Νέα από Βαλκάνια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει την KFOR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Λέον Πανέτα,αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τις πρόσφατες ταραχές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και την επαγγελματική αντίδραση των στρατιωτών των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι στηρίζουν τις ενέργειες της KFOR. Επιπλέον εξέφρασαν την ικανοποίηση τους στην προσπάθεια της KFOR, για την εκτόνωση των εντάσεων που απειλούν την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή. Επίσης εξέφρασαν τη στήριξη τους και στις άλλες διεθνείς αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και τις τοπικές αρχές, για τις προθέσεις τους να εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Εξαιρετικά διπλωματικές δηλώσεις στήριξης των πάντων. Φαίνεται όμως πίσω από τα τυπικά και η ικανοποίηση του Προέδρου που η KFOR εφαρμόζει πλέον μια πιο ορθολογιστική πολιτική, πολύ πιο εποικοδομητική και μακριά από τις κατευθυνόμενες ακρότητες της προηγούμενης διοίκησης της.

Παρά την Κρίση, η Συνεργασία ΣερβίαςΕλλάδας Μεγαλώνει

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μειώσουν την δραστηριότητα τους στη Σερβία και καμία από τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχει αποσυρθεί από την αγορά της Σερβίας, παρά την κρίση, δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Οικονομικών Nebojsa Ciric, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ περί «Ελληνο – Σερβικού διμερούς εμπορίου και περιφερειακών συνεργασιών». Ανέφερε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν το 15 τοις εκατότου Σερβικού εμπορίου. Το οικονομικό φόρουμ παρακολούθησαν τοπικοί και περιφερειακοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες καθώς και ο Πρέσβης της ΡωσίαςΑλεξάνταρ Κονούζιν.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι καλοδεχούμενοι στη Σερβία και η αγορά έχει ακόμη πολλά περιθώρια.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Συναντήθηκε με τον Τούρκο Ομόλογό του

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογοτου Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης του τελευταίου στο Βελιγράδι, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσειςμεταξύ της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και την κατάσταση στο Σαντζάκ.

Συνεχίζεται η μεγάλη κινητικότητα των Τούρκων στη Σερβία τόσο για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας όσο και το Σατζάκ (είχαμε αναφερθεί σε άλλα άρθρα). Το θέμα απαιτεί σημαντική παρακολούθηση.

Στρατιωτική Συνεργασία Σερβίας – Κροατίας

Συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας, επικυρώθηκε από το Σερβικό Κοινοβούλιο και προβλέπει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, επίσημες επισκέψεις,σεμινάρια, συνέδρια, και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συμφωνία καθορίζει τους κύριους στόχους και τις αρχές επί των οποίων η αμυντική συνεργασία των δύο χωρώνθα πρέπει να βασίζεται, με στόχο να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της ειρήνης. Η συμφωνία είχε αρχικά υπογραφεί τον Ιούνιο του 2010.

Η συνεργασία θα είναι στους τομείς της πολιτικής για την ασφάλεια και το σχεδιασμότης άμυνας, στρατιωτικής-επιστημονικής συνεργασίας, στρατιωτικής εκπαίδευσης, στρατιωτικής ιατρικής, στρατιωτικής αστυνομίας, διατήρησης της ειρήνης,προστασίας από ατομικούς, βιολογικούς, χημικούς κινδύνους και παρόμοιες απειλές.

Πολύ μεγάλο βήμα με βάση τις προβληματικές γενικά σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η υλοποίηση της συμφωνίας εκτιμώ ότι αποτελεί ερωτηματικό.

Σερβική Βάση στην Κύπρο

Η δύναμη των Σερβικών ΕΔ που συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο (UNFYCIP), παρέλαβε τη βάση από την σλοβακική δύναμη. Κατά την παραλαβή η βάση μετονομάστηκε σε βάση ΄΄Στέφανου Νεμάνια΄΄. Στην Σερβική δύναμησυμμετέχουν ένας αξιωματικός επιτελής, δύο στρατιωτικοί παρατηρητές, έξι μέληπεριπόλου και 36 μέλη διμοιρίας πεζικού.

Αποτελεί μια δύναμη με την οποία οι αδερφοί Κύπριοι μπορούν να έχουν πολύ καλή συνεργασία καθόσον οι ειρηνευτές έχουν σημαντικές αρμοδιότητες. Εμείς ευχόμαστε καλή αρχή και καλή τύχη στη νέα βάση.

Ο Αλβανός Πρόεδρος Υποδέχεται τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος συναντήθηκε με τους προέδρους των δήμων του Bujanovac και του Presevo, Jonuz Musliu και Ragmi Μουσταφά, στα Τίρανα, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αλβανών που ζουν στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας και επιπλέον υποστήριξε την ισότιμη συμμετοχή τους, στην πολιτική, κοινωνική και θεσμική ζωή της Σερβίας. Είπε ότι η δημιουργία ενός υγιούς κοινωνικού περιβάλλοντος σε αυτό το τμήμα της Σερβίας, θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα όλων των πολιτών του Presevo, του Bujanovac και του Medvedja, προτρέποντας τους αλβανικούς πολιτικούς παράγοντες της περιοχής να διατηρήσουν την ειρήνη και την ενότητα και να αποφεύγουν την πολιτική επιδείνωση και τις αντιπαραθέσεις.

Στο θέμα είχαμε αναφερθεί και σε άλλο άρθρο. Η προσέλευση των δημοτικών αρχών της κοιλάδας του Πρέσεβο στην Αλβανία επισήμως, δίνει την αίσθηση διαπιστευτηρίων. Αποτελεί έναν από τους υπολογίσιμους παράγοντες αποσταθεροποίησης της Σερβίας σε συνδυασμό πάντα με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Τσεχία Τερματίζει την Ειρηνευτική Αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο

Μετά από 12 χρόνια παρουσίας, η Δημοκρατία της Τσεχίας τελειώνει επίσημα τηνειρηνευτική της αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο. Για το γεγονός ο Πρέσβης της Τσεχίας Jirzhi Dollezhal απευθυνόμενος στους στρατιώτες της Τσεχίας στην KFOR στην Πρίστινα δήλωσε «Η αποστολή σας έχει ολοκληρωθεί. Τώρα εξαρτάται από εμάς, τουςδιπλωμάτες, για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες στο Κοσσυφοπέδιο για τις ξένεςχώρες, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή τωνευρωπαϊκών προτύπων». Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Τσεχική Δημοκρατία άρχισε νααποσύρει τα στρατεύματα της από το Κοσσυφοπέδιο το έτος 2010. Η αποστολή τηςΤσεχίας στην KFOR υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια αποστολή, που η ΤσεχικήΔημοκρατία συμμετείχε με στρατεύματα.

Βέβαια δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοιες ιδέες και για την δική μας αποστολή καθόσον τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Εν αντιθέσει με την Τσεχία η Ελλάδα έχει πολύπλευρους λόγους η παρουσία της να είναι σημαντική και δραστήρια. Περαιτέρω μειώσεις θα θίξουν σημαντικά τα συμφέροντα της Ελλάδας και όσες έγιναν θα πρέπει όποτε υπάρξει δυνατότητα να αποκατασταθούν.

http://www.analystsforchange.org/

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: