ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ και ΚΟΥΡΔΟΙ

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει – τουλάχιστον οι παλαιότεροι επισκέπτες του blog – έχω μία τάση να «γυρίζω πίσω» (να φρεσκάρω τη μνήμη μου, τη μνήμη σας) ορισμένες φορές και να αναδημοσιεύω αναλύσεις που μπορεί να έχουν αναρτηθεί πολλούς μήνες πριν στο ιστολόγιό μου. Αναλύσεις, που ωστόσο αν τις διαβάσει ο αναγνώστης ξανά και τις συνδυάσει με την επικαιρότητα θα είναι σε θέση, ίσως και να βγάλει μέχρι και ασφαλείς …συμπεράσματα.

Ο εξαιρετικός κατά τη γνώμη μου, τουρκολόγος κ. Νεοκλής Σαρρής, σχολιάζει στις 07/12/2010 σε βίντεο μόλις 5,23 λεπτών τις αποκαλύψεις της WikiLeaks, σχετικά με το αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αναφέρεται στο ενδεχόμενο ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να γίνει Πρωθυπουργός της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από Πρωθυπουργό να γίνεται Πρόεδρος, και καταλήγει στο τελευταίο λεπτό του βίντεο να φωτογραφίζει ξεκάθαρα την Τουρκία πίσω από έκνομες ενέργειες στη Χάϊφα του Ισραήλ και στη Ρόδο.

Δείτε το βίντεο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα στοιχεία περί σχέσεων ανάμεσα σε: ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ και KΟΥΡΔΟΥΣ (PKK):

Αν μετά το βίντεο ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ τη προσοχή μας στις τελευταίες παραγράφους που γράφει ΣΗΜΕΡΑ κιόλας ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου στο άρθρο του με τίτλο: Μιχάλης Ιγνατίου: Τρόμος στη νοτιοανατολική Τουρκία! θα ανακαλύψουμε μία ακόμη σημαντική παράμετρο περί ρήξης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. 

Γράφει ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου:

Το τελευταίο διάστημα οι αντάρτες του PKK ενισχυμένοι -όπως ισχυρίζεται η Τουρκία από ξένη δύναμη- έχουν σημειώσει σημαντικότατες επιτυχίες στον στρατιωτικό τομέα. Εχουν και οι ίδιοι απώλειες, αλλά το πλέον σημαντικό στην υπόθεση του αγώνα τους είναι ότι έχουν καταφέρει σοβαρότατα κτυπήματα στον τουρκικό στρατό αποδεικνύοντας ότι δεν είναι άτρωτες οι “τρανές” Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας που διαβρώθηκαν από ισλαμικά στοιχεία και φανατικούς οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Το κουρδικό αντάρτικο έχει κερδίσει την εκτίμηση της διεθνούς κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι δουλοπρεπείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης το κατέταξαν στις “τρομοκρατικές οργανώσεις”. Είναι ένα θέμα στο οποίο οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ταυτίζονται πλήρως με το Ιράν και τον Αχμαντινετζάντ, ο οποίος συμφώνησε να συνδράμει τους Τούρκους στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών. Βέβαια, κρυφά οι Αμερικανοί -όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks- έχουν επαφές με το PKK, καθώς σε ποιους άλλους θα στηριχθούν παρά στους Κούρδους όταν σπάσει το απόστημα της Τουρκίας;

Το Κουρδικό αποτελεί πληγή για την Αγκυρα και, μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, έχασε μοναδική ευκαιρία για να το επιλύσει. Οι Κούρδοι αυξάνονται και πληθύνονται στην Τουρκία -ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια- και είναι αδύνατον να εξολοθρευτεί αυτός ο λαός, που παλεύει για τα ιερά και τα όσιά του.

Μετά τη συνεργασία του Ισραήλ με τους Κούρδους του Ιράκ, του Ιράν και της Συρίας, η Αγκυρα έχει κάθε λόγο να εκφράζει φόβους για την εδαφική της ακεραιότητα, πληρώνοντας έτσι το τίμημα για την πολυετή καταπίεση και εκστρατεία εξολόθρευσης του κουρδικού πληθυσμού.

Η WikiLeaks σιώπησε από ένα σημείο και ύστερα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας!

Στα τέλη του 2010, δημοσιεύτηκε στο διεθνή τύπο πως αναμενόντουσαν νέες αποκαλύψεις μέσω WIKILEAKS που αφορούσαν όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας (Βαλκάνια – Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό – Μέση Ανατολή). Τα δημοσιεύματα έφεραν τότε αναστάτωση σε περίπου ολόκληρη τη «γειτονιά» μας, ωστόσο λίγο μεγαλύτερη σε ΗΠΑ και Τουρκία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της Ισραηλινής JERUSALEM POST η ομάδα των WIKILEAKS ήταν έτοιμη να δημοσιεύσει απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που θα αποδείκνυαν πως η Τουρκία συνεργάζονταν με την Al Qaeda και οι ΗΠΑ με το PKK.

Αυτομάτως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν τότε με Τούρκους ομολόγους τους και τους ενημέρωσαν σχετικά. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δηλώσεις και τόνισε: «Η Τουρκία δεν έχει ποτέ υποστηρίξει ή βοηθήσει οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, πόσο μάλλον την Al Qaeda που έχει εκτελέσει και επιχειρήσεις εναντίον της. Η Τουρκία κατατάσσει τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα σημαντικότερα θέματα που την απασχολούν».

Στην ερώτηση δημοσιογράφων αν οι ΗΠΑ βοηθούν υπογείως το PKK, το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε: «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά στο πόλεμο εναντίον του PKK», ωστόσο μια άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί σε βάθος και θα συζητηθεί με τους αρμόδιους των ΗΠΑ. Από τη πλευρά του ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα τότε, δήλωσε πως κάποιοι επιθυμούν ένταση ανάμεσα σε δύο συμμαχικές χώρες (Τουρκία – ΗΠΑ), ενώ συμφώνησε με τις απαντήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, πως ΗΠΑ και Τουρκία όχι μόνο δεν έχουν υποστηρίξει το PKK και την Al Qaeda αντίστοιχα, αλλά από κοινού εξαπολύουν και οργανωμένες επιχειρήσεις εναντίον τους.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από συνάντηση που προγραμματίστηκε την ίδια χρονική στιγμή με την αμερικανίδα ομόλογό του δήλωσε πως «η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή, ως χώρα, αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα».

Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας μετέδωσαν τότε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική αναφορά έγινε και στα αντίστοιχα δημοσιεύματα των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι αποκαλύψεις της WIKILEAKS θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό που ωστόσο τυγχάνει άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μέσα από τις διαρροές …διέρρευσε πως αμερικανικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τον Νταβούτογλου ως «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Τα τηλεγραφήματα που διοχετεύσε η WIKILEAKS καταδεικνύαν την αύξουσα καχυποψία των Δυτικών απέναντι στην Τουρκία μολονότι αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ:

«Ο πρωθυπουργός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αλαζόνας και μισεί το Ισραήλ, σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματική φρασεολογία», ήταν η επόμενη Αμερικανική επισήμανση σύμφωνα πάντα με τις διαρροές.

«Αυτές οι δημοσιεύσεις δεν αντιπροσωπεύουν απλώς μία επίθεση ενάντια στα αμερικανικά διπλωματικά συμφέροντα. Αντιπροσωπεύουν επίσης μία επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα», απάντησε η Χίλαρι Κλίντον μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Στις ίδιες δηλώσεις της, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε τη δημοσίευση από τη WIKILEAKS, άνω των 50.000 εμπιστευτικών εγγράφων και τόνισε πως η Ουάσινγκτον «λυπάται βαθύτατα για τη δημοσίευση πληροφοριών που προορίζονταν να παραμείνουν εμπιστευτικές».

Οι πέτρες και τα φουστάνια…

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις της WIKILEAKS, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ενώ τόνισε: «Ας δούμε τι υπάρχουν στα φουστάνια της WikiLeaks, ας τα ρίξει να τα δούμε. Και μετά να δούμε πόσο σοβαρά είναι αυτά και πόσα δεν είναι. Διότι είναι αμφίβολη η εγκυρότητα της Wikileaks. Γι’ αυτό κι εμείς θα περιμένουμε να πέσουν οι πέτρες από τα φουστάνια τους. Μετά θα τις εξετάσουμε και θα κάνουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις».

Στις διευκρινίσεις που τότε δόθηκαν από τις δύο πλευρές, παραδέχτηκαν πως δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του επόμενου τεύχους της WIKILEAKS …και απλώς το αναμένουν.

Από τότε η WIKILEAKS σιώπησε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Τι διέρρευσε όμως εντέλει από τις …διαρροές!

Η WIKILEAKS ήταν έτοιμη να δημοσιεύσει απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, που θα αποδεικνύαν πως η Τουρκία έχει βοηθήσει την Al Qaeda και οι ΗΠΑ τους αντάρτες του PKK. Πιο συγκεκριμένα οι διαρροές ανέφεραν πως η Τουρκία κάνει τα “στραβά μάτια” στα σύνορα της με το Ιράκ έτσι ώστε να προμηθεύονται με βόμβες, όπλα και πυρομαχικά τα μέλη της Al Qaeda που βρίσκονται εκεί (Ιράκ).

Παράλληλα θα αποδείκνυαν πως οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει εμπράκτως το κουρδικό PKK άσχετα αν από το 1984 το State Department τους έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με τα στρατιωτικά έγγραφα που θα ερχόντουσαν στη δημοσιότητα τότε, που ωστόσο ποτέ δεν έγινε, οι ΗΠΑ καλούσαν τα μέλη του PKK να πολεμήσουν για την ελευθερία τους, ενώ όσα μέλη του συλλαμβάνονται στο Ιράκ από αμερικανούς θα αφήνονται ελεύθεροι.

Οι πιο πάνω αποκαλύψεις έγιναν από το αμερικανικό Associated Press ενώ ο εκπρόσωπος του State Department, P.J. Crowley, περίπου τρομοκρατημένος δήλωσε πως αν έρθουν στο φως της δημοσιότητας τέτοια έγγραφα, θα επέλθει ολική ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις κρατών και θα δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα σε συμμαχικές χώρες. Πέρα αυτού συνέχισε πως μια τέτοια δημοσιοποίηση θα πλήξει το κύρος των ΗΠΑ και θα φέρει νέα επικριτικά σχόλια.

Τα όσα γράφω, είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2010. Κατά τη διάρκεια του 2011 η ομάδα των WIKILEAKS απλώς ελαχιστοποίησε τις αποκαλύψεις και το δεύτερο εξάμηνο απλώς …σωπαίνει!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το ιδανικό σενάριο για τους Αμερικανούς θα ήταν να ξαναγίνουν φίλοι Τουρκία και Ισραήλ, στη περίπτωση όμως που επιδεινωθεί η μεταξύ τους κρίση σε βαθμό …ανεξέλεγκτο (που δεν νομίζω να το επιτρέψουν), δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξουν το Τελ Αβίβ.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Advertisements

3 Σχόλια to “ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ και ΚΟΥΡΔΟΙ”

 1. Eponymos Says:

  *Δεν αδικώ τους Τούρκους που είναι σε δύσκολη θέση, το αντάρτικο στο βουνό έχει πλεονεκτήματα (και αν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί γίνεται ακόμα πιο φονικό).Βλ. Ν.Λίβανος, Αφγανισταν, Βιετνάμ, + +
  Τους κατηγορώ ομως που σε μάχες δειλειάζουν (σύμφωνα με μαρτυρία Τούρκου στρατηγού) και μάλιστα παρατάνε και το όπλο.
  **Αν οι Κούρδοι στο Ιράκ έχουν πετρέλαιο, της Τουρκίας έχουν νερά.
  Και τα δύο μεγάλα ποτάμια ξεκινούν απο την περιοχη της ΟΥΡΦΑ.
  ***Υπάρχει άλλη μια διαρροή που λέει οτι τα εκρηκτικά ήταν made in turkey.
  Με λίγα λόγια οταν βλέπουμε στην TV αμάξια να σκάνε στις λαϊκές αγορές του Ιράκ, και στις άκρες των δρόμων που σκότωναν Αμερικάνους, η Τουρκία είτε έχει προμηθεύσει τα εκρηκτικά είτε έχει κάνει τα στραβά μάτια (άρα υποβοήθηση),
  Πισώπλατη μαχαιριά!!
  Ουδές πιό αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!!
  ****Έτσι και επιδεινωθούν «οι μεταξύ τους σχέσεις» η Χ. Κλίντον προ ημερών δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ.
  *****Τα Wikileaks κάνουν δουλειά!!

 2. Ανώνυμος Says:

  με την συμπεριφορά αυτής της γείτονας χώρας δεν είναι απίθανο να ξεφύγει η κατάσταση..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: