Το στοίχημα του νέου Πρωθυπουργού!

Διευκρίνιση: Ο τίτλος του άρθρου (αναδημοσίευση είναι) δεν είναι αυτός που ο ίδιος ανάρτησα. Ο πραγματικός είναι: Να γιατί ο νέος Πρωθυπουργός δε μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Τον άλλαξα για έναν και μόνο λόγο. Παρατηρώ από χθες/προχθές μία πραγματική καταιγίδα στα ΜΜΕ και τον έντυπο τύπο ιδιαιτέρως φιλική προς το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου και από την άλλη μία φοβερή επίθεση στο πρόσωπό του όσον αφορά το παρελθόν του αλλά και το ποιος τελικά είναι, από τα blogs που ωστόσο τα …μεγάλα τα έχουν πάλι δημοσιογράφοι με (ίσως) κάποιους επιχειρηματίες από πίσω.

Θεωρώ πως το πιο δίκαιο είναι να ακούγονται (δημοσιεύονται) και οι δύο απόψεις, αν και για εμένα προσωπικά, ο νέος Πρωθυπουργός θα κριθεί από το έργο του και τους αριθμούς που γρήγορα θα πρέπει να παρουσιάσει. Σε κάθε περίπτωση είναι ικανότερος από τους πολιτικάντηδες πράσινους, μπλε, ροζ, κόκκινους κλπ. Ωστόσο πρέπει ΣΥΝΤΟΜΑ και ο ίδιος να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ πως τα όσα του καταλογίζονται δεν έχουν σχέση με το Πρωθυπουργικό του καθήκον. Ας περιμένουμε θα πω με απλά λόγια. Εκ των αποτελεσμάτων κρίνονται όλοι, αρκεί αυτά να μην έχουν επάνω τους την όποια νοθεία… και παρατεταμένη διάρκεια!

Ακολουθεί η αναδημοσίευση του ομολογουμένως ενδιαφέροντος και εγκυρότατου άρθρου:

Βρισκόμαστε σε μία φάση της κρίσης που κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που πραγματικά ισχύει μπορεί να αποβεί καταστροφική. Έτσι είναι πιο επιτακτικό από ποτέ καθένας να παραθέτει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του με όσο πιο αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο μπορεί, αφήνοντας τα να ‘μιλήσουν’ μόνα τους και να δείξουν την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα.

Να, λοιπόν, τί δείχνουν σήμερα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Κόστος δανεισμού – CDS: Χειρότερη θέση στον κόσμο 
Το κόστος κρατικού δανεισμού (από τις αγορές) για την Ελλάδα είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Τα επιτόκια των διετών της ομολόγων πρόσφατα ξεπέρασαν το 100% κάτι που έχει συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις στην οικονομική ιστορία και σε καμία από αυτές δεν αποφεύχθηκε η πτώχευση. Το ύψος των ασφαλίστρων των ελληνικών ομολόγων είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας με βάση τα CDS αγγίζουν το 100%. Η πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας είναι απ’ τις χειρότερες στον κόσμο, ένα επίπεδο πάνω απ’ αυτό της πτώχευσης. 

Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός αγορών κεφαλαίων μέχρι το 2021 και πιθανόν και περισσότερο. Αυτό συνεπάγεται μηδενική δυνατότητα για υιοθέτηση και υλοποίηση οποιασδήποτε άλλης οικονομικής πολιτικής απ’ αυτήν που επιβάλλει η Γερμανία στη χώρα και την οποία σχεδόν όλα τα τμήματα ανάλυσης των διεθνών οικονομικών ινστιτούτων, τραπεζών και σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές του κόσμου θεωρούν καταστροφική.

Ανεργία: 40η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 200 κρατών (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία)
Η καταστροφική αυτή πολιτική προκάλεσε μέσα σε ενάμιση χρόνο απώλεια 270 χιλιάδων θέσεων εργασίας εκτινάσσοντας το επίσημο ποσοστό ανεργίας στο 18,4%. Η Ελλάδα έχει πλέον, επισήμως, 900 χιλιάδες ανέργους με το ρολόι χρέους του XrimaNews.gr που προσομοιώνει την ανεργία στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο να μετρά, ήδη, περισσότερους από 1 εκ ανέργους. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας τοποθετεί τη χώρα στην 40η χειρότερη θέση στον κόσμο και σε χειρότερη από αυτή της Αλβανίας, του Πακιστάν και του Ιράκ.

Ανάπτυξη: 3η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 215 κρατών (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία)
Η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ είναι δραματική και φέρνει τη χώρα στην 3η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 215 κρατών ως προς τα ποσοστά ανάπτυξης. Η αθροιστική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας μεταξύ 2010-2013 είναι πιθανό να είναι η μεγαλύτερη διεθνώς.

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 4η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 133 κρατών (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία)
Το ύψος του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το 4ο μεγαλύτερο στον κόσμο μεταξύ 133 κρατών και αναμένεται να περάσει στην 3η θέση στα προσεχή χρόνια με βάση τις προβλέψεις της ΕΕ στην τελευταία της έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τραπεζικό σύστημα: Μεγαλύτερες απώλειες από διαγραφές χρέους στον κόσμο
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άλλοτε κορμός της ελληνικής οικονομίας, είναι αποδεκατισμένο από τη διεθνή τραπεζική κρίση και κυρίως από την κρίση χρέους της Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν χάρη στην υποστήριξη απ’ την ΕΚΤ και τις εγγυήσεις του κράτους. Μετά το κούρεμα η θέση τους θα επιδεινωθεί θεαματικά.

Χρηματιστηριακή αγορά: Χειρότερη απόδοση στον κόσμο για 2η διαδοχική χρονιά
Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο για 2η διαδοχική χρονιά, σημειώνοντας ένα αρνητικό ρεκόρ που ίσως δεν έχει προηγούμενο. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει 230 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από το 2008 και 112 δις δολάρια από τα τέλη του 2009.

Οικονομικός πόνος : 2η χειρότερη θέση στην Ευρώπη
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρίας δημοσκόπησης Gallup τα επίπεδα του δείκτη οικονομικού πόνου στην Ελλάδα είναι τα δεύτερα υψηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία

Επίπεδα οικονομικής απαισιοδοξίας : Από τα μεγαλύτερα διεθνώς
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της εταιρίας Gallup τα επίπεδα οικονομικής απαισιοδοξίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και παρόμοιου βαθμού απαισιοδοξία καταγράφεται σε χώρες όπως η Αίγυπτος όπου υπήρξαν πολιτικές αναταραχές και εξεγέρσεις. 

Διεθνείς χρηματοπιστωτικές – οικονομικές συνθήκες
Μα το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ καθώς ο νέος Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και ένα εξαιρετικά εχθρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον, με την ευρωπαϊκή κρίση σε έξαρση, την ευρωπαϊκή οικονομία να οδεύει σε ύφεση, τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στα πρόθυρα κρίσης και τη διεθνή οικονομία να επιβραδύνει.

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω ο νέος Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα λαό που έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια του κατά πολύ και δεν έχει περιθώρια για μεγαλύτερες θυσίες ούτε τη δυνατότητα να κάνει περισσότερη υπομονή και όμως αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να του ζητήσει. Επιπλέον, θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των αντιδράσεων των πολιτών άλλων ευρωπαϊκών κρατών οι οποίοι για τους λάθος λόγους έχουν φτάσουν στα δικά τους όρια με την Ελλάδα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος και η απάντηση που έχει να δώσει είναι η υπογραφή της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου για την οποία διεθνείς εκθέσεις, οικονομολόγοι και αναλυτές ανά τον κόσμο συμφωνούν πως δε θα βοηθήσει τη χώρα και το κυριότερο δεν πρόκειται εκ των πραγμάτων να υλοποιηθεί. Ακόμη και οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης σε πρόσφατη μελέτη τους διαπίστωσαν πως η συγκεκριμένη συμφωνία δε θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ευρώπης.

Το να ελπίζουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης για λίγους μήνες και με τη λαιμητόμο της χρεοκοπίας να απέχει μερικά εκατοστά από την Ελλάδα, είναι ουτοπικό. Είναι, επίσης και άδικο για τον ίδιο τον κύριο Παπαδήμο.

Παρόλα αυτά, καθένας έχει δικαίωμα στην ελπίδα και ποιος ξέρει, ίσως να γίνει ένα θαύμα και τελικά όλα να βελτιωθούν. Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, ας κρατήσουμε τις προσδοκίες μας χαμηλές.

Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr. GSTA Ltd, WTAEC Ltd

Σχετικές αναρτήσεις:

Λουκάς Παπαδήμος: Πολιτικός ή Τραπεζίτης;

Διθυραμβικά σχόλια στο ξένο Τύπο για τον κ. Λουκά Παπαδήμο

Τhe Trilateral Commission

Και εγένετο Πρωθυπουργός…

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ετικέτες: . 3 Σχόλια »

3 Σχόλια to “Το στοίχημα του νέου Πρωθυπουργού!”

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Says:

  Καλημέρα φίλε Λουκά
  Δυστυχώς για αυτόν είμαστε λίγοι οι παρ-οικουντες στην Ιερουσαλήμ
  Δεν θα αναφερθώ σε λέσχες απλά υπενθυμίζω ότι είναι προσωπικός φίλος του »αρχιερεα της διαπλοκής».
  Εμπνευστής των κρυφών δανείων της Goldman Sachs,πλασματικά στοιχεία για την είσοδο μας στην ΟΝΕ,και τέλος βρόμικος ο ρόλος του στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.
  Διαβάζω και εγώ τα διθυραμβικά σχόλια του ξένου τύπου,μου θυμίζουν κάτι σαν μεσσίας…… λες και θα βγάλει την παγκόσμια οικονομία από την κρίση!!

  Προσωπικά μόνο λοιμό και καταποντισμό περιμένω από τον κύριο

 2. ΚΟΥΡΗΤΗΣ Says:

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, ΘΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΟΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΙΣΙΟ 2013.

  ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ «ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ» ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΟΧΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΣΙΑΣ.

  ΙΣΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΓΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

  Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΡΑΤΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ.

  Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΟΥΔΟΛΩΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ, ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΨΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΝΑ ΣΚΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ… ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ.

  http://isxys.blogspot.com/2011/07/blog-post_3678.html
  http://isxys.blogspot.com/2011/10/blog-post_3654.html

  Κε Συμπερά έχετε τα συγχαρητήριά μας για το πράγματι αξιόλογο ιστολόγιο που με την προσπάθεια σας κατορθώσατε να το κάνετε ενα σημαντικό διαδικτυακό σημείο ενημέρωσης και προβληματισμού.
  Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: