«Οι οραματισμοί» της Πραξούλας για ενεργειακή συμμαχία Κύπρου-Τουρκίας

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ…

Nικόλας Ζαννέττος

Ως τη μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον της Κύπρου και της Τουρκίας βλέπει το ενδεχόμενο ενεργειακής συμμαχίας Κύπρου-Τουρκίας η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου. Εμπόδιο σε κάτι τέτοιο αποτελεί φυσικά το κυπριακό και όπως όλα δείχνουν αυτός είναι και ο λόγος που δεν προχωρά ο Β’ γύρος αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. 

  • Ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα την μετέτρεπε σε πιο αξιόπιστο παροχέα Φυσικού Αερίου και θα προσέλκυε περισσότερους επενδυτές
  • Δεν κατάφερε να ανοίξει το ενεργειακό κεφάλαιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη λόγω των πιέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο κυπριακό και τις έρευνες για ΦΑ
  • Βλέπει μια λύση του κυπριακού μέσω των ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας
  • Το κεφάλαιο «Ενέργεια» για την Κύπρο περνά μέσω Τουρκίας

Αυτό προκύπτει από έκθεση της ιδίας, της Τουρκάλλας Καθηγήτριας Οικονομικών σε πανεπιστήμιο των κατεχομένων (εργάστηκε και στην ψευδοβουλή ως οικονομολόγος) Ozle Oguz Hislal και της Ιρλανδής Οικονομικής Αναλύτριας Fionna Mullen. Στην έκθεση μελετούνται διάφορα οικονομικά σενάρια και προοπτικές οι οποίες σύμφωνα με τις συγγραφείς προκύπτουν από την ενδεχόμενη «επανένωση» της Κύπρου.

Στο τρίτο μέρος της έκθεσης, οι συγγραφείς βλέπουν μάλιστα στα μάτια του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η Πραξούλα Αντωνιάδου συνάντησε τον Φεβρουάριο του 2010 στην Τουρκία, την πρόθεση για αλλαγή στη στρατηγική της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη στάση του ιδίου στο κυπριακό αλλά και στις πρόσφατες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφέρεται επίσης η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσσία, που ως γνωστό αποτελεί το νούμερο ένα παροχέα φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατηγική θέση της Τουρκίας, αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία, εις περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα μπορούσαν να συνδεθούν μέσω υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου, που θα αποτελούσαν την προέκταση του αγωγού Μπακού Τζεϊχάν της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, το κυπριακό αποτελεί εμπόδιο στους οποιουσδήποτε οραματισμούς της Πραξούλας Αντωνιάδου και των υπολοίπων συγγραφέων της έκθεσης, αφού εκτός από το γεγονός πως η σύνδεση των αγωγών είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των πολιτικών συνθηκών, υπάρχει επιφυλακτικότητα εκ μέρους των ενδιαφερομένων επενδυτών στα κεφάλαια ενέργειας. Την ίδια ώρα το κεφάλαιο «ενέργεια» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να ανοίξει λόγω του κυπριακού.

Συνοπτικά, η Πραξούλα Αντωνιάδου αφήνει να νοηθεί πως ένας Β’ γύρος αδειοδοτήσεων αυτή τη στιγμή είναι «άχρηστος» αφού η Τουρκία απειλεί και προκαλεί προβλήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άλλη ο Σόλωνας Κασίνης, ο οποίος επιτακτικά ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον Β’ Γύρο αδειοδοτήσεων, τέθηκε εκτός, αφού φαίνεται πως η Πραξούλα Αντωνιάδου, έχει κατά νου την πολιτικοποίηση του ζητήματος ενέργεια ούτως ώστε να επιτευγχθούν οι οραματισμοί της για μια ενεργειακή συμμαχία Κύπρου Τουρκίας, όπως αυτή διατυπώνεται στην εν λόγω έκθεση της The Day After III”.

http://www.sigmalive.com/news/politics/431788

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “«Οι οραματισμοί» της Πραξούλας για ενεργειακή συμμαχία Κύπρου-Τουρκίας”

  1. Ανώνυμος Says:

    Ξέρετε για την αγελάδα που κλωτσάει την γαβάθα με το πλούσιο γάλα της; Κάτι τέτοιο βλέπω και στις σκέψεις της «Πραξούλας» που δεν βλέπει τον λύκο που επιβουλεύεται τα πρόβατα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: