Το ιστορικό χρέος και η οργή που τυφλώνει

Ας το πούμε εξ αρχής: τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσαν την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, υπήρξαν ένα αίσχος, που θα βαραίνει για καιρό την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. 
Μοναδική φωτεινή εξαίρεση, τα πολιτικά τμήματα, με πρώτη τη ΛΕΦΕΔ, που επέμειναν στη διεξαγωγή της παρέλασης, και τελικά την πέτυχαν, κόντρα στη μειοψηφία που επιδίωξε τη ματαίωσή της. 

Το κείμενο αυτό γράφεται με πλήρη επίγνωση, ότι πιθανόν να μην αρέσει σε κάποιους αναγνώστες. Ήδη από τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση έχουμε δει ότι μερικοί φίλοι επιδοκιμάζουν αυτό που συνέβη, ως αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική. Θα το πούμε ευθέως, γιατί μερικές φορές πρέπει κανείς να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα: όσοι επιδοκιμάζουν αυτό που συνέβη σήμερα σφάλλουν

Όποιος νομίζει ότι οι παρελάσεις και οι επέτειοι είναι γιορτές, που μπορούμε να τις μετατρέπουμε σε διαδηλώσεις κατά το γούστο μας, έχει καταλάβει λάθος. 

Οι παρελάσεις δεν είναι δικαίωμά μας. Είναι υποχρέωσή μας. Είναι μέρος της ιερής μας υποχρέωσης ως Ελλήνων να θυμόμαστε και να τιμουμε αυτούς που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Όποιος θέλει να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί, έχει άλλες 363 μέρες να το κάνει. Στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε τη μνήμη όσων πολέμησαν και σκοτώθηκαν για αυτήν την πατρίδα το 1940.

Ένα σημαντικό μέρος της παθογένειας της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, και ίσως μια βασική αιτία για την κατάπτωσή της, είναι πως όλοι αισθανόμαστε πως έχουμε μόνο δικαιώματα και όχι και υποχρεώσεις. Ο δημόσιος υπάλληλος αισθάνεται πως έχει δικαίωμα να πληρώνεται, αλλά όχι και υποχρέωση να δουλεύει, ο ελεύθερος επαγγελματίας ότι έχει δικαίωμα να πληρώνεται αλλά όχι και υποχρέωση να κόβει αποδείξεις, κλπ. κλπ. Λοιπόν καλό είναι κάποτε να καταλάβουμε ότι έχουμε και υποχρεώσεις, και μάλιστα κάποιες υποχρεώσεις είναι ιερές, διαχρονικές, ιστορικές και υπερβαίνουν το καθημερινό μας ζόρι, το αν έχουμε χρέη, αν μας κόβουν το μισθό κλπ. Ότι όπως πάμε στον τάφο του παπού μας να ανάψουμε ένα κεράκι, έτσι πάμε και στην παρέλαση να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821 και του 1940. Και όπως δε σταματάμε να τιμάμε τον παππού επειδή θα έρθει στο μνημόσυνο ένας αντιπαθητικός συγγενής, έτσι δεν παύουμε να τιμούμε το έπος του 1940 λόγω αντίθεσης προς την κυβέρνηση. 

Αναμφίβολα η παρούσα κυβέρνηση, όπως και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας. Αυτός εδώ ο ιστότοπος υπήρξε πάντα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και στις ιδεολογίες που κομίζει και τις πολιτικές που εφαρμόζει. Αλλά η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή, ενώ το χρέος προς τους νεκρούς του 1940 αιώνιο. Καμία διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση δε δικαιολογεί τη ματαίωση του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, ούτε οι διαμαρτυρίες για τα οικονομικά μέτρα, ούτε βέβαια οι διαμαρτυρίες για τον υποβιβασμό του Ηρακλή… Οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε άλλη μέρα. Στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε τη μνήμη των ηρώων του 1940, τελεία και παύλα. Επιπλέον, όποια κι αν είναι η κατάσταση, όποια κι αν είναι η ευθύνη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο κα εκπροσωπεί το Έθνος. Είναι απαράδεκτο να αποκαλείται προδότης, και μάλιστα ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας που ως γνωστόν πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές από 15 χρονών παιδί.

Και κάτι ακόμα: επειδή το «Εν Κρυπτώ» δεν απευθύνεται στο εθνομηδενιστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ (που μεταξύ άλλων επιδιώκει την κατάργηση των παρελάσεων…) αλλά σε ανθρώπους με πατριωτικά αισθήματα, ας έχουμε όλοι υπόψη μας ότι το σκηνικό που στήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ήταν σαφώς υποκινούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τις επιτόπιες δηλώσεις του βουλευτή Κουράκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τη λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο για να εκδιώξει τους επισήμους από την εξέδρα, αλλά και για να ματαιώσει εξ ολοκλήρου την παρέλαση. Και όταν η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων επέμεινε να παρελάσει υπό τις επευφημίες του κόσμου, η «εμπροσθοφυλακή» των εθνομηδενιστών επιτέθηκε στη σημαία της με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή. Η πραγματοποίηση της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων και η, έστω λειψή, απόδοση της πρέπουσας τιμής στους ήρωες του 1940, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη στάση και το θάρρος των μελών της ΛΕΦΕΔ απέναντι στους τραμπουκισμούς.

http://www.enkripto.com/2011/10/blog-post_8038.html

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ετικέτες: . 6 Σχόλια »

6 Σχόλια to “Το ιστορικό χρέος και η οργή που τυφλώνει”

 1. Φράπις Says:

  Με εξαίρεση τους επαίνους για τον Παπούλια (με τους οποίους διαφωνώ) συμφωνώ με όλα τα υπόλοιπα. Αξίζει να σκεφτούμε μάλιστα το εξής: οι Τούρκοι χάρηκαν με αυτά που είδαν; Σίγουρα χάρηκαν, όπως θα χαιρόταν με οποιαδήποτε διάλυση του κράτους μας.

 2. «Ήπειρος, η πατρίδα μας» Says:

  Τέτοιου είδους κείμενα απευθύνονται στην μερίδα εκείνων των πολιτών που η μόνη σχέση που έχουν με την πραγματικότητα είναι εκείνη της εικονικής που του καλλιεργούν τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Απευθύνονται σε ανθρώπους που φοβούνται να σηκωθούν από τον καναπέ τους περιμένοντας και κρίνοντας εκ του ασφαλούς. Απευθύνονται τέλος σ’ εκείνους τους πολλούς που φοβούνται. Φοβούνται τον ίσκιο τους, μη χάσουν την βόλεψή τους, ότι τέλος πάντων έχουν πετύχει μέχρι σήμερα και βρίσκουν δικαιολογίες για την αδράνειά τους. Και είναι κρίμα να χρεώνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έγινε προχθές. Ήμουν παρών εδώ στα Ιωάννινα όταν η αστυνομία φυγάδευσε τρεις βουλευτές (και της ΝΔ) προκειμένου να γλυτώσουν την κατακραυγή του κόσμου (μεταξύ τους κι εγώ ο ΝΔκρατης) και ίσως και την χειροδικία. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και είναι η ώρα του αγώνα… Όσο για τον Παπούλια είπαμε. Άλλο οι Θεσμοί και άλλο οι εκπρόσωποί τους.

 3. patrioT Says:

  Ημουν και γω εκει… Μ’ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ….ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΕ…ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ… ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ.

  ΥΓ. Το λάθος που κάνανε ήταν οτι πήγαν να πάρουν τη σημαία μας.

 4. ΘΑΝΟΣ Says:

  Το λυπηρο παιδια είναι ότι η ενέργεια αυτη έσπειρε την διχόνοια στους πατριώτες που άλλοι συμφώνησαν κι άλλοι διαφώνησαν με τα συμβάντα…
  Θα παραθέσω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος.

  Δηλώνω εξ αρχης ότι θέλω να γίνεται η παρέλαση και η χθεσινη και πάντα. Γενικα ειμαι υπέρ της απόδοσης τιμης στους νεκρούς και τους ζωντανούς μας αγωνιστές μέσω των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων.

  Το θέμα το μελέτησα πάρα πολύ καλά. Ακουσα όλες τις αποψεις. Ακουσα αυτοπτες μάρτυρες. Διαβασα πληθος αναρτησεων. Ειδα πολλά βίντεο και κατεληξα στα προσωπικά μου συμπεράσματα.

  Θα παραθέσω τα γεγονότα όπως τα καταλαβα…
  Καταρχήν οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με την σταδιακή έλευση των επισήμων. Οταν έφθασε ο Παπουλιας ολιγομελής ομάδα ατόμων (πιθανως αριστερων) απέναντι ακριβώς από τους επισήμους άρχιζε να τον βρίζει χυδαία (οχι μονο προδότη)… Κατόπιν άρχισαν να μαζεύονται ομαδες διαμαρτυρομένων πολιτών οργανωμένα… οπαδοι του Ηρακλή, Οι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, κλπ…
  Σε συντομο χρονικο διαστημα η διαμαρτυρίες γενικεύτηκαν και συμμετείχε αυτοβούλως όλος ο κόσμος!!!!! Ο Παπουλιας εφυγε ταπεινωμένος και εκνευρισμένος (κι έτσι έπρεπε). Οι επίσημοι αποχώρησαν. Ο λαός της Θεσσαλονικης κατελαβε το σημείο και παρήλασαν συλλογοι και οργανωσεις, μακεδονομαχοι, Εφεδροι ακόμα και οι σημαιοφόροι των σχολείων της πολης, με τους λίγους μειοψηφούντες αριστερους να διαλύονται μπροστα στην δύναμη της ΛΕΦΕΔ που προηγήθηκε και την θέληση των Μακεδόνων πολιτων να γίνει η παρελαση…. Τα στρατιωτικά τμηματα φυσικα δεν παρελασαν εφόσον πρέπει να εχουν το πρόσταγμα του Προεδρου της Δημοκρατίας. Η παρελαση λοιπόν ΕΓΙΝΕ. Το δηλωνει κατηγορηματικα η ΛΕΦΕΔ.

  Και πολλοί άλλοι πατριώτες αλλα και τα βίντεο…. στα οποία το πλήθος τραγουδουσε τον Εθνικο Υμνο και το Μακεδονία Ξακουστή!!!! Ειναι γελοίο το επιχείρημα ορισμένων ότι οι χιλιαδες λαου που μαζευτηκαν να διαμαρτυρηθούν ήταν αριστεροι….
  Εκτός αν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οπαδους εκατομμύρια Ελληνες που διαδηλώνουν με ελληνικές σημαίες και τραγουδούν εθνικα τραγουδια….
  Φυσικα η δημόσια ελεγχόμενη μνημονιακη τηλεόραση απουσίαζε….

  Ας έρθουμε τωρα στις σκεψεις που μου προκαλει όλο αυτό…
  Πρώτον θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος την συγκεκριμενη στιγμή με την παρουσία του στην θεσσαλονικη για την παρέλαση, πρόσβαλε τους απανταχού Ελληνες… Ας κλεινόταν καλύτερα στο προεδρικο μεγαρο και να μην πηγαινε πουθενα…

  Δεν μπορείς να παρουσιάζεσαι μπροστα στους Μακεδονομάχους, στους αγωνιστές του Επους του 1940, στους ηρωες, στους στρατιωτικούς, στους συνταξιούχους και στις οικογένειες που με τις υπογραφές σου εδω και 2 χρόνια προσπαθείς να εξαθλιώσεις…. Ειναι ντροπή και αίσχος.
  Το συνθημα «φύγε προδότη» του λαού εβγαινε μέσα από τα στηθη κάθε αδικημενου. Και θα μου πεις η παρελαση θα έπρεπε να χρησιμοποιήθει για αυτον τον λόγο;
  Καποιοι φιλοι πατριώτες θεωρειτε πως όχι. Και τα επιχειρηματα σας ειναι σεβαστα και η τιμη που θέλετε και θελουμε να αποδωσουμε στους ηρωες ισχυρη….

  Ομως η προδοτικη κυβέρνηση αυτη εχει ενα νέο πρωτογνωρο χαρακτηριστικό…. Ειναι τρομακτικά αναίσθητη και τόσο εχθρικη με τον Ελληνικο λαό που έπρεπε κάτι να γίνει ωστε να ακουστει επιτέλους η φωνη του. Θυμαστε ότι στην κηδεια του Γερου Γεωργίου Παπανδρεου είχε γίνει στο τέλος διαδήλωση κατα της δικτατορίας; Στην κηδεία του Παλαμα νομίζω στην κατοχή το ίδιο….
  Ο Ελληνικός λαός εκφραζεται πολλές φορές μέσα από εκδηλώσεις που του δίνουν αυτην την ευκαιρία.

  Ειναι τραγικο, ο Μπεγλίτης τόλμησε να σταθεί στον χωρο των επισήμων…. και μάλιστα παρίστανε και με τους μπραβους του τον σωτηρα του προέδρου…. την στιγμη που εχει οδηγησει στην εξαθλίωση τις οικογενειες των στρατιωτικών…

  Ειμαι σίγουρος ότι αν βρισκομασταν ολοι εμεις μαζί στην παρέλαση θα είχαμε παρόμοιες αντιδρασεις με όλους τους υπόλοιπους Ελληνες.

  Δευτερον ο Παπουλιας εκνευρισμενος δήλωσε ότι κι αυτος ήταν ανταρτης στα 15 του!!!!
  Δεν το αμφισβητώ. Κι ο Ιουδας ήταν ενας από τους 12 μαθητες μεχρι να γίνει ο μεγαλύτερος προδότης της ανθρωπότητας…..
  Και όπως έλεγαν και οι αρχαιοι μας προγονοι «Μηδενα προ του τελους μακάριζε»…
  Λυπαμαι αλλα θεωρώ τον Παπουλια προδότη για δευτερη φορά μετά την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία…. την οποία νομιζω ότι αυτος έκανε με τον Α. Παπανδρεου…

  Κλεινοντας το μόνο που μπορω να πώ είναι ότι οι τιμημένοι νεκροί μας ήρθαν τελικα οπως έρχονται κάθε χρονο στην παρελαση. Τους μετεφεραν στις καρδιές τους για μια ακομα φορά οι χιλιάδες Ελληνες Μακεδόνες που ήθελαν να γίνει η παρελαση χωρις ομως τους προδοτες που υπηρχαν πανω στην εξέδρα.. και μάλιστα το πνεύμα αυτών (των ηρώων μας) νομίζω ότι ήταν που έδιωξε τον Παπουλια και τους άλλους προδότες από την εξέδρα του αίσχους.

 5. γαβριήλ Says:

  ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΗΘΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ.

 6. Leuteris Says:

  αν τώρα, που δεν έχει γίνει ακόμη στάση πληρωμών, είμαστε τόσο οργισμένοι, του χρόνου τι να περιμένουμε; Αντί για οργή, προσωπικά θα προτιμούσα να ζητούσαμε όλοι με μια φωνή να μας πουν τι να κάνουμε. Νιώθω χαμένος, δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά θέλω κάποιος να μου πει τι έρχεται γιατί έχω πατρίδα, οικογένεια, ιερά και όσια, και πονώ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: