Νίκος Λυγερός: Το θέμα της ΑΟΖ είναι υπερκομματικό

Λίγο ή πολύ τώρα ο ελληνικός λαός γνωρίζει το θέμα της ΑΟΖ. Και αυτό οφείλεται στο έργο των ανθρώπων σαν τον καθηγητή Καρυώτη και τον κύριο Κασσίνη. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τους είμαστε υπόχρεοι. Αναγνωρίζουμε τώρα ότι η ΑΟΖ μας επιτρέπει να ακυρώσουμε το πρόβλημα του Casus Belli για τα 12ΝΜ και να αποφύγουμε την παγίδα της υφαλοκρηπίδας με τα αβέβαια αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Με άλλα λόγια, η ΑΟΖ ως στρατηγική κίνηση προσφέρει μια διέξοδο για την Ελλάδα και μάλιστα της δίνει την δυνατότητα να βρει μια οικονομική και πρακτική λύση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που δεν προέρχεται από τα κόμματα είναι ότι αρχίζει να γίνεται ελκυστική και προς αυτά. Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα της ΑΟΖ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η τοποθέτηση δεν μπορεί να παραμείνει θεωρητική, αλλιώς δεν θα είχε καμιά αξία.

Έτσι η ΑΟΖ μετατρέπεται ξαφνικά σε αξιολογικό κριτήριο για τα κόμματα. Το καθένα πρέπει να πάρει θέση κι αν υπάρξουν εκλογές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη αυτή η θέση. Λέμε συχνά ότι τα προγράμματα των πολιτικών είναι ταυτόσημα. Θα πρέπει να το δούμε και σ’ αυτό το σημείο. Ζήσαμε το ανάλογο και στην Κύπρο το 2004 με το Σχέδιο. Όποιο και να ήταν το κόμμα στο οποίο ανήκε ο καθένας ήταν σεβαστό, αλλά δεν είχε καμιά σημασία πρακτικά. Το μόνο που ήταν σημαντικό ήταν η θέση του σε σχέση με το Σχέδιο. Αν τώρα η ΑΟΖ της Κύπρου είναι τόσο δυναμική και έχει αυτό το στρατηγικό βάθος που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τις διακρατικές συμφωνίες είναι διότι η Κύπρος είναι ένα πλήρες κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλιώς δεν θα είχε αυτές τις δυνατότητες. Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ανάλογη φάση σε σχέση με την ΑΟΖ.

Δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας, αλλά αν η ΑΟΖ ανήκει στην Ελλάδα. Η θέσπιση της ΑΟΖ εξαρτάται μόνο από εμάς και αυτό θυμίζει τον αφορισμό του Επίκτητου: θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβος, όλα εξαρτώνται από σένα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσει τα δικαιώματά της μέσα από το πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας: 137 χώρες του κόσμου το έχουν κάνει ήδη. Δεν πρέπει να μας σταματούν οι φοβίες, ούτε οι πολιτικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γονατίσει και είναι ελεύθερη να αποφασίσει για το μέλλον της. Σε αυτό ανήκει και η ΑΟΖ.

http://www.lygeros.org/lygeros/7986-gr.html

Ένα Σχόλιο to “Νίκος Λυγερός: Το θέμα της ΑΟΖ είναι υπερκομματικό”

 1. Παύλος Γ. Φωτίου Says:

  Δεν ξέρω εάν την ΑΟΖ την έμαθε ο ελληνικός λαός τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, χάριν στους κ.κ. Καρυώτη και Κασίνη, ή και από τις διαλέξεις του κου Ν. Λυγερού. Αλλά από όσα λίγα ξέρω από διεθνές δίκαιο, η ΑΟΖ υπήρχε εδώ και τριάντα χρόνια περίπου σε διεθνές συμβατικό κείμενο, το οποίο εμείς ως Κράτος το κυρώσαμε πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου. Και ακόμη ότι ήταν γνωστή για όσους ασχολούνταν με το διεθνές δίκαιο θαλάσσης εδώ και εξήντα χρόνια. Όμως απ’ ότι έχω συμπεράνει με όσα έχω διαβάσει, και από πείρα, ίσως η ελληνική κοινή γνώμη να μην είχε ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ, επειδή δεν την απασχολούσε τόσα χρόνια και έγινε ξαφνικά γνωστή, όταν μας έπεσε η καταιγίδα του ΔΝΤ και της Τρόϊκας και νοιώσαμε τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα οπότε ο ελληνικός λαός άκουσε με άλλη αίσθηση πια, ότι στον βυθό της θάλασσας υπάρχει άφθονο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και μπορεί πολύ σύντομα αυτά να τύχουν εκμεταλλεύσεως και ο κρατικός προϋπολογισμός να αποκτήσει, ως δώρο θεού, πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ και πίστεψε ότι πολύ εύκολα και σύντομα θα ξεχρεώσει με τα βάρη που τον έχουν φορτώσει και το πίστεψε και ελπίζει και βιάζεται να τελειώνουμε επιτέλους με αυτήν την ιστορία για να αναπνεύσουμε οικονομικά.
  Λοιπόν κε Λυγερέ;;; Τι κάνουμε και γιατί καθυστερούμε;;; Γιατί δεν προχωράμε να βγάλουμε τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου που την υποστηρίζουν και τεράστια οικονομικά συμφέροντα και όπου αυτά τα συμφέροντα μυρίζονται χρήμα τρέχουν να το αποκτήσουν;;;
  Ας αφήσουμε τα 12νμ και το casus belli, αφού όπως γράφετε, με την ΑΟΖ δεν πρέπει να μας απασχολούν, γιατί η ΑΟΖ τα ακυρώνει και ας αφήσουμε και την Υφαλοκρηπίδα για να μην μπλέκουμε με τα διεθνή δικαστήρια και να πάμε κατευθείαν στα διεθνή συμφέροντα. Να τους πούμε ότι έχουμε και εμείς ΑΟΖ και μάλιστα στην δική μας, νότια του Καστελόριζου, στο μέσο της αποστάσεως με την Αίγυπτο και την Κύπρο, υπάρχει ένα υποθαλάσσιο κοίτασμα που λέγεται Αναξίμανδρος και εκεί υπάρχει άφθονο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις είναι αποδόσεως τρισεκατομμυρίων ευρώ και να έρθουν επιτέλους το συντομότερο να το βγάλουν για να τα οικονομήσουν και αυτοί και να σωθούμε και εμείς;;;
  Εκτός εάν κε Λυγερέ, όπως πρόσφατα διευκρίνισε και ο κ. Καρυώτης στο άρθρο του «ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ – ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» μετά από τόσες πολλές παρακλήσεις που του είχα κάνει με διάφορα σχόλιά μου, τα πράγματα δεν είναι και τόσο πολύ απλά.
  Ή εκτός εάν το άρθρο του κ. Λυγερού απευθύνεται μόνο στα ελληνικά κόμματα και όχι σε εμάς, στον ελληνικό λαό, που μπορεί να έχουμε (ίσως και περισσότερα από τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα), οπότε και μας παραπέμπει σε εκείνα και δεν χρειάζεται να μας ενημερώσει ο ίδιος γιατί δεν προχωράμε με την ΑΟΖ. Και αν τα κόμματα δεν πάρουν θέση και δεν μας ενημερώσουν τότε τι γίνεται;;; έχουμε ΑΟΖ;;; έχουμε πετρέλαια και φυσικό αέριο;;; φοβόμαστε και δεν την εκμεταλλευόμαστε;;; έχουμε δίκιο ή άδικο βάσει του διεθνούς δικαίου;;; τι τραγελαφικό τελικά συμβαίνει;;; υπάρχουν και εξυφαίνονται σχέδια σε βάρος της πατρίδας για να μας πάρουν τους υποθαλάσσιους πόρους χωρίς αντίδραση;;;
  Ας μας ενημερώσει επιτέλους κάποιος πειστικά και υπεύθυνα και ας τα πει και τα γράψει όλα με το όνομά τους. Είτε ο κ. Λυγερός, είτε ο κ. Καρυώτης, είτε ο κ. Κασίνης, είτε οποιοσδήποτε ακαδημαϊκός, είτε τα κόμματα. Αλλά να μας ενημερώσουν απλά και σταράτα χωρίς προπετάσματα, φληναφήματα, θεωρίες, στρατηγικές, αναθέματα, κλπ, γιατί δεν έχουμε ΑΟΖ;;; και αν έχουμε γιατί δε την εκμεταλλευόμαστε;;;
  Ας τελειώνουμε με τα άρθρα και τις απόψεις και τις θεωρίες και τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος φοβάται και ποιος τολμά και ας φωνάξει κάποιος την αλήθεια. Εκτός εάν και η αλήθεια, λόγω του διεθνούς δικαίου που αφορά το θέμα της ΑΟΖ, είναι και αυτή όπως και το δίκαιο, ερμαφρόδιτη. Οπότε ας συνεχίσουμε την διελκυστίνδα.
  Παύλος Γ. Φωτίου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: