(Ανανέωση) Επικίνδυνα σενάρια!

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Το άρθρο που αναδημοσίευσα πιο κάτω είναι του κ. Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Κωνσταντακόπουλος γράφει κάποιες πρόσθετες πληροφορίες στο ιστολόγιό του, οι οποίες και ακολουθούν:

http://konstantakopoulos.blogspot.com/

Και Σκύλλα και Χάρυβδη: Από την οικονομική κρίση στις καταιγίδες της Μεσογείου 

Το άρθρο παραδόθηκε στο Περιοδικό Επίκαιρα στις 31/10 και δημοσιεύτηκε στις 3/11. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε, μια καταιγίδα γεγονότων ενέτεινε τον προβληματισμό μας για το κατά πόσον, πίσω από την ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να δρουν διεθνείς δυνάμεις οι οποίες απεργάζονται την κατάλυση της ελληνικής δημοκρατίας, συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας και προκαλούν μοιραία βλάβη των εθνικών συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η πολιτική στη Μεσόγειο μοιάζει να είναι τμήμα πολύ ευρύτερων σχεδίων. 

Περιοριζόμαστε να τα αναφέρουμε επιγραμματικά: 

1. Η απόφαση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου να εξαγγείλει δημοψήφισμα, Χωρίς κανενός είδους συνεννόηση ΜΕ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση του Ευρώ, μια κερδοσκοπική επίθεση στην Ιταλία, να τεθεί χωρίς λόγο διεθνώς ζήτημα μη συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τη διαπόμπευση, ακόμα μια φορά, της Ελλάδας διεθνώς και επομένως τη τραγική μείωση των δυνατοτήτων αύριο της Αθήνας, είτε να δώσει μάχη για βελτίωση των όρων των συμφωνιών, είτε να τις καταγγείλει και να συγκρουσθεί. Πιστεύουν οι αναγνώστες ότι ο κ.Παπανδρέου παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς να τις κουβεντιάσει με τους γνωστούς φίλους του, όπως τους κ.κ. Σόρος, Ρουμπινί, Ρόντος, Ρότσιλντ και πολλούς άλλους, προκαλώντας παγκόσμια γεγονότα επειδή τον συμβουλεύουν λάθος ο Καστανίδης και ο Ρέππας? Πιστεύουν οι αναγνώστες μας ότι ο κ. Παπανδρέου παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς να ενημερώνει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ή ότι πηγαίνει κόντρα στη θέλησή της? Σε ποιά δύναμη στηρίζεται ο κ. Παπανδρέου για να μπορεί να αψηφά τους Σαρκοζί και Μέρκελ? Μήπως είναι Βενιζέλος, Βελουχιώτης ή Ντε Γκωλ και μας έχει διαφύγει? 

2. Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε πρωτοφανείς μαζικές αποστρατείες όλων σχεδόν των επιτελών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, καρατομώντας κυριολεκτικά την ηγεσία τους, ιδίως την ηγεσία του Στρατού και του Ναυτικού. Λίγα ιστορικά προηγούμενα υπάρχουν παγκοσμίως τόσο μεγάλων απότομων μεταβολών στην ηγεσία ενόπλων δυνάμεων. Τα δύο που γνωρίζουμε εμείς, η μαζική εκτέλεση της ηγεσίας του Κόκκινου Στρατού στις παραμονές του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και η άνοδος του Ενβέρ Πασά στην αρχηγία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, υπήρξαν προϊόν διεθνούς συνωμοσίας και προηγήθηκαν δυσμενέστατων στρατιωτικών εξελίξεων στη Ρωσία και την Τουρκία. Σε ποια σχέδια η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο η ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων? Ποιος χρειάζεται και για ποιο λόγο την απότομη εξασθένηση τώρα της μαχητικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων? 

3. Για ποιο λόγο έχουν γεμίσει διεθνώς τα ΜΜΕ με φήμες για επικείμενη στρατιωτική δικτατορία, για δήθεν ελληνικό στρατό που επιδιώκει ρεβάνς? Τι ακριβώς τους λένε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που είναι η κύρια πηγή των πληροφοριών τους και γιατί? «Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα σήμερα και ότι η νοοτροπία των Ελλήνων αξιωματικών, μετά τις εμπειρίες της δικτατορίας και του κυπριακού, καθιστά αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη. Προς τι λοιπόν ο θόρυβος? Μήπως κάποιοι ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν αύριο σε μας και τη διεθνή κοινή γνώμη τίποτα δήθεν «κινηματίες αξιωματικούς», προβοκάτορες ή ηλίθιους, για να προκαλέσουν πολιτικά γεγονότα, όπως ο Παπαδόπουλος το 1967 έριχνε ο ίδιος ζάχαρη στα οχήματα, για να κατηγορήσει μετά τους κομμουνιστές και να φτιάξει κλίμα για το δικό του πραξικόπημα? 

4. Ποιοι μπλόκαραν το δάνειο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οδηγώντας πιθανώς, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, σε κλείσιμο την εφημερίδα, που είναι το σύμβολο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας και ο κύριος εκφραστής της «δημοκρατικής παράταξης». Ποιοί επιδιώκουν να ρίξουν τον ελληνικό λαό στη μεγαλύτερη δυνατή σύγχυση, έρμαιο αύριο του ενός ή του άλλου σωτήρα, χωρίς φωνή και μυαλό? 

5. Η συντελούμενη μπροστά στα μάτια μας καταστροφή της Ελλάδας και της ΕΕ οφείλεται απλά σε μια αλυσίδα ατυχημάτων και κακών χειρισμών? Πίσω από το Χάος δεν υπάρχουν διεθνείς πολιτικο-οικονομικές δυνάμεις που επωφελούνται από αυτό και το οργανώνουν? Το 1965, ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Γεώργιο Παπανδρέου και βρέθηκε με κυβερνήσεις Ανακτόρων, ο ιστορικός ρόλος των οποίων ήταν η προετοιμασία της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και της διχοτόμησης της Κύπρου. Το 2009, ο ελληνικός λαός ψήφισε τον «σοσιαλδημοκράτη» εγγονό του και βρέθηκε με Μνημόνια νεοφιλελεύθερης καταστροφής της Ελλάδας, γεγονός που προκαλεί γενική αστάθεια στο σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, σήμερα όπως και τότε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί επ ‘άπειρον και οδηγεί σε δύο δυνατά αποτελέσματα: είτε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας είτε στην κατάργησή της. Στη Χιλή του Πινοτσέτ προηγήθηκαν τα τανκς και ακολούθησε η οικονομική βία. Στην Ελλάδα του Παπανδρέου η πορεία είναι αντίστροφη. Οι δυνάμεις που σχεδίασαν αυτή την εξέλιξη το γνωρίζουν και είναι φυσικό να αναζητούν μεθόδους, προσχήματα, ανθρώπους και δικαιολογίες για να οδηγήσουν στην επιθυμητή πορεία τα πράγματα. Για ένα πράγμα δεν έχουν ίσως πληροφορήσει οι διεθνείς φίλοι του τον κ. Παπανδρέου: ότι, όσο κι αν το θέλει, δεν θα είναι μαζί τους μέχρι το τέλος της τραγωδίας που εγκαινίασε. ‘Ηδη άλλωστε, φαίνεται ότι επιστρατεύουν τον κ. Σαμαρά … 

Για τον ελληνικό λαό σημασία έχει να μπορέσει να εκλέξει άμεσα μια όσο το δυνατόν καλύτερη κυβέρνηση που να μπορέσει να διαχειρισθεί την επερχόμενη, σχεδόν αναπόφευκτη πλέον κατάρρευση και να βρίσκεται σε διαρκή δημοκρατική ετοιμότητα. 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ εξωτερική μας Πολιτική 

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Ορισμένα εξωφρενικά «σενάρια» κυκλοφορούν στην πολιτική τάξη και στρατιωτικο-διπλωματικούς κύκλους. Ελπίζουμε ότι δεν αληθεύουν, αν και τα μεταφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές, «σοκαρισμένες» και οι ίδιες. Δεν θα προχωρούσαμε, παρόλα αυτά, στη μερική δημοσιοποίηση των πληροφοριών στη διάθεσή μας αν δεν συνέτρεχαν ορισμένοι λόγοι. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται σήμερα λειτουργούν κράτος και πολιτικό προσωπικό, είμαστε σε κατάσταση ανάλογη του 1974, τηρουμένων των αναλογιών. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να σώσει τη χώρα και πρέπει να ξέρει τι μπορεί να γίνει. Η δημοσιότητα είναι ο μόνος τρόπος ματαίωσης επικίνδυνων τυχοδιωκτισμών. Δεν θα συγχωρούσαμε επιπλέον ποτέ τον εαυτό μας, αν δεν κάναμε αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μας. Φυσικά, ευελπιστούμε ότι τίποτε από όσα κυκλοφορούν, δεν θα εφαρμοσθεί και σε αυτό αποβλέπουμε γράφοντας αυτό το άρθρο.’Εχουμε επίσης εντυπωσιασθεί από την αύξηση δημοσιευμάτων διεθνώς για το ενδεχόμενο δικτατορίας στην Ελλάδα, με τελευταία την σχετική επισήμανση του αρχισυντάκτη της Handelsblatt. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, όπως εξελίσσεται το οικονομικό πρόγραμμα, μόνο με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης μπορεί να εφαρμοσθεί. Αλλά δικτατορία δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα. Θα χρειαζόταν εθνική κρίση, μεγάλα εξωτερικά θέματα για να τη δικαιολογήσουν. Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι νεόκοποι Ισραηλινοί «σύμμαχοι» έκαναν νύξεις για «δυνατότητα» οργάνωσης μιας «νικηφόρας» επίδειξης στρατιωτικής ισχύος «περιορισμένης» κλίμακας εναντίον των Τούρκων ανοιχτά της Κύπρου. Ελληνικές δυνάμεις θα συμμετείχαν, «ξεπλένοντας» την ταπείνωση των Ιμίων και επιτρέποντας, ενδεχομένως, λένε οι «σύμμαχοι», στην παρούσα κυβέρνηση να νικήσει σε εκλογές. 

Σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο αναφέρθηκαν ο έγκριτος συνάδελφος Αθανάσιος ¨ Ελλις στην Καθημερινή και ισραηλινά δημοσιεύματα. Αμφότερα τα κόμματα εξουσίας έχουν απωλέσει τη νομιμοποίησή τους, ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρως καταστραφεί, χρειάζονται επομένως κάποια μορφή «επιτυχίας» ή λόγο ύπαρξης. ‘Eνα «νικηφόρο» επεισόδιο θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ, ένα «μη νικηφόρο» τη ΝΔ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι’ Eλληνες, που σκέφτονται το κοινωνικό πρόβλημα, την σοβαρότατη πιθανότητα να πεθάνουν χωρίς φαί, σύνταξη και φάρμακα, θα είχαν κάτι άλλο να τους περισπά, εκτρέποντας την οργή ​​τους από την πολιτική ελίτ στον εξωτερικό εχθρό … 

Εθνικός τυχοδιωκτισμός. Ελπίζουμε ότι οι αξιωματούχοι μιας χώρας με την εμπειρία Ιωαννίδη, Ιμίων, Οτσαλάν, είναι επαρκώς εμβολιασμένοι απέναντι στον εθνικό τυχοδιωκτισμό. Οι πηγές μας όμως δεν είναι σε θέση να μας διαφωτίσουν για τις αντιδράσεις τους. Με δεδομένο τι έχει κάνει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, οδηγώντας ήδη σε οικονομική καταστροφή τη χώρα, εμείς τουλάχιστο δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι μπορεί να κάνει. Οι κυπριακές γεωτρήσεις δεν μπορούν να απειληθούν από τουρκική στρατιωτική ενέργεια, για προφανείς στρατιωτικούς, διπλωματικούς και πολιτικούς λόγους. Η ‘Αγκυρα μπορεί ίσως να απαντήσει επιτυχώς αλλού. Ακριβώς επειδή το γνωρίζει, δεν διατύπωσε συγκεκριμένη απειλή, όπως το casus belli εναντίον της Ελλάδας. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας περιέχει μόνο γενικολογίες. Θεμέλιο της ελληνικής στρατηγικής οφείλει να είναι η αξιόπιστη απειλή χρήσης βίας κατά τρόπο μη προβλέψιμο, περιλαμβανομένου γενικού πολέμου κατά της Τουρκίας, αν η ¨ Αγκυρα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην ελληνική-κυπριακή επικράτεια. Λέμε οφείλει, γιατί η Αθήνα υπονομεύει συστηματικά την αποτροπή. Αν όμως δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα ματαίωσης των γεωτρήσεων, προς τι η επιθετική αντιπαράθεση τουρκικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, ή, ακόμα περισσότερο, ένα τυχόν θερμό επεισόδιο με πρωτοβουλία είτε της Τουρκίας, είτε του Ισραήλ, το σκηνικό για το οποίο στήνεται σταδιακά?

Ελλάδα και Κύπρος έχουν συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη? Προφανώς όχι, αφού το Ισραήλ δεν προτίθεται να κάνει πόλεμο με την Τουρκία για να τη διώξει από την Κύπρο. Ποιες είναι οι πολιτικές επιδιώξεις πίσω από τυχόν επίδειξη ισχύος?. Εδώ αρχίζουν τα «μπερδέματα» «Πόλεμος πατήρ πάντων» Η συμμαχία «κουφιοκεφαλάκηδων»-ιδιοτελών, που υπερθεματίζουν σε Ελλάδα-Κύπρο υπέρ «στρατηγικής συμμαχίας» με το Ισραήλ, αγνοώντας και τη σημασία των όρων, ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε μόνιμη, ιστορική ρήξη με την Τουρκία. Η σκέψη είναι απλά γελοία για τη χώρα που «έφτιαξε» τον παλαιστινιακό ισλαμισμό (Χαμάς) για να πολεμήσει την ΟΑΠ, συγκρούστηκε ανηλεώς μaζί του και, τώρα, έκλεισε συμφωνία για να χτυπήσει τη Συρία! Το Ισραήλ έβαλε δια των Αμερικανών τον Σαντάμ να χτυπήσει το Ιράν και μετά τους Αμερικανούς να καταστρέψουν το Ιράκ! Οργάνωσε την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, αλλά στηρίζει τώρα τους Κούρδους! Το μόνο σταθερό στην ισραηλινή πολιτική είναι ο θαυμασμός για το ρητό του Ηράκλειτου «Πόλεμος πατήρ πάντων». 

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την Τουρκία. Το Ισραήλ έχει πρόβλημα, τουλάχιστο τώρα, με τον Ερντογάν, ίσως και μόνο με την πολιτική του. Αυτή φαίνεται μικρή, αλλά είναι κολοσσιαία διαφορά, που δεν καταλαβαίνουν οι κουφιοκεφαλάκηδες. Μια τέτοια σύγχυση μπορεί να οδηγήσει, αντί Ελλάδα-Κύπρος να εκμεταλλευτούν τις όποιες τουρκοισραηλινές διαφορές, το Ισραήλ να εκμεταλλευθεί τις ελληνοτουρκικές. Μπορεί τα θρυλούμενα σενάρια να είναι αποκυήματα φαντασίας, ή να ματαιωθούν. Το ελπίζουμε αλλά δεν το ξέρουμε. Ας πούμε ότι γίνεται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο και «νικάνε» τους Τούρκους ¨ Ελληνες και Ισραηλινοί. Πέφτουν και δύο τουρκικά αεροπλάνα. Ποιος θα ταπεινωθεί? Ο Ερντογάν! 

Tο τουρκικό επιτελείο εκπόνησε προ δεκαετίας το σχέδιο Βαριοπούλα, προβλέποντας απώλεια τουρκικών μαχητικών, προκειμένου να δείξει τους ισλαμιστές επικίνδυνους διαχειριστές της χώρας. Οι Τούρκοι κεμαλιστές στρατηγοί έχουν σήμερα περισσότερους λόγους από τότε να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Χρειάζονται το Ισραήλ και το Ισραήλ τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Το πρώτο αποτέλεσμα ενός επεισοδίου, αν εξελιχθεί κατά τα λεγόμενα, θα είναι η δρομολόγηση της πτώσης ή εξασθένησης του Ερντογάν. Συνιστά ελληνική εθνική επιδίωξη η αποκατάσταση του κεμαλισμού? Ο Ερντογάν μπορεί να αντιδράσει στην ταπείνωση, επιδιώκοντας ισοδύναμο τετελεσμένο στις συνομιλίες για το κυπριακό, στο Καστελλόριζο, το Αιγαίο, τη Θράκη. Η Ελλάδα μπορεί, θέλει να απαντήσει? Είναι σκόπιμο να οδηγηθεί σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, στο χειρότερο ίσως σημείο 200 ετών, ενώ αμφισβητείται η παραμονή της στην ΕΕ, αν όχι η ΕΕ? Να απαντήσει με κάθε μέσο αν της επιτεθούν. Είναι έξυπνο να προκαλέσει μόνη της τέτοια ζητήματα? ‘Αμυνα και … επίθεση ¨ Άλλη κολοσσιαία σύγχυση των κουφιοκεφαλάκηδων είναι ότι νομίζουν ότι το Ισραήλ αμύνεται και ο Ερντογάν επιτίθεται. Το αντίθετο συμβαίνει. Το Ισραήλ θριαμβεύει σε Λιβύη και Συρία, ετοιμάζεται για Ιράν, ανάβει φωτιές στο Κουρδιστάν. Σε 30 χρόνια μπορεί να θέλει τη διάλυση της Τουρκίας, τώρα όμως θέλει να την «πειθαρχήσει» για να προχωρήσει τα σχέδια. Η μεγαλοϊδεατική ρητορεία Ερντογάν δεν συνιστά τόσο απόδειξη ηγεμονικών τάσεων, που όντως έχει, όσο αντανάκλαση του στριμώγματός του.Ξέρει ότι μόνη του ελπίδα είναι ο Ομπάμα, γι ¨ αυτό εγκαθιστά την αντιπυραυλική ασπίδα και συγκρούεται με τη Μόσχα. Ο Ομπάμα μπορεί να αποφασίσει ότι τον χρειάζεται και να τον σώσει, επιτρέποντάς του ένα ισοδύναμο τετελεσμένο εις βάρος της Ελλάδας. Συνιστά ελληνική εθνική επιδίωξη η σωτηρία του Ερντογάν εξόδοις μας? Εμείς έχουμε κάτι να κερδίσουμε από όλα αυτά? Περιοριστήκαμε στην εξέταση περιφερειακών παραμέτρων του σεναρίου. Υπάρχουν άλλες πολύ σοβαρές πτυχές που περιοριζόμαστε να κατονομάσουμε. Ζωτικές λειτουργίες του κυπριακού κράτους, περιλαμβανομένης της άμυνας, καταλύονται ήδη, «απορροφώνται» από το Ισραήλ, απομακρύνοντας γρήγορα τους Ελληνοκύπριους από τον εθνικό κορμό και προετοιμάζοντας τη σταδιακή μετατροπή εν τοις πράγμασι της Κύπρου σε προτεκτοράτο. Το θέλουμε? Ποιες είναι οι απώτερες ισραηλινές επιδιώξεις για Κύπρο, Κρήτη, Ελλάδα? Ποια είναι η σχέση του με την παγκόσμια αυτοκρατορία του χρήματος που επιτίθεται στην Ελλάδα, αποβλέποντας μέσω αυτής σε μείζονες, παγκόσμιας σημασίας, οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές αλλαγές προς ώφελός της ? Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας μηχανισμός κρίσης στη Μεσόγειο για να απειλήσει την ΕΕ? Το Ισραήλ «αγαπά» την ΕΕ, δηλαδή βλέπει ευνοϊκά την ανάδυση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πόλου ισχύος, υπό δεσπόζουσα γερμανική επιρροή? ΟΙ κοινές ασκήσεις σχετιστεί εισάγουμε λίγο ρεπορτάζ. Ο κ. Μπεγλίτης πήγε τέσσερις ολόκληρες μέρες στο Ισραήλ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Νετανιάχου ήρθε μυστικά στον Αθήνα, τον είδε μόνο του επί 45 λεπτά και επιπλέον 45 λεπτά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Οι σχέσεις των αρχηγών Επιτελείων με τον ΥΕΘΑ είναι σε πρωτοφανώς άσχημο σημείο. Στην Κύπρο, έχει κανείς ενίοτε την εντύπωση ότι ξένα συμφέροντα έχουν εμφυλλοχωρήσει σε εσωτερικούς πολιτικοθεσμικούς ανταγωνισμούς. 

Ισραηλινά ελικόπτερα ασκήθηκαν στη Λάρνακα. 

Η ελληνική αεροπορία αποφάσισε την εκτέλεση ασκήσεων στις 11 – 18,11 μαζί με τους Ισραηλινούς, πριν από την άφιξη του αεροπλανοφόρου Κουζνετσώφ, επικεφαλής ρωσικού στόλου, στα τέλη του μήνα. Επί σειρά ετών, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ματαιώνουν τις ασκήσεις στην Κύπρο για να μην προκαλέσουν ένταση με την Τουρκία. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι, με την ίδια αντίληψη, στέλνουν τώρα αεροπλάνα να συνασκηθούν με τους Ισραηλινούς? Δεν φοβούνται ότι θα παροξύνουν την ένταση με την Τουρκία? Οι ίδιοι είναι που αφόπλισαν την Κύπρο (S300), υπέγραψαν τη Μαδρίτη, ουδετεροποίησαν τα ‘Ιμια, έδωσαν τον Οτσαλάν, έφεραν το σχέδιο Ανάν εν ονόματι της «ειρήνης». Τώρα μύγα τους τσίμπησε? Η ελληνική στρατιωτική πολιτική και στρατηγική αποφασίζεται σε Αθήνα και Λευκωσία ή Τελ Αβίβ? Οι έλληνες αεροπόροι αποτελούν την αφρόκρεμα των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να υποτιμάται η συμβολή των υπολοίπων στελεχών. Πολλές ξένες δυνάμεις θα ήθελαν την Ελλάδα με κλονισμένη την Αεροπορία της. Οι πιλότοι διακινδυνεύουν tη ζωή τους και αρκετοί την έχασαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Ελλάδα. Σηκώνουν στους ώμους τους, όχι μόνο την τρομερή ευθύνη και τις βαριές απαιτήσεις της αποστολής τους, αλλά και το ψυχικό βάρος που νοιώθουν ενίοτε λοιδωρούμενοι από τους πολιτικούς του λαμογιστάν ή ματαιωνόμενοι από την εξωτερική-αμυντική πολιτική των κυβερνήσεων. Είναι ίσως φυσικό να αντιμετωπίζουν τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους, με τις εξαιρετικές ικανότητές τους, ως «μάννα εξ ουρανού», θαυμάζοντας τη μαγκιά και τις τεχνικές δυνατότητές τους, πιστεύντας ότι βρήκαν ιδανικό σύμμαχο απέναντι στον Τούρκο. Ως ¨ Ελληνες οφείλουν να θυμούνται το Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Ως στρατιωτικοί το κατά Κλαούζεβιτς θεμέλιο της στρατηγικής: «Ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής». ‘Oσοι δοκίμασαν να κάνουν την πολιτική συνέχεια του πολέμου καταστράφηκαν και κατέστρεψαν τις χώρες τους γιατί, όπως είπε ο Ναπολέων, με τις λόγχες μπορείς να κάνεις τα πάντα, εκτός από το να καθήσεις απάνω τους. Αποκατάσταση Της Δημοκρατίας Δεν υπάρχει στρατηγική ανεξάρτητη ΑΠΌ ΤΟ υποκείμενο που την εφαρμόζει, διδάσκει ο Μακιαβέλλι. 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η έλλειψη ισχύος ή συμμάχων. Το υπ ¨ αρ. 1 εθνικό πρόβλημα σήμερα, που καθορίζει όλα τα άλλα, είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους του δήμου, δηλαδή του ελληνικού λαού για τον ελληνικό λαό και η προστασία των τελευταίων εν λειτουργία υπολειμμάτων της. Αυτή είναι η πρώτη και μακράν σημαντικότερη εθνική προτεραιότητα. Πρέπει να φύγει ολόκληρο το δωροδοκηθέν από τη Ζήμενς και, Κύριος Οίδε ποιόν άλλο, άρα άμεσα εκβιάσιμο πολιτικό προσωπικό. Χωρίς κράτος του δήμου, οι καταστροφές είναι άντε πόρτας, τα όπλα μας θα τα χειρίζονται ελληνικά χέρια, όπως το 1974, το μυαλό όμως πίσω τους δεν θάναι ελληνικό. Τι να την κάνεις την ΑΟΖ, αν δεν υπάρχει το κράτος σου ή διοικείται από την τρόικα? Ούτε υπάρχει έθνος χωρίς λαό! Μόνο ένα αξιόπιστο, υπαρκτό, ανασυγκροτηθέν και δημοκρατικό εθνικό υποκείμενο μπορεί να σηκώσει το τιτάνιο πια βάρος της σωτηρίας του ελληνικού λαού, συνεργαζόμενο επωφελώς με Ισραήλ, Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο, ή διαπραγματευόμενο αίφνης με τη Γερμανία.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Επικίνδυνα σενάρια!

Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Κλικάρετε την εικόνα για μεγένθυση ή διαβάστε το άρθρο μέσω των πιο κάτω εικόνων

16 Σχόλια to “(Ανανέωση) Επικίνδυνα σενάρια!”

 1. Odysseas Says:

  Κυριε Λουκα το αλλο με το ΤΟΤΟ το ξερεις? Εχεις καταντησει ενα καθαρο ακροδεξιο μεσο,που μονο με αυτο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ μπορει να συγκριθει.Το αντικυβερνητικο σου και αντιπαπανδρεικο σου μενος εχει καταντησει κωμικο.Σου ευχομαι και εις ανωτερα.Λυπαμαι γιατι πιστευα οτι μπορουσες να εξελιχθεις σε ενα αντικειμενικο μεσο ενημερωσης.Μεινε με τη γνωστη μεριδα αναγνωστων σου που σου λενε τι ωραια τα λες.Δυστυχως δεν μπορεσες να κανεις την υπερβαση σου.

  • Ανώνυμος Says:

   Εχεις δικιο, εχει ξεφύγει ο Κυριος Λουκάς! Για να φύγεις απο τούτη την φωλιά των ακροδεξιων σου προτείνω ενα καθαρα αντικειμενικό μεσο ενημέρωσης, http://www.pasok.gr/portal/ Και καλη αναγνωση!!!

   • Ορέστης Says:

    Το πασόκικο ιστολόγιό σας το επισκέφτηκα ήδη!!Βλέπομε,βλέπουμε….βλέπουμε πόσο «αντικειμενικό» μέσο ενημέρωσης είστε…Να τον χαίρεστε αυτόν τον ανεκδιήγητο ηγέτη σας ο οποίος, σε μία διάλεξη του,δεν πρόσεξε και πέταξε μία «κοτρώνα» μα τί «κοτρώνα»….Αυτός ο ανελλήνιστος,καρνάβαλος που έχουμε για πρωθυπουργό,στην εν λόγω διάλεξή του,ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική γραμματική εμπεριέχει [Κρατηθείτε],ενεστώτα διαρκείας…Ναι καλά ακούσατε ,ενεστώτα διαρκείας πού;Στο Ελληνικό ρηματολόγιο…Βεβαίως βεβαίως…Επίσης,Την φράση: «λεφτά υπάρχουν» την έχετε κάνει γαργάρα,φερέφωνα του πασόκ;;
    __________________________________________
    Και εσύ φίλε Λουκά!!Εντάξει δεν σου ζητάμε,να μας δώσεις από μέρους σου τεκμήρια παντογνωσίας και μοναδικής αλήθειας.Τουλάχιστον όμως προσπάθησες κατά το δυνατόν να
    επιβεβαιώσεις και από άλλες σοβαρές αντικειμενικές και αμερόληπτες πηγές, αυτά που δημοσίευσες στο παρόν άρθρο,ή μήπως αναπαράγεις [ΙΣΩΣ] χωρίς να το θέλεις, σκέτη παραπληροφόρηση;;;Και όλα αυτά στα λέω
    πολύ φιλικά…διότι παρακολουθώ συχνά το ιστολόγιο σου.

    Απολάυστε και τον Παπανδρέου με τα «άψογα» Ελληνικά του:

    http://adiavroxoi.blogspot.com/2010/12/its-all-greek-to-him.html

 2. binio Says:

  εαν εχω καταλαβει σωστα, μας παρασυρουν σε ενα θερμο επεισοδιο κατα το οποιο χανει η τουρκια, επανερχονται οι κεμαλικοι, κερδιζει εκλογες το Μπατσοκ, και τα οφελη τα καρπονεται το ισραηλ.
  @Odysseas μην βιαζεσε να βγαλεις συμπερασματα. ο τιτλος της αναρτησης ειναι επικίνδυνα σεναρια. οποτεκαλα θα ειναι να το ξανασκεφτεις.

 3. Ανώνυμος Says:

  Απόλυτα τεκμηριωμένο και σωστό το άρθρο που αναδημοσιεύεις Λουκά και απόλυτα σύμφωνο με τους κανόνες της αμερόληπτης κριτικής, αλλά και της κοινής λογικής κάθε λογικά σκεπτόμενου Έλληνα… Η καθημερινή ψυχρολουσία από τις ανόητες αποφάσεις των κουφιοκεφαλάκηδων, που ζούμε καθημερινά στην πατρίδα μας, το αποδεικνύει άλλωστε ξεκάθαρα και περίτρανα!…

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 4. Λουκάς Δ. Συμπεράς Says:

  Καλησπέρα σε όλους.

  Το σχόλιο που ακολουθεί δεν έχει ούτε τη μορφή απολογίας, ούτε υπεράσπισης της αναδημοσίευσης. Έχει τη μορφή του να πω και εγώ τη δική μου γνώμη, όπως ελεύθερα τη λέτε και εσείς οι αναγνώστες.

  Γενικώς δεν μου αρέσει να μην ανταλάσσω απόψεις με τους αναγνώστες στα σχόλια και να παριστάνω τον δεν ξέρω ποιον. Καταρχήν όλες οι απόψεις είναι σεβαστές είτε με κρίνουν θετικά, είτε αρνητικά.

  Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη αναδημοσίευση έφερε γενικώς αναστάτωση. Έχω λάβει του κόσμου τα μειλ,
  άλλοι λένε μπράβο, άλλοι μου λένε αυτά δεν γίνονται κλπ. Μια παρόμοια αναστάτωση υπάρχει και στα σχόλια.

  Εγώ ως Λουκάς, αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές ξεκινώ ανάποδα. Οπότε έχουμε τα ακόλουθα δεδομένα:

  1. Το άρθρο έχει ονοματεπώνυμο.
  2. Αυτός που το έγραψε, ο κ. Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος δεν είναι κάποιος ουρανοκατέβατος. Αρθρογραφεί πολλά χρόνια και πέρα από δημοσιογράφος είναι και συγγραφέας.
  Χωρίς ο ίδιος να τον γνωρίζω προσωπικά, μέχρι τώρα δεν έχει δώσει δικαιώματα ανθρώπου που γράφει ασυναρτησίες.
  3. Η εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ που δημοσίευσε το άρθρο, δεν είναι κάποια από τις εφημερίδες που χαρακτηρίζονται ως ακραίες ή μη έγκυρες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Δεν νομίζω λοιπόν να είναι τόσο ανεύθυνοι ώστε να λένε ψέματα πως οι πηγές τους είναι αξιόπιστες.
  4. Όπως ο ίδιος ο κ. Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος γράφει, αντίστοιχες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν και στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 3/11, το οποίο επίσης θεωρείται έγκυρο.

  Από εκεί και πέρα τα όσα γράφει και για μένα παράξενα ακούγονται.

  Ωστόσο,

  – αν την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας (Δεκέμβριος 2008) μας έλεγαν αυτά που αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας, παράξενα δεν θα μας φαινόντουσαν;

  – Αν πριν 3 χρόνια μας περιέγραφαν πως το 2011 θα συμβούν τα όσα σήμερα συμβαίνουν στη χώρα, παράξενα δεν θα μας φαινόντουσαν;

  – Αν πριν ένα μήνα μας έλεγαν κάποιοι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ζητήσει δημοψήφισμα και σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με Μέρκελ – Σαρκοζί θα δικαιολογούσε την απόφασή του αυτή – όπως και το ξήλωμα όλων των Αρχηγών των ΕΔ – γιατί θα γίνονταν στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα μας, παράξενο δεν θα μας φαίνονταν;

  Γενικά ζούμε στην εποχή του παράξενου και του παράλογου και καθώς φαίνεται θα ζήσουμε πολλά περισσότερα παράξενα ακόμη.

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Αγαπητέ κύριε Οδυσσέα,

  δεν παρακολουθείς καιρό το ιστολόγιο καθώς φαίνεται και βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα.

  Παρεμφερή σχόλια με τα δικά σου, από την ανάποδη βεβαίως, μου είχαν σταλεί μέσω μειλ όταν είχα γράψει ο ίδιος το ακόλουθο:

  Η επιστροφή του Καραμανλή και ένα μάτσο αηδίες!

  Σε κάθε περίπτωση δεν έχω σκοπό να μπω στην όποια αντιπαράθεση με όσους έχουν κομματικές παρωπίδες.

  Φιλικά / Λουκάς
  https://gdailynews.wordpress.com

 5. Odysseas Says:

  Αγαπητε κυριε Λουκα τον να χαρακτηριζουμε καποιον επειδη εχει διαφορετικες αποψεις απο μας,οτι εχει κομματικες παρωπιδες ειναι το μονο ευκολο πραγμα νομιζοντας οτι τον μειωνουμε.το δυσκολο ειναι με επιχειρηματα να τον πειθουμε.εγω εδω και λιγο διαστημα που παρακολουθω τη σελιδα σου,δεν ειδα μια φορα κατι να εκανε καλο αυτη η κυβερνηση και ο Παπανδρεου,ολα ανθελληνικα και προδοτικα.Ισως μου πεις οτι στην προηγουμενη εξαετια διακυβερνησης της χωρας απο τη ΝΔ ηταν τοσο καλα και θαυμασια τα πραγματα που πραγματικα δεν μπορουσε να κανει κατι καλλιτερο καποιος αλλος.!!!!!!!!Αν θελεις τη προσωπικη μου αποψη για τα πραγματα,σου λεω οτι θελω πραγματικα να γινουν εκλογες και να βγει η ΝΔ.Τωρα σε τι κατασταση θα ειναι μετα απο τρεις μηνες, ο θεος θα δειξει.Δεν πιστευω οτι κανενα κομμα μονο του δεν μπορει να βγαλει τη χωρα απο τη κριση.

  • Ανώνυμος Says:

   Κυριε Λουκα το αλλο με το ΤΟΤΟ το ξερεις? Εχεις καταντησει ενα καθαρο ακροδεξιο μεσο,που μονο με αυτο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ μπορει να συγκριθει.Το αντικυβερνητικο σου και αντιπαπανδρεικο σου μενος εχει καταντησει κωμικο.Σου ευχομαι και εις ανωτερα.

   ……………………………………………………………………………………………………………

   Αγαπητε κυριε Λουκα τον να χαρακτηριζουμε καποιον επειδη εχει διαφορετικες αποψεις απο μας,οτι εχει κομματικες παρωπιδες ειναι το μονο ευκολο πραγμα νομιζοντας οτι τον μειωνουμε.το δυσκολο ειναι με επιχειρηματα να τον πειθουμε.

   …………………………………………………………………………………………………………….

   ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

   • Ορέστης Says:

    Ας ευθυμήσουμε και λίγο,ρε παίδες…
    Πάντως εγώ από πλευράς μου έχω δει όχι μόνο ένα, αλλά αμέτρητα καλά από το Γιώργαρο!!Όταν φώναζε, ο συγκεκριμένος «εθνάρχης» μας ότι λεφτά υπάρχουν το εννοούσε,στην κυριολεξία…Κοιτάτε σήμερα!Κοιτάτε πως,από το 2009 εώς τώρα αυξήθηκαν ολοι οι μισθοί,όλες οι συντάξεις,όλες οι κρατικές επιδοτήσεις,κοιτάτε πως εκμηδενίστηκε η ανεργία….Πρό Γιωργάκη η Ελλαδίτσα μας ήταν ο καρπαζοεισπράκτορας,τούρκων,αμερικανών και ευρωπαίων…Χάρη σε αυτόν τώρα,δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Πλέον είμαστε παγκόσμια αφεντικά!!

    Μας «νοικοκύρεψε» ο γιωργάκης….Χωρίς τον τζόρτζιο θα μας έπαιρνε και θα μας σήκωνε…

    ΥΓ Σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, καλό είναι να χαιδεύουμε ορισμένα αυτάκια…

    ______________________________________________-
    Λουκά,το ιστολόγιο σου είναι από τα καλλίτερα,όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση επέτρεψε μου να διατηρώ κάποιες
    επιφυλάξεις…Γενικώς είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα που θίγεις στο παρόν άρθρο..Ένα τέτοιο όντως επικίνδυνο ενδεχόμενο,μπορεί άνετα να ξεφύξει και να λάβει
    αναξέλεγκτες διαστάσεις οδηγώντας ακόμη και σε αιματηρή ελληνοτουρκική σύρραξη..Ξέρεις υποθέτω τι επικίνδυνο και θανατηφόρο πολεμικό υλικό έχουν συγκεντρώσει,Ελλάδα και Τουρκία έκαστος.Πιστεύω επίσης ότι γνωρίζεις και για την
    «άβυσσο» μίσους που ακόμη χωρίζει τις δύο πλευρές του Αιγαίου..Αν και έχει αμβλυθεί λιγάκι τελευταία..
    ΕΡΩΤΗΜΑ::Επιζητά κανείς σας τον πόλεμο;;

  • Historian Says:

   Δηλαδή εκτός από την γερμανίδα Βέφα και τον γάλλο ποντικό θα φοβόμαστε να αναφέρουμε και υποθετικά σενάρια σε αυτήν την χώρα; Έλεος πια.

   Ρε Οδυσσέα πες μου μια χώρα που ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρός της μιλάει καλύτερα την αγγλική γλώσσα από την επίσημη γλώσσα της χώρας που κυβερνά.

   Πες μου έναν και θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές…

  • Λουκάς Δ. Συμπεράς Says:

   Αγαπητέ κύριε Οδυσσέα,

   δεν έχω πολύ μακρινές απόψεις από τις δικές σας, ωστόσο μην βιάζεστε να χαρακτηρίσετε έναν άνθρωπο γιατί το ίδιο θα κάνει και εκείνος για εσάς.

   Αυτό περίπου συνέβη μεταξύ μας.

   Μέσα από τις αντιπαραθέσεις δίνεται τροφή στο διάλογο. Θα είμαι ευτυχής να συνεχίσετε να με κρίνετε, γιατί αν δεν το κάνετε θα συνεχίσω να κάνω λάθη ή εναλλακτικά θα αρχίσω να κάνω λάθη.

   (τα κόμματα χωρίζουν, η πατρίδα ενώνει)

   Φιλικά / Λουκάς

 6. Eponymos Says:

  Το άρθρο παραδόθηκε στο περιοδικό επίκαιρα στις 3/10 άρα δεν είχαν συνταξιοδοτηθεί οι Αρχηγοί, έχει γραφτεί ενω ήταν Πρωθυπουργός ο Γ. Πάπανδρέου.
  Οι εξελίξεις τρέχουν τόσο που φαντάζει και είναι παλιό.
  Τα σενάρια αυτά αγγίζουν την επιστημονική φαντασία.
  Δέν έχει γεννηθεί ακόμα ο πρωθυπουργός που θα ήθελε να τα υλοποιήσει, να φτάνει σε τέτοιο σημέιο τυχοδιοκτησμού.
  Το Ισραήλ έχει άλλο πρόβλημα σε προτεραιότητα που είναι το Ιράν και προετοιμάζεται για πλήγμα και στην προστασία του απο την απάντηση.
  Η Τουρκία (απ όσο μπορώ να μαντέψω) πρέπει να εξουδετερωθεί πρώτη απο το Ισραήλ επειδή θα είναι απρόβλεπτη σε μια εμπλοκή με το Ιράν, ή ταυτόχρονα με το Ιράν.
  Η παρουσία του Ισραήλ στην Κύπρο κλείνει ένα κενό που είχε αφήσει η Κύπρος και η Ελλάδα έχοντας μια βάση άδεια.
  Σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Ερντογάν και ήρθε στο μαλακό υπογάστριο της.
  Οι Έλληνες που ματαιώνουν τις ασκήσεις όπως σωστά επισημαίνει ο αρθρογράφος, πιστεύω πως πάντα ήθελαν μια προσέγγιση με το Ισραήλ και η ευκαιρία τους δώθηκε και την άρπαξαν.
  Ιδίως τώρα που υπάρχει το προηγούμενο με την Τουρκία που ήταν στενός σύμμαχος αλλά αυτό δεν επηρέασε τις σχέσεις με τους Αραβες.
  Αφού δεν «στεναχωρήθηκαν» οι Άραβες με την ομόθρησκη Τουρκία γιατί να στεναχωρηθούν με την Ελλάδα?
  ————————————————
  Δέν στεναχωριέμαι για την Ελευθεροτυπία επειδή δεν ξεχνω οτι πέρισυ τον Μάιο μετά την επίσκεψη Ερντογάν και τις νουθεσίες στον Τύπο, και έπειτα απο συμφωνίες που υπεγράφησαν και που όλοι θέλαμε να μάθουμε τι περιείχαν, η Ελευθεροτυπία πάλι σχετικα με το άν θα πάρει ή δεν θα πάρει ένα δάνειο, έσκασε επίτηδες το θέμα του οτι ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστά 5.000.000 στην εφορία, και το θέμα Ερντογάν θάφτηκε αμέσως.
  Οι (μεγαλο)εκδότες παιζουν βρώμικα και ύπουλα, δεν τους λυπάμαι καθόλου (λυπάμαι τους εργαζόμενους) και όλοι τους έχουν λευτά στην Ελβετία.(Ακούει το ΣΔΟΕ?)
  Το αφεντικό της Ελευθεροτυπίας να σηκώσει λευτά απο τον Ελβετικό λογαριασμό του και να αφήσει τα δάνεια κατα μέρους!!

 7. Eponymos Says:

  υγ:
  Λάθος: 31/10

 8. antonis Says:

  ο ιωσηφ βατοπεδινος ελεγε πριν χρονια πως οι εβραιοι θα ερεθισουν- θα τσαντισουν διλαδη – τους τουρκους και οι τουρκοι τοτε θα μας επιτεθουν…ο βατοπεδινος πεθανε το καλοκαιρι του 2009 πριν ξεσπασει η τουρκοισραηλινη κριση και λογικα η ηχιγραφηση θαναι ακομα πιο παλια..http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6BUl5FT-XuY


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: