Θεωρίες συνωμοσίας κατά Τουρκίας – Ιράν και Συρία μεθοδεύουν ενέργειες εναντίον Άγκυρας, σύμφωνα με ΗΠΑ

Τα δύο ισχυρά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τα όσα βλέπουν οι Αμερικανοί, προσπαθούν να δημιουργήσουν μία συμμαχία εναντίον της Τουρκίας, επειδή τελευταία βλέπουν να ανακατεύεται επικίνδυνα στις υποθέσεις τους. Η Τεχεράνη είχε απειλήσει στο παρελθόν την Τουρκία ότι θα βομβάρδιζε κάθε νατοϊκή και αμερικανική βάση στην Τουρκία, αν επιτίθεντο στη Συρία.

Συνωμοσίες κατά της Τουρκίας βλέπουν οι Αμερικανοί, με σχεδιαστές της πλοκής μάλιστα το Ιράν και τη Συρία, τις δύο «φίλες» που σιγά-σιγά μετατρέπονται -σύμφωνα με αμερικανικές μυστικές πληροφορίες σε «φίδια»(;). Η μεν πρώτη λόγω της ενίσχυσης των αμερικανικο-τουρκικών σχέσεων και της εγκατάστασης αντι-πυραυλικού ραντάρ στο τουρκικό έδαφος, η δε δεύτερη λόγω της αλλαγής στάσης απέναντι στον «σύμμαχο» Άσαντ.

Τα δύο ισχυρά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, το Ιράν και η Συρία λοιπόν, σύμφωνα με αυτά που φροντίζει να διαρρέει/μεθοδεύει η αμερικανική κατασκοπία προς στον τουρκικό και διεθνή Τύπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν μία συμμαχία εναντίον της Τουρκίας επειδή τελευταία βλέπουν να ανακατεύεται επικίνδυνα στις υποθέσεις τους.
Μετά τη μείωση της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή, το Ιράν βλέποντας την Τουρκία να θέλει να καλύψει το κενό, προσπαθεί να προλάβει ώστε να είναι εκείνο που θα πάρει τα ηνία της περιοχής, καθώς είναι η χώρα που διαθέτει τους περισσότερους Σιίτες, το δόγμα που υπερισχύει αριθμητικά στον ισλαμικό κόσμο.

Μόλις ανακοινώθηκε η εγκατάσταση στην Τουρκία του προειδοποιητικού ραντάρ του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής προστασίας από το Ιράν, κυβερνητικά στελέχη του Ιράν άρχισαν τις καυστικές δηλώσεις κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Οι Ιρανοί είχαν αρχίσει να θυμώνουν και με την αυξανόμενη στήριξη της Άγκυρας προς τη σουνιτική αντιπολίτευση της Συρίας. Η Τεχεράνη είχε απειλήσει στο παρελθόν την Τουρκία ότι θα βομβάρδιζε κάθε νατοϊκή και αμερικανική βάση στην Τουρκία, αν επιτίθεντο στη Συρία (επί κουρδικής έξαρσης και εποχής Οτζαλάν).

Η συνωμοσία των επιστολών

Σε μια σειρά επιστολών που αντήλλαξαν το τελευταίο διάστημα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενέι, και ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, διαφαίνεται αυτή η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Ερντογάν που θέλουν να πετύχουν οι δύο χώρες.

Ο Χαμενέι σε μία προσωπική επιστολή προς τον Άσαντ έγραφε ότι «η απάντηση στην τυραννία της Τουρκίας, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Συρίας. Τη διαρροή της επιστολής φέρεται να έκανε πηγή του ιρανικού καθεστώτος προς την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Iran Press News.

Ο Χαμενέι υποστηρίζει ότι το Ιράν και η Συρία πρέπει να απαντήσουν στη «θρασύτητα» της τουρικής κυβέρνησης, ενδυναμώνοντας τη σφαίρα επιρροής των σιιτών, συμπεριλαμβάνοντας στο σχέδιο και τους Σιίτες του Ιράκ και του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον Χαμενέι, το Ιράν διαθέτει τους περισσότερους Σιίτες και μετά την παρακμή της Σαουδικής Αραβίας, δεν μπορεί να επιτρέψει σε μία σουνιτική Τουρκία να συμπληρώσει το κενό στον ισλαμικό κόσμο.

Η επιστολή παραδόθηκε προσωπικά μέσω ειδικού απεσταλμένου, του Διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, των Φρουρών της Επανάστασης, στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η απάντηση του Σύρου ηγέτη έφτασε στην Τεχεράνη στις 15 Ιουνίου μέσω ενός άλλου Σύρου ειδικού απεσταλμένου.

Στην απαντητική επιστολή του Ιουνίου, ο Άσαντ φέρεται να εκφράζει την ανησυχία του για την απότομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Συρίας και ζητά τη βοήθεια του Ιράν τόσο σε πολιτικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ευχαριστεί δε, παράλληλα το Ιράν για τη βοήθειά του στην καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα του. Το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής του Άσαντ ωστόσο αναλωνόταν στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο Χαμενέι πιστεύει, μετά την τελευταία έντονη ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Συρίας, ότι Τεχεράνη και Ιράν πρέπει να απαντήσουν άμεσα και επιθετικά, αμέσως μόλις επιτευχθεί κάποια σταθερότητα και ηρεμία στη Συρία. Η Τουρκία πρέπει να εμφανιστεί ότι ταπεινώνει τη Συρία, γεγονός που θα αποτελεί έμμεση προσβολή στο Ιράν και άρα δεν θα μπορεί να παραβλεφθεί.

Στην επιστολή του ο Χαμενέι, ο οποίος αποκαλεί τον Άσαντ «συμπολεμιστή», προτείνει κοινές δράσεις, όπως διαδηλώσεις μπροστά ή γύρω από τις τουρκικές πρεσβείες στο Ιράν και τη Συρία, έτσι ώστε να απομυθοποιηθεί ο Ερντογάν. Ο Χαμενέι προτείνει μάλιστα στη Συρία μαζί με την οργάνωση Χεζμπολάχ να τη βοηθήσουν, γιατί -όπως χαρακτηριστικά γράφει- «όταν οι απατεώνες βγάζουν τις μάσκες τους, οι αληθινοί φίλοι πρέπει να δείχνουν την πίστη τους». Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι είναι υπερήφανος για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα του και για την υποστήριξη που παρέχει στη Συρία.

Καταδικάζει την έκκληση της Τουρκίας για την απομάκρυνση του νεότερου αδελφού του Άσαντ, Μαχέρ αλ Άσαντ, από τη θέση του ως στρατηγού της Δημοκρατικής Φρουράς της Συρίας και την κίνηση της Τουρκίας να συναντηθεί με τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της Συρίας στην Ανατολία. Τις χαρακτηρίζει μάλιστα ως απαράδεκτη παρέμβαση στις υποθέσεις της Συρίας και προσπάθεια να αποδυναμώσει τον εκλεγμένο πρόεδρό της. Ο Χαμενέι ζητά τέλος από τον Άσαντ να ζητήσει ευθέως από την Τουρκία να σταματήσει να μπλέκεται συνεχώς στην άσκηση της εξουσίας της Τεχεράνης και της Δαμασκού.

Η φρούδα ελπίδα…

ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ θεωρούν ότι η Τουρκία θέλει τη Συρία κάτω από την επιρροή της σε μία φρούδα ελπίδα αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξαπλώνοντας την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία αισθάνεται, ισχυρίζονται, ότι πρέπει να αποδείξει στη Δύση ότι είναι αυτή που λύνει τα προβλήματα στην περιοχή.

Ο Χαμενέι εκφράζει επίσης την άποψη ότι η Τουρκία ανακατεύεται στις υποθέσεις της Συρίας, προκειμένου να στρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού από τα εσωτερικά προβλήματα και λόγω του φόβου του Ερντογάν οι εξεγέρσεις της Συρίας να μεταφερθούν και στην Τουρκία μέσω των Κούρδων.

Μετά την εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, η ηγεσία του Ιράν ανησυχεί ότι ο Άσαντ, ο πιο στενός του σύμμαχος στην περιοχή, θα είναι ο επόμενος ή ο καταλύτης της πτώσης του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για το Ιράν εκφράστηκε και μέσα από τη δήλωση την περασμένη Κυριακή, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην εκμεταλλευτεί την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Αυτό που φοβάται η Ουάσινγκτον είναι μήπως η απόσυρση των δυνάμεων από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, δώσει την ευκαιρία στους φονταμενταλιστές του Ιράν για μία μεγαλύτερη κυριαρχία του στην περιοχή μέσω της θρησκευτικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και ίσως προσπαθεί να πείσει το παλιό «φιλαράκι», την Τουρκία, να δημιουργήσει πάλι ανάχωμα απέναντι στους υποδεικνυόμενους εχθρούς και συνώμοτες της.

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/434493

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , , , , . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Θεωρίες συνωμοσίας κατά Τουρκίας – Ιράν και Συρία μεθοδεύουν ενέργειες εναντίον Άγκυρας, σύμφωνα με ΗΠΑ”

 1. Eponymos Says:

  Χάιρομαι που ανακάλυψε ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ έστω και αργά το πρόσωπο της Τουρκίας και κάνει λόγο για τυρρανία,οτι ανακατεύεται σε ξένες υποθέσεις, αποκαθήλωση,για απατεώνες, και άλλα.
  Μια συμμαχία κατά της Τουρκίας είναι πιο αναγκαία απο ποτέ.
  Όλοι έχουν λόγο να θέλουν την εξουδετέρωση της πλέον: Ισραήλ, Ιράν,Συρία Ελλήνισμός καί ίσως και κάποιοι Άραβες.
  Είναι ένα λάμπρό παράδειγμα του πώς η στρατηγική θέση μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ, και να εγκλωβίσει την Τουρκία μεταξύ σφύρας και άκμονος.
  Μεταξύ Δύσης και Ιράν. Κάποιος ΜΟΙΡΑΙΑ θα πληγεί απο την στάση της στο θέμα της ασπίδας.Ή το Ιράν ή οι ΗΠΑ. Και φυσικά όποιος πληγεί θα ξεσπάσει πάνω της την οργή του!
  Είμαι σίγουρος οτι δεν ξεχνούν οτι ο αρχηγός της ΜΙΤ είναι «παιδι» του Ιράν.
  Μέσα στην γεωστρατηγική του μέθη ο Ερντογάν και με φουσκωμένα τα μυαλά απο τον ΥΠΕΞ του, και μέσα στην ευφορία των ρυθμών ανάπτυξης πήρε μεγάλη φόρα και νομίζει οτι όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, φύγε εσύ, έλα εσύ και προσπαθεί να χωρέσει κατω απο την μασχάλη του οχι 2 αλλά 3 καρπούζια.
  Μιλά οχι με 2 αλλά με 3 γλώσσες.Νομίζει οτι μπορεί να παίξει μπάλα οχι σε 2 αλλά σε 3 γήπεδα.
  Δέν είναι όμως έτσι.
  Επέσαν οι μάσκες ΟΛΟΙ γνωρίζουν και διατρανώνουν πλέον το οτι η Τουρκία παίζει ύπουλα, κάτι που λέμε εμείς οι ΄Ελληνες χρόνια και γινόμασταν κακοί, εθνικιστές, ελληναράδες κ.α
  Ο Ερντογάν οχι μόνο έχει αποτύχει στο να διαμεσολαβήσει σε κάποια διένεξη, έχει αποτύχει και στο να ηγηθεί (έχει όμως πετύχει να ηγηθεί σε Αλβανία,Σκόπια, Βοσνία,Κιργιστάν! τρομερό!),έχει δώσει να καταλάβουν όλοι οτι είναι ο επιτίδειος ουδέτερος, και μάλιστα έχει επιτύχει να εξοργίσει τους πάντες.
  Αυτή την στιγμή το μόνο κοινο σημείο Ισραήλ- Ιράν έιναι η επιτακτική ανάγκη εξουδετέρωσης της Τουρκίας.
  Καί το οτι παραδέχονται και οι δύο οτι η Τουρκία είναι επικύνδινη για την περιοχή.
  Εμείς σαν Έλληνες δεν έχουμε παρα να τρίβουμε τα χέρια μας απο ικανοποίηση, και να περιμένουμε με ανυπομονησία την τιμωρία της απο κάποιον απο αυτούς που έχει εξοργίσει!(Στρατηγική Επιλογή, και ιδίως τέτοιες στιγμές).

 2. Poursas Says:

  Σωστος Επωνυμε. Αλλα εχουν ακομα συμφεροντα οι Αμερικανοι απο τους τουρκους. Πιστευω οτι θα κανουν καποτε το Κουρδισταν για να το ελεγχουν καλυτερα απο την τουρκια και λογο ομοιογενιας και λογο τοποθεσιας. Οψομεθα


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: