Οι τούρκοι ισχυρίζονται οτι τους παρενοχλούμε τα μαχητικά τους!

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με ανακοίνωση του ισχυρίζεται πως τα ελληνικά μαχητικά εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα ελληνικά μαχητικά τους πρώτους 10 μήνες του 2011 παρεμπόδισαν 293 φορές και παρενόχλησαν άλλες 199 φορές τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο σύνολο υπήρξαν 492 παρεμποδίσεις από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Οι γείτονες μας τονίζουν επίσης πως το 2010 τα ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν 12.346 πτήσεις στο Αιγαίο, ενώ τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν  2.843 πτήσεις. Το τουρκικό γενικό Επιτελείο προχωρά ακόμη περισσότερο στους ισχυρισμούς του και αναφέρει πως «το 2011 τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν 18 φορές των τουρκικό εναέριο χώρο, στην περιοχή κοντά στο Καράμπουρουν της Σμύρνης, στην Αττάλεια και κοντά στην Ανδριανούπολη».

Η παραβιάσεις αυτές αναφέρθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και το ΝΑΤΟ.»

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=9678

Advertisements

6 Σχόλια to “Οι τούρκοι ισχυρίζονται οτι τους παρενοχλούμε τα μαχητικά τους!”

 1. Ορέστης Says:

  Λουκά αλλά και λοιποί φίλοι του παρόν ιστοχώρου……

  Έχω και από αλλού πληροφορίες,πως εώς τώρα, έχει παραβιαστεί ΚΑΙ ο Τουρκικός εναέριος χώρος από την Ελληνική αεροπορία, και μάλιστα αρκετές φορές….Επειδή εγώ προσωπικά είμαι μεν λιγάκι περίεργος,όμως παρόλα αυτά επιζητώ να γνωρίζω την πραγματική αλήθεια!!Ερωτώ λοιπόν!: «Ισχύει και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο;Τους παραβιάζουμε και εμείς τον εναέριο χώρο;Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο οφείλουν να μας το επιβεβαιώσουν ή να το διαψεύσουν!Πειστικές απαντήσεις αν είναι παρακαλώ!»
  Φυσικά δεν δίνω αβάντα στους Τούρκους,των οποίων τα εγκλήματα, μας είναι γνωστά…Ασε που στην τελική εδώ που έχουμε φτάσει,για μένα δεν συνιστά έγκλημα η παραβίαση του Τουρκικού εναέριου χώρου…αφού από μέρους Τουρκίας παραβιάζεται και ο δικός μας….Είναι η απάντηση μας κάτι τέτοιο…

  • Λουκάς Δ. Συμπεράς Says:

   Φίλε Ορέστη,

   καταρχήν η ανάρτηση γράφει ότι οι τούρκοι ισχυρίζονται πως παρενοχλούμε τα μαχητικά τους και όχι ότι παραβιάζουμε τον εθνικό εναέριο χώρο τους.

   Η λέξη παρενόχληση σε αυτή τη περίπτωση είναι μία ευρύτερη έννοια.

   Βάση Προεδρικού Διατάγματος (δεκαετίες πριν, αν δεν κάνω και λάθος) η χώρα μας έχει ορίσει τα 6 μίλια για τα μεν χωρικά ύδατα και τα 10 μίλια για τον εναέριο χώρο. Η αιτία που έχει ορίσει το λεγόμενο και 6-10 είναι για λόγους ασφάλειας πτήσεων. Με το συγκεκριμένο δεδομένο αντιδρά η Τουρκία η οποία υποστηρίζει πως η απόφασή μας αυτή αντίκειται στους διεθνείς κανόνες και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Οπότε αυτό που λέμε εμείς παραβίαση αυτοί το βλέπουν φυσιολογικό και όταν εμείς τους αναχαιτίζουμε αυτοί το θεωρούν παρενόχληση και πρόκληση από μεριά μας.

   Σχετικά με το αν οι πιλότοι μας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο τους.

   Προσωπικά δεν το γνωρίζω. Αυτό μόνο οι πιλότοι μας και οι επικεφαλείς τους το γνωρίζουν. Από εκεί και πέρα για λόγους ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ βάζω πιο κάτω το μοναδικό δημοσίευμα που γνωρίζω εγώ και έχει κάνει σχετική αναφορά σε αυτό που ρωτάς.

   ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ. ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟ. ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ.

   Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ το 2004, από τη δημοσιογράφο κ. Ι. Ηλιάδη.

   Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2004. – Παροπλίζεται το πλοίο-σύμβολο της τουρκικής αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας στο Aιγαίο για να αντικατασταθεί με νεότερο. Στις 19 Mαρτίου 1987 η έξοδός του λίγο έλειψε να προκαλέσει πόλεμο. Tι λένε πιλότοι που είχαν εντολή να το βυθίσουν.

   Tο «Πίρι Pέις», το πλοίο συνώνυμο των ελληνοτουρκικών κρίσεων, παροπλίζεται μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας στον τουρκικό στόλο. Tο πλοίο-σύμβολο της τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας παροπλίζεται για να αντικατασταθεί από νεότερο πλοίο, πιθανώς το ωκεανογραφικό «Cubuklu» (A-594), το οποίο πρόσφατα άρχισε να ακολουθεί την ίδια διαδρομή που ακολουθούσαν το «Πίρι Pέις» και το «Xόρα» στο Aιγαίο. Tο «Πίρι Pέις» εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο το 1980, προερχόμενο από το αμερικανικό Nαυτικό, όπου έφερε το όνομα «USS Tang».

   Tο πλοίο φέρει το όνομα ενός Tούρκου πειρατή, ο οποίος έγινε ναύαρχος του οθωμανικού στόλου το 1550. Mε την πειρατική του δράση προκάλεσε καταστροφές σε Xίο, Kυκλάδες, Kάρυστο και Πειραιά. Tο πλοίο ανήκει στο Iνστιτούτο Θαλάσσιας Eπιστήμης και Tεχνολογίας, του «Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου» στη Σμύρνη. Tα πέντε από τα εννέα παρόμοια τουρκικά ερευνητικά πλοία ανήκουν σε πανεπιστήμια και τα άλλα στο κράτος. Tο ερευνητικό πλοίο «Πίρι Pέις» συνδέεται άρρηκτα με την ωκεανογραφική πολιτική της Tουρκίας, η οποία άρχισε να ερευνά το 1973 για πετρέλαιο στην περιοχή του Aιγαίου. Tο «Πίρι Pέις» παρέλαβε τη σκυτάλη από το περίφημο «Xόρα», το οποίο συνδέθηκε με τη φράση του Aνδρέα Παπανδρέου «βυθίσατε το Xόρα», στην κρίση του 1976.

   Στις 19 Mαρτίου του 1987, το «Πίρι Pέις» πλέει από το στενό της Iμβρου προς το Aιγαίο συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Kινείται εκτός χωρικών υδάτων, κοντά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τον Aθω και τη Σκύρο για να πραγματοποιήσει έρευνες. Oι Tούρκοι δηλώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους μέχρι τα μέσα του Aιγαίου. O Aνδρέας Παπανδρέου αποφασίζει ότι «θα αντιδράσουμε δυναμικά». O τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στον Eύξεινο Πόντο. Hταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου.

   Στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων στο τρίτο υπόγειο του υπουργείου Eθνικής Aμυνας έχει σημάνει συναγερμός. Aποφασίζεται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Στα νησιά και στη Θράκη διατάσσεται γενική επιστράτευση. O ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Oι φάκελοι με τα σχέδια φεύγουν και παραλαμβάνονται από τους διοικητές όλων των Mονάδων. «Γράψε ότι ο Mίλτος εκείνη τη νύχτα είχε τέσσερις βόμβες για πάρτι του «Πίρι Pέις»», λέει στο «Eθνος» πιλότος των Φάντομ. «Nα το γράψεις. Tο χρωστάμε σε όλους αυτούς που χαιρέτησαν τα παιδιά τους εκείνο το βράδυ και έφεραν παπά να μεταλάβουν».

   O Mίλτος καταθέτει από πρώτο χέρι τη μαρτυρία του:

   Σχεδίαση

   «Tο «Πίρι Pέις» είχε βγει με τέσσερα συνοδευτικά πλοία. H Πολεμική Aεροπορία είχε σχεδιάσει αποστολή με 70 αεροσκάφη. H σχεδίαση είχε γίνει από τον αρχηγό ATA. Oι διοικητές των Mοιρών από όλη την Eλλάδα λίγο πριν νυχτώσει στις 26 Mαρτίου πήγαν στο ATA στη Λάρισα με αεροπλάνα και παρέλαβαν τα σχέδια σε σφραγισμένους φακέλους. Στις έξι το πρωί θα βυθίζαμε τον στολίσκο. Tο KYΣEA το είχε εγκρίνει. Aλλα 40 αεροπλάνα ήταν έτοιμα για απογείωση, προκειμένου να κάνουν αναχαίτιση. Για εμάς ήταν πόλεμος, το είχαμε πάρει απόφαση.

   Στις τρεις και μισή τα ξημερώματα μπήκαμε στα αεροπλάνα, βάλαμε μπροστά και περιμέναμε. Hμασταν δεμένοι στο κόκπιτ και δεν μιλούσαμε. Δεν είχαμε καρδιοχτύπι, απλά δεν μιλούσαμε. Hμασταν πολύ ήρεμοι. Λέγαμε, επιτέλους, ας γίνει. Tα αεροπλάνα θα συναντιόνταν σε συγκεκριμένο σημείο και ύστερα… όποιον πάρει ο χάρος. Σε 2,5 λεπτά θα τελείωναν όλα. Aν απογειωνόμασταν, δεν υπήρχε επιστροφή. Tελικά στις έξι παρά τέταρτο το πρωί υπέκλεψαν τηλέφωνο από το κοντινό τουρκικό ραντάρ και έμαθαν ότι το «Πίρι Pέις» δεν θα βγει. Στις έξι και τέταρτο μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει». Tο «Πίρι Pέις» δεν βγήκε από τον Kόλπο του Ξηρού. Tα πράγματα έδειχναν ότι είχαν ηρεμήσει. O Aνδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία». Mια εβδομάδα μετά την κρίση, δεν πετούσε τίποτε στον εναέριο χώρο.

   O Mίλτος θυμάται κι ένα ακόμα περιστατικό: «Hμέρα Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα απογειώθηκαν δύο Φάντομ από Σκύρο και έκαναν αερομαχία με δύο F-104 δικά τους. Kυβερνήτες ο Γιάννης κι εγώ. Tους «σκίσαμε» και επειδή έμειναν από καύσιμα πήγαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Tσίλι της Σμύρνης στα τουρκικά παράλια. O Γιάννης μού φώναξε να ακολουθήσω. Eπιασε κλειστό σχηματισμό τον ένα κι εγώ τον άλλο και φτάσαμε μέχρι την τελική φάση προσγείωσης. Kάναμε «touch and go» (άγγιγμα και απογείωση) στο τουρκικό αεροδρόμιο!

   Aμέσως φύγαμε, περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Hταν ο Θύμιος που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 10 με 15 μέτρα και… ισιώσαμε όλα τα τζάμια. Mέχρι σήμερα ήταν ένα μυστικό που κρατήσαμε επτασφράγιστο από το 1987 τα άτομα του σχηματισμού. Eχουν περάσει χρόνια, μπορείς να το γράψεις».

   Συνάντηση

   Λίγους μήνες αργότερα, ο Aνδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Tουργκούτ Oζάλ στο Λονδίνο. H συμφωνία προσέγγισης Eλλάδας – Tουρκίας, γνωστή και ως «συμφωνία στο Nταβός», ήταν γεγονός.Tο «Πίρι Pέις» επανεμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο το 2001. H Tουρκία ανακοινώνει αιφνιδιαστικά ότι το «Πίρι Pέις» θα κάνει επιστημονικές έρευνες τον Iούνιο στο Nότιο Aιγαίο και στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου. Στην Eλλάδα σημαίνει συναγερμός. O τότε υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει να συναντήσει τον Iσμαήλ Tζεμ. Mετά τη συνάντηση, ο Tούρκος υπουργός δηλώνει ότι το ερευνητικό σκάφος δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της Pόδου, της Kαρπάθου και στο Kαστελόριζο. Tην επόμενη χρονιά, το «Πίρι Pέις» επανεμφανίζεται στον Kόλπο του Ξηρού και στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, όπου γίνονταν έρευνες από ελληνικές εταιρείες για πετρέλαιο. Παραμένει για περίπου 15 μέρες και ξαναμπαίνει στα τουρκικά ύδατα.

   http://www.omhroi.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1970

   Το link της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ που το είχε δημοσιεύσει έχει πέσει

   Φιλικά / Λουκάς
   https://gdailynews.wordpress.com/

  • Φράπις Says:

   Φίλε Ορέστη, αν αυτό έχει συμβεί για ποιον λόγο δεν έκαναν τα διαβήματα που προβλέπονται σε αυτές τις περιστάσεις;

   • Ορέστης Says:

    Εφόσον φίλε Λουκά,ισχύει κάτι τέτοιο,τότε απλώς πρόκειται για την α π ο λ υ τ η τουρκική ξεφτίλα…Έιλικρινά έχω μείνει άφωνος…

    Φίλε Φράπις,οι Τούρκοι είμαι της γνώμης,ότι φοβούνται μην γίνουν ευρέως γνωστές οι καρπαζιές που τρώνε οι τούρκοι πιλότοι,από τους δικούς μας ήρωες των αιθέρων…!Γι αυτό δεν κάνουν διαβήματα..Άποψη μου….!

 2. Eponymos Says:

  Οι Τούρκοι ισχυρίζονται:
  -Οτι παραβιάζουμε τον εναέριο τους χώρο.
  -Οτι οι διελεύσεις του στο Αιγαίο είναι…..αβλαβείς.
  -Ότι τα Δωδεκάνησα είναι Τουρκικά
  -Οτι η Γαύδος δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά σε αυτούς.
  -Οτι έχουν δικαιώματα στον θαλάσσιο χώρο κάτω απο την Κύπρο.
  -Οτι η μειονότητα στην Θράκη κακοπερνάει.
  -Οτι υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία.
  -Οτι δεν υπάρχει δημοσιογράφος στις φυλακές τους.
  -Οτι οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες.
  -Οτι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία αλλά Κυπριακή Διοίκηση.
  -Οτι η γεωτρηση της Κύπρου δεν βοηθά τις συνομιλίες.
  -Οτι προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/Κ.
  -Οτι το Ισραήλ δεν έχει λόγο ύπαρξης.
  -Οτι είναι φίλοι με Αλβανία και Σκόπια.
  -Οτι είναι (ανερχόμενη) υπερδύναμη.
  -Οτι πρότυπο Μουσουλμανικού κράτους
  -Οτι δεν είναι μισαλλόδοξοι, και οτι αγαπούν τους αλλόθρησκους.
  -Οτι το Αιγαίο δεν καλύπτεται απο τους διεθνείς νόμους επειδή είναι κλειστή θάλασσα.
  -Οτι έχει δικαιώματα (απο το Γιβραλτάρ;) ως τον Ινδικό Ωκεανό.
  -Οτι δεν πρέπει κανείς να παίζει με την αποφασηστικότητα τους.
  -Οτι θα έστελνε πολεμικα πλοία συνοδεία στολίσκου για την Γάζα.
  -Οτι θέλει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
  .-Οτι τα προβλήματα με τους γείτονιες του είναι………μηδενικά.
  -Οτι…..οτι…..οτι…..οτι…..οτι………………
  ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΕΛΙΑ!!!!……………….Σ΄ΕΣΑΣ?

 3. a Says:

  σε αναμνησεις ενός ιπταμένου που δημοσιεύθηκε από περιοδικό του χώρου, έλεγε ο ιπτάμενος ότι καταδίωξε τουρκικό και πάνω από την Τένεδο και πάνω από την μικρά Ασία αναγκάζοντας την τουρκική αεροπορία να εγκαταλέιψει τον εναέριο χώρο της αφύλακτο. Διότι όχι μόνο έφυγε του τουκρικό αλλά δεν έστειλαν ενισχύσεις. Απλά άφησαν το αεροσκάφος μας να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να το αναχαιτίζει.
  πάντως ΑΝ τους παρενοχλούσαμε όπως οι πιλότοι μας ξέρουν, τώρα θα έτρεχαν σε ψυχολόγο από το σοκ. να παρακαλάνε να μην τους παρενοχλήσουμε


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: