Η Τουρκία αμφισβητεί εκ νέου την κυπριακή κυριαρχία στην ΑΟΖ

“Δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου και συνεπώς δεν έχει δικαιοδοσία να προβαίνει στην υπογραφή συμφωνιών και σε νομικές ρυθμίσεις σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πηγών της Κύπρου για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού”, ισχυρίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο κ. Γιλντίζ απαντούσε σε γραπτή ερώτηση βουλευτή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης σχετικά με τις έρευνες της Τουρκίας. Υποστήριξε περαιτέρω ότι η τουρκική Κυβέρνηση “δείχνει την αναγκαία προσοχή στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας” και του ψευδοκράτους. Ως προς τις έρευνες της Τουρκίας, ο Γιλντίζ είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο είναι “να έχουν γίνει έρευνες σε ολόκληρη την Τουρκία μέχρι το 2023”.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις έρευνες που διεξάγονται από το έτος 2005 στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, ειδικά μετά το 2007.

Ως προς τη Μεσόγειο δήλωσε ότι έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων το 2007, σε έκταση 6.800 τ.χλμ. Το 2008 και σε έκταση 1.100 τ. χλμ. το 2010, ενώ τόνισε ότι για το τρέχον έτος έχουν σχεδιαστεί δισδιάστατες έρευνες σε έκταση 4.100 τ. Χλμ. και τρισδιάστατες έρευνες σε έκταση 1.00 τ. Χλμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: