Σε φάση αδειοδότησης ο αγωγός πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη

Δρομολογείται η τελική φάση αδειοδότησης του αγωγού πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας με την οποία έκανε θετική αξιολόγηση της νέας περιβαλλοντικής μελέτης του αγωγού για το λιμάνι του Burgas που είχε παραδοθεί πριν λίγες εβδομάδες. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία Υλοποίησης του Αγωγού (T.B.P.) με επιστολή του Βουλγαρικού Υπουργείου και ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ελληνοβουλγαρικής συνάντησης για το ίδιο θέμα, που διεξήχθη χθες στη Σόφια.

Η θετική αυτή αξιολόγηση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί προ πολλού (27.07.2010) η αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών περιβαλλοντικών αρχών για την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός.

Σημειώνεται ότι σήμερα έγινε στη Σόφια ελληνοβουλγαρική συνάντηση για τα περιβαλλοντικά θέματα του αγωγού με συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Βουλγαρίας. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθ. Κ. Μαθιουδάκης και συμμετείχαν ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), Ν. Τολέρης και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Χ. Πίππος. 

Η εξέλιξη δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ 

Αναφορικά με το θέμα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική και δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με σταθερότητα και επιμονή προώθησε και στήριξε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου το εθνικής σημασίας έργο του αγωγού Burgas – Αλεξανδρούπολη να αντιμετωπιστεί από την περιβαλλοντική του πλευρά με τις καλές υπηρεσίες και το συντονισμό της Ε.Ε. και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές και φίλες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, γνωμοδότησαν θετικά ως προς την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, μετά μάλιστα την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως έργο εθνικής σημασίας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία εξέλιξης του έργου. Με την ίδια προσήλωση στο στόχο θα συνεχίσουμε και στα επόμενα βήματα». 

Τι αναφέρει δημοσίευμα βουλγαρικής εφημερίδας 

Η βουλγαρική οικονομική εφημερίδα «Κλάσα», σε σημερινό της άρθρο που φέρει τίτλο «Πράσινο φως για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», αναφέρει ότι η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για τον αγωγό αξιολογήθηκε θετικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της χώρας. Η είδηση μεταδίδεται από το zougla.gr. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «εκτίμηση των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι στη μελέτη που κατατέθηκε έχουν αναλυθεί οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, τους οποίους πρέπει να λάβει υπ’ όψιν το Ανώτερο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη λήψη της απόφασης σχετικά με την υλοποίηση ή της μη υλοποίησης του μέρους του σχεδίου διά μέσου της επικράτειας της Βουλγαρίας». 

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία του έργου, «Trans Balkan Pipeline», επιστολή με οδηγίες για τις επόμενες διαδικαστικές κινήσεις, δηλαδή να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στη μελέτη για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου σε όλους τους ενδιαφερομένους, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία της δημόσιας συζήτησης για το στρατηγικό έργο στους δήμους, από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός. 

Όπως εκτιμάται, η ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντολογική μελέτη και τα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης «θα έχουν εξαιρετική σημασία» για τη λήψη της σχετικής απόφασης, την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας θα δώσει στη δημοσιότητα εντός 45 ημερών μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κλάσα», μέχρι στιγμής το βουλγαρικό υπουργείο είχε επιστρέψει τρεις φορές στην κατασκευάστρια εταιρεία για αναθεώρηση και συμπλήρωση την περιβαλλοντολογική μελέτη, επειδή διερευνούσε μόνο την εκδοχή για εκφόρτωση του αργού πετρελαίου σε πλωτό τερματικό στον κόλπο του Μπουργκάς. Στην τρίτη και οριστική έκθεση περιλαμβάνεται και η εναλλακτική λύση για εκφόρτωση του πετρελαίου στο λιμάνι του Μπουργκάς, κατόπιν σχετικής υπόδειξης του υπουργείου. 

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=73920

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: