Ξένος τύπος και δημοψήφισμα

 

Για προωρη ανατροπή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Αθήνας, κάνουν λόγο τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ενώ η Κομισιόν τηρεί σιγήν ιχθύος και επισήμως η εκπρόσωπός της, Καρολίνα Κότοβα, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά και για τα περί ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Ανεπισήμως όμως στις Βρυξέλλες μιλούν για πολιτική απάτη της Ελλάδος.

«Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν  σχετικά με τις αποφάσεις του συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το «ναι» των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ».


«Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας» αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα σημειώνει τα γκάλοπ που δείχνουν ότι 60% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τους χειρισμούς στην οικονομική πολιτική και χρεώνει στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα την πτώση στη Wall Street.

«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Αθήνα» αναφέρουν και οι γερμανικοί Financial Times. 

Mε σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι ευρωαγορές – καίτοι δεν πρόλαβαν τις καταιγιστικές εξελίξεις από την Αθήνα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – ενώ και η Wall Street που πρόλαβε την είδηση του δημοψηφίσματος, βρέθηκε υπό πίεση παρότι από νωρίς υποχωρούσε  λόγω του “κανονιού” της MFGlobal, της πρώτης αμερικανικής επενδυτικής που «σκάει» λόγω της έκθεσής της στο ευρωπαϊκό χρέος.

Η πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Και σε κάθε περίπτωση όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στρέψει τα μάτια τους και πάλι στην Ελλάδα, ενώ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της ηπείρου παρακολουθούν «μουδιασμένα» τις ραγδαίες εξελίξεις.

«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφορικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσονται αντίθετοι στα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειακές συμβάσεις».

Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” αναφερόμενη στο εσωτερικό μέτωπο που καλείται να κατευνάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς εκτός από τους αγανακτισμένους Έλληνες, πρέπει να πείσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης» γράφει και η γαλλική “Le Monde”. «Μπροστά στο φόβο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επιλεγέντας να λάβει καθαρή λαϊκή εντολή, καθώς περίπου 6 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την απόφαση για το «κούρεμα του ελληνικού χρέους». Τη θλίψη του για την κίνηση Παπανδρέου εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί όπως μετέφερε στενός του συνεργάτης στην εφημερίδα Le Monde.

Η Hamburger Abendblatt αναφέρει ότι Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται να εκπλήσσεται από το δημοψήφισμα στην Αθήνα. Πρόκειται για «εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημα στοιχεία και δεν χρειάζονται καν σχόλια, φέρεται να σχολίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της ζώνης του ευρώ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχουν «σαφείς προσδοκίες». «Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Όλοι τη στιγμή αυτή εργάζονται με μεγάλη ένταση» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα.

Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν πρωτοσέλιδη είδηση την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει πως «η ευρύτερη συμφωνία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα».

Το πρακτορείο Associated Press σημειώνει πως «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.

Το πρακτορείο Reuters με τίτλο που μιλά για «πολιτικό ρίσκο» αναφέρεται στο δημοψήφισμα και επισημαίνει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων θεωρούν αρνητικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους και ο νέο δάνειο. Παράλληλα εκτιμά ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απειλεί την Ευρωζώνη με μία νέα φάση στην κρίση χρέους, εξαιτίας της ξαφνικής απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και οι New York Times αναφέρονται στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο δημοψήφισμα, στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος.

Παραίνεση προς τους Έλληνες να καταψηφίσουν την συμφωνία αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph, ενώ γίνεται λόγος για τον «τρόμο» που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα! 

Η Βρετανική Guardian αναφέρει την είδηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και θυμίζει πως πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που θα γίνει μετά το 1974 όταν καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας μετά την λήξη της δικτατορίας.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=155767

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

23.30 (31/10): Αναπάντεχη επιλογή με αβέβαια αποτελέσματα. Όλα δείχνουν πως η λαϊκή οργή θα απορρίψει του όρους της νέας δανειακής σύμβασης.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

23.22 (31/10): Ριψοκίνδυνη απόφαση πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει αρνητικά χρεοκοπεί η Ελλάδα!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

23.06 (31/10): Έχουμε την εμπιστοσύνη του λαού, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Παπανδρέου και ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τις τελευταίες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Ένα δημοψήφισμα που θέτει σε κίνδυνο τη διάσωση του ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Έλληνες θα αρνηθούνε την όποια θετική ψήφο στο δημοψήφισμα.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

22.06 (31/10): Εντονότατη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί το δημοσίευμα του BBC που επισημαίνει πως η απόφαση του δημοψηφίσματος ήρθε μόλις μία μέρα μετά από δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και που έφερε το κυβερνών κόμμα στο ιστορικό χαμηλό του 14,7%. Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος στις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Advertisements

6 Σχόλια to “Ξένος τύπος και δημοψήφισμα”

 1. Leuteris Says:

  καθυστερημένα τα λέει τα νέα το ΒΒC και δεν νομίζω ότι όντως κριτικάρει τον ΓΑΠ…Πού τέτοια τύχη!

 2. Φράπις Says:

  Το δίλημμα του δημοψηφίσματος θα είναι «γκρεμός ή ρέμα;».

 3. Φράπις Says:

  Και κάτι ακόμα. Ο Μητσοτάκης είπε «οι λαοί δεν ψηφίζουν στο ερώτημα αλλά ανάλογα με τη διάθεση που βρίσκονται».

  Έτσι εξάγουμε τα ακόλουθα συμπεράσματα:
  1. Όταν έγινε δημοψήφισμα για την παραμονή του βασιλιά, ψηφίσανε ανάλογα με την διάθεση της στιγμής.
  2. Όταν (ο λαός) ψήφισε τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, το έκανε γιατί έτσι ένιωθε εκείνην τη στιγμή και όχι γιατί έπρεπε.

  Τέτοιοι άνθρωποι παριστάνουν ότι εκπροσωπούν την δημοκρατία…

 4. Φράπις Says:

  Πρώτη φορά μου είδα τα spread να εκτοξεύονται κατά 260 μονάδες μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, και πρώτη φορά τα είδα να φτάνουν τις 2500 μονάδες.

  Ο άνθρωπος είναι ψυχανώμαλος.

 5. Leuteris Says:

  δεν ξέρω τι είναι φίλε Φράπη αλλά (πάλι) μας αιφνιδίασε. Μας έχει κάθε μέρα στην τσίτα. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τι παίζεται και προσπαθώ να βγάζω άκρη διαβάζοντας ειδήσεις αλλά μπερδεύομαι

  • Φράπις Says:

   Το θέμα Λευτέρη που θα πρέπει να εξετάσουμε αρχικά είναι αν όντως όλα αυτά είναι μέρος ενός σχεδίου, ή αποτέλεσμα της απουσίας σχεδιασμού. Δυστυχώς όμως, δεν είναι δυνατό αυτό. Ο Παπανδρέου παρουσιάζει κάποια συμπτώματα αρρωστημένης προσωπικότητας, που τα βλέπαμε σε άτομα σαν τον Michale Jackson, δηλαδή, έχει ορισμένα ταλέντα (όπως πχ την ικανότητα αναρρίχησης στην εξουσία, την ικανότητα να πείθει πως είναι χαζούλης) και από την άλλη έχει ορισμένα τρομακτικά ελαττώματα (όπως πχ την παντελή απουσία προσωπικότητας, άγεται και φέρεται από τον καθένα, υποκλίνεται σε κέντρα εξουσίας, πάσχει από εβραιολαγνεία κλπ).

   Στο δημοψήφισμα επιχείρησε να πετάξει πλέον το μπαλάκι σ’ εμάς. Επιχείρησε να κάνει με τον ελληνικό λαό αυτό που έκανε τόσον καιρό με τους βουλευτές του.
   Για να γίνω πιο σαφής: άφησε τον χρόνο να περάσει από τις εκλογές του 2009, μέχρι τον Φεβρουάριο χωρίς να κάνει τίποτα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Με τον χρόνο να περνάει, και τις ευκαιρίες να χάνονται, η μοναδική λύση ήταν πλέον το ΔΝΤ. Τότε ρώτησε τους βουλευτές του, οι οποίοι του έδωσαν την έγκριση. Δε μπορούσαν και αυτοί να κάνουν αλλιώς. Αν δεν ψηφίζαν θα πηγαίναμε σε στάση πληρωμών. Εξάλλου εκείνον τον καιρό κανένας δεν ήξερε τι θα συμβεί με το ΔΝΤ. Ξέραμε μόνο μερικά σκόρπια πράγματα για την Αργεντινή, μαθαίναμε σιγά σιγά τι πάει να πει spread , και οι βουλευτές απ’ ότι φάνηκε είχαν την ίδια άγνοια μ’ εμάς.
   Ήρθε η πρώτη δόση, πέρασε χρόνος, δεν έγινε τίποτα, και φτάσαμε πάλι λίγες μέρες πριν από την δεύτερη δόση. Τότε η μοναδική διέξοδος ήταν πάλι να πούμε «ναι σε όλα». Ξανά, ρώτησε τους βουλευτές του. Ξανά, αναγκασμένοι αυτοί, του έδωσαν την έγκριση. Πρώτος διδάξας αυτής της τακτικής ήταν ο Σημίτης, ο οποίος το 2000 έλεγε στους Έλληνες ότι αν τον ψηφίσουν το χρηματιστήριο θα ανέβει ξανά. Ο εκβιασμός έπιασε, το χρηματιστήριο δεν ανέβηκε, αλλά ο Σημίτης ξαναεκλέχτηκε, και γι’ αυτόν μόνο η επανεκλογή μετρούσε.
   Τέλος πάντων, Ο Γιωργάκης συνέχισε την τακτική του μέχρι το τελευταίο ψήφισμα του Οκτωβρίου. Τότε κατάλαβε ότι αυτή η τακτική δεν του έβγαινε άλλο – η στάση της Βάσως Παπανδρέου έδειξε ξεκάθαρα τι θα γινόταν αν είχαμε επανάληψη του ίδιου τροπαρίου. Οπότε απεφάσισε να περάσει το δίλημμα σ’ εμάς. Θεώρησε ότι ήταν ασφαλέστερο να μας ρωτήσει, βάζοντάς μας το δίλημμα «θέλετε να γίνει στάση πληρωμών, ή να δεχθούμε αυτήν την εκχώρηση της κυριαρχίας μας;» Σου λέει «δεν έχουν άλλη επιλογή, θα πουν ότι συμφωνούν με τα μέτρα, γιατί ξέρουν πως αν δεν συμφωνήσουν δε θα πάρουν μισθό. Πώς θα ζήσουν χωρίς μισθό;». Περίμενε λοιπόν ότι ο κόσμος θα κοιτάξει υστερόβουλα και κοντόφθαλμα, θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θα συμφωνήσει.
   Εδώ όμως τα πράγματα γύρισαν διαφορετικά απ’ ότι περίμενε. Το δημοψήφισμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Ο κόσμος φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο διαθέσιμος να συναινέσει, αφού ξέρει ότι την στάση πληρωμών δεν την γλυτώνει (τι 400 ευρώ το μήνα εξάλλου, τι καθόλου χρήματα).
   Πολύς κόσμος έχει ενημερωθεί πλέον και γνωρίζει ότι ο γκρεμός της χρεοκοπίας είναι προτιμότερος από την όποια εναλλακτική προτείνει ο Παπανδρέου, αφού πίσω από αυτήν την σωτηρία μοιάζει να έρχεται μια μορφή καθαρής δουλείας. Διότι μόνο δούλος μπορεί να χαρακτηριστεί ο άνθρωπος που εργάζεται 8 ώρες την ημέρα και αμοίβεται με μισθούς κάτω των 500 ευρώ. Το δημοψήφισμα μάλλον θα καταλήξει σε «όχι» και γι’ αυτό το σενάριο δεν έχει εναλλακτική. Ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί την τακτική του εκβιασμού της τελευταίας στιγμής, και θέλει να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη των τελευταίων δύο χρόνων.
   Ακόμη κι αν κάποιος σκέφτεται τα παιδιά του, έχει πλέον να αναρωτηθεί τι προτιμάει: να βρεθούν κατά την ενηλικίωσή τους σε μια χώρα υπό ξένη κατοχή; ή να πεινάσουν για μερικά χρόνια;

   Ένα ακόμη πράγμα που δεν περίμενε, ήταν η αυστηρή στάση της Ε.Ε.. Σήμερα τον εγκάλεσαν να απολογηθεί, λες και είναι ένα φανταράκι μπροστά στους λοχαγούς του. Και πρακτικά του είπαν «πάρε πίσω αυτό που είπες.». Τώρα όμως αυτό που είπε, δεν στέκει να το πάρει πίσω.
   Επειδή τον θεωρώ αρκετά ανόητο, δεν αποκλείω και το να το πάρει πίσω. Αυτό όμως θα προξενήσει νέα κοινωνική αναταραχή. Και τότε θα τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Παρόμοια πράγματα είχαν συμβεί πχ με τον Σαμαρά, όταν του μιλούσε για κυβέρνηση συνεργασίας, και μετά από μισή ώρα άλλαξε γνώμη.
   Μια άλλη εναλλακτική που έχει, είναι να διατυπώσει το ερώτημα με έναν τρόπο του στυλ «ναι» ή «ναι»; Με κάτι τέτοιο όμως θα έχανε και τον τελευταίο βουλευτή του.
   Μια τελευταία εναλλακτική του θα ήταν να επιχειρήσει αναβολές επί αναβολών, επικαλούμενος γραφειοκρατικά ζητήματα όπως το αν θα χρειαστούν 151 βουλευτές ή 180, το αν θα εγκριθεί από τον πρόεδρο της δημοκρατίας κλπ. Και με αλλεπάλληλες αναβολές να ξεχαστεί το θέμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα βγαίνει και θα λέει ότι αυτός ήθελε να πάρει την έγκριση του λαού, αλλά δεν τον άφησαν. Όμως τα πράγματα είναι πλέον πολύ οξυμένα για να πούμε ότι ξεχνιούνται τα ζητήματα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: