Κυπριακή Αντιπολίτευση: «Η Πραξούλα ενημερώνει τους Τ/Κ και όχι εμάς»

Σχετικές αναρτήσεις: «Οι οραματισμοί» της Πραξούλας για ενεργειακή συμμαχία Κύπρου-Τουρκίας

Η Βουλή καταργεί την Πραξούλα και δίνει εξουσία στον Κασίνη

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ήγειραν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών προς την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου ζητήματα που αφορούν τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, σε συνάρτηση με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (TDP) Μεχμέτ Τσακιτζί, ως Πρόεδρος των ΕΔΗ, τη μελέτη που παρέδωσε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, την κατάσταση όπως δημιουργήθηκε στη σχέση της Υπουργού με τον Διευθυντή Ενέργειας και τη ΔΕΦΑ.

Nικόλας Παπαδόπουλος: «Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε την Υπουργό Εμπορίου;»

Λαμάρης: «Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινωνοί και οι πολιτικοί στην κατεχόμενη πατρίδα μας και οι συμπολίτες μας στην κατεχόμενη πατρίδα μας».

Πραξούλα: «Είμαστε Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου»

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η μελέτη που είχε παραδώσει η Υπουργός στον κ. Ερντογάν, η συνάντηση της με τον Τ/κ πολιτικό, τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα των υδρογονανθράκων, την ώρα που η Κύπρος τελεί υπό τις απειλές της Τουρκίας, η επιστολή της ΔΕΦΑ με την οποία προειδοποιεί για την απώλεια χρηματοδότησης 10 εκ. από την ΕΕ και οι σχέσεις της Υπουργού με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, εγείρουν θέματα εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς της Υπουργού στο καίριο και καθοριστικό για το μέλλον θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2009 η Υπουργός συνέταξε μελέτη προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ τότε ήταν σε γνώση της, ότι είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη NOBLE, για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με την οποία δήλωνε ότι θεωρούσε πως το μέλλον της χώρας μας ήταν η ενεργειακή ένωση με την Τουρκία, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτοντας ότι σήμερα βλέπουμε τον παραγκωνισμό της ΔΕΦΑ, είπε πως ότι αποτελεί ατόπημα η συνάντηση της Υπουργού Εμπορίου με τον Τ/κ πολιτικό, τον οποίο ενημέρωσε για τις έρευνες, υπό τις συνθήκες απειλών που δημιουργεί η Τουρκία.

Μετά από αυτά «πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε την Υπουργό Εμπορίου;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους σχεδιασμούς για την ενεργειακή πολιτική σε σχέση με το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι κατανοούμε ότι η Υπουργός ανέλαβε τα καθήκοντα της πρόσφατα.

Λαμάρης: «Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινωνοί και οι πολιτικοί στην κατεχόμενη πατρίδα μας και οι συμπολίτες μας στην κατεχόμενη πατρίδα μας»

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, επαινώντας την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ζητημάτων της ΑΟΖ, για τη διακριτικότητα, την ταχύτητα, την υπευθυνότητα με την οποία ενήργησε, είπε πως τον τελευταίο καιρό δεν είναι ασύνηθες οι Επιτροπές της Βουλής να μετατρέπονται σε δικαστήρια που δικάζουν την Κυβέρνηση, παρά να ασκούν νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Οταν κάνουμε επισημάνσεις πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί διαφορετικά κάνουμε μικροπολιτική», πρόσθεσε και είπε πως είναι ευθύνη των Υπουργών να απονέμουν ευθύνες και να αποδίδουν διακριτικές εξουσίες και ευχέρειες και να τις αίρουν όποτε κρίνουν ότι κινούνται σε άλλη κατεύθυνση και δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής να ρυθμίζει θέματα που άπτονται της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «γιατί να μην τίθεται θέμα εμπιστοσύνης σε Βουλευτές των οποίων τα γραφεία έχουν πελάτες με συμφέροντα σε διάφορους τομείς». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν γραφεία τα οποία ασχολούνται εξειδικευμένα με θέματα ενέργειας.

Κληθείς να εκφράσει τη θέση του κόμματος του σε σχέση με τη συνάντηση της κ. Αντωνιάδου με τον κ. Τσακιτζί, ο κ. Λαμάρης είπε πως με τους Τ/κ συμπατριώτες μας θα πορευθούμε είτε από κοινού, είτε σαν γείτονες με όλα τα συνεπακόλουθα.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινωνοί και οι πολιτικοί στην κατεχόμενη πατρίδα μας και οι συμπολίτες μας στην κατεχόμενη πατρίδα μας», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε αν αυτοί που χειρίζονται το συμβόλαιο με την Noble το οποίο ήδη τρέχει, είναι λειτουργοί που έχουν την τεχνογνωσία.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είπε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ή αν υπάρχει δεν αποκαλύπτεται. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για σεξαμενή σκέψης ούτε καζίνο τελικά οι φυσαλίδες είναι στον πολιτικό λόγο αυτής της κυβέρνησης;»

Πραξούλα: «Είμαστε Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου»

Η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για τη μελέτη που παρέδωσε στον κ. Ερνοτγάν, αφού διερωτήθηκε για τους λόγους που ανασύρθηκε μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από την ημερομηνία παράδοσης της, είπε ότι στο σχετικό δημοσίευμα έγινε παρερμηνεία στην εργασία 3 γυναικών οικονομολόγων που «επιχειρούσαμε να ωθήσουμε την Τουρκία να συμβάλει στην προώθηση λύσης υποδεικνύοντας τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη λύση και ότι με την επανένωση της Κύπρου ανοίγουν πολύ καλύτερες προοπτικές για τη γείτονα και όλες τις χώρες της περιοχής».

Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις, πρόσθεσε η κ. Αντωνιάδου.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Τσακιτζί, εξήγησε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την ιδιότητα της ως Προέδρου των ΕΔΗ. «Αλλοίμονο αν μοιράσουμε την πατρίδα μας. Είμαστε Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου», είπε δηλώνοντας ότι συνάντησε τον Τ/κ πολιτικό όπως συναντά πολιτικούς, επιχειρηματίες και επενδυτές Κύπριους ή ξένους και διευκρίνισε πως στον κ. Τσακιτζή δεν δόθηκε καμιά διαφορετική ενημέρωση πέραν της ενημέρωσης που δημοσιοποιεί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι το απλό γεγονός τις τελευταίες μέρες έγινε αντικείμενο κακόβουλης εκμετάλλευσης.

Προσθέτοντας ότι στα διάφορα Υπουργεία ακολουθείται η πρακτική της εξουσιοδότησης λειτουργών να ενεργούν εκ μέρους του Υπουργού, εξήγησε ότι η σημερινή Υπουργός αναλογιζόμενη τη σημασία των εξελίξεων, θεώρησε πως στο βαθμό που οι ευθύνες είναι τόσο σοβαρές θα συμμετέχει η ίδια στη λήψη αποφάσεων.

Καταργήθηκαν εξουσιοδοτήσεις σε λειτουργούς να ενεργούν εκ μέρους της Υπουργού, συνέχισε, λέγοντας πως καμιά τεχνοκρατική αρμοδιότητα δεν έχει αφαιρεθεί.

Κατά τις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Υπουργός ερωτήθηκε εάν όλα στην Υπηρεσία Ενέργειας λειτουργούν κανονικά. Απάντησε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλοι θα αναλογισθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να ανταποκριθούν στις ευθύνες των καθηκόντων τις οποίες καθορίζουν τα σχέδια υπηρεσίας και στις ευθύνες.

http://www.sigmalive.com/news/politics/432399

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: