν είναι δυνατόν οι λαοί της Ευρώπης, της Υφηλίου, να πιστέψουν ότι ο Ελληνικός λαός ήταν ο κερδισμένος, όταν εν αγνοία του, έπαιρνε τα δάνεια! Οι τελευταίες κινητοποιήσεις σε 83 πρωτεύουσες του κόσμου, δείχνουν ότι κάτι αρχίζουν να υποψιάζονται τα εκατομμύρια των αγανακτισμένων όπου γης, και δεν αποκλείεται (για έρθουμε στα δικά μας), ο ανθελληνισμός να μετατραπεί σε φιλελληνισμό, ή για να το πάμε πιο μακριά, να συντελέσει στην δημιουργία μιας (χ,ψ και γιατί όχι μιας Πέμπτης) Διεθνούς (των αγανακτισμένων;), που μπροστά της η Διεθνής των Τοκογλύφων θα βαρέσει άτακτη οπισθοχώρηση!

  Βοστινιώτης Παναγιώτης – http://vostiniotismos.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html#more

 3. piratomon Says:

  ποσες απο αυτες τις εταιρειες ελεγχονται απο την οικογενεια ροτσιλντ?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: