Η προσωπική σχέση των Ερντογάν – Ομπάμα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή!

By Soner Cagaptay – The Washington Post

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους αλλά και αυτού που διανύουμε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έφτασαν σε οριακό σημείο λόγω της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία – Ισραήλ, όπως και λόγω της φιλικής στάσης της Τουρκίας προς το Ιράν. Ωστόσο σήμερα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα διπλωματικό «μήνα του μέλιτος»! Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα έχει τόσο στενές φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε αυτές καταγράφονται ως οι στενότερες σχέσεις προσώπων (μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας) τις τελευταίες δεκαετίες.

Η στενή φιλία των δύο πολιτικών αρχηγών έχει φέρει μεταβολές σε πολιτικό επίπεδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν σοβαρή κρίση το 2003, μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει να περάσουν από τη χώρα τα αμερικανικά στρατεύματα για το πόλεμο στο Ιράκ.

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι το γεγονός πως οι δύο άνδρες (Ερντογάν & Ομπάμα) συνομίλησαν για 45 λεπτά τηλεφωνικά την ημέρα θανάτου της μητέρας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν. Η συζήτηση ήταν καθαρά συναισθηματική και άκρως προσωπική χωρίς να σχετίζεται με τα πολιτικά δρώμενα.

Για να φτάσουμε όμως στο σημείο της προσωπικής φιλίας των δύο και κατ’ επέκταση στη δημιουργία καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, πέρασαν χρόνια και πολλές μεταξύ τους «καταιγίδες».

Τον Ιούνιο του 2010, όταν η Τουρκία αρνήθηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν σε οριακό σημείο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι εμφανώς ενοχλημένος. Όλα όμως άλλαξαν ένα μήνα μετά κατά τη διάρκεια συνομιλίας Ερντογάν – Ομπάμα, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στο Τορόντο του Καναδά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σε στενό του περιβάλλον ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραδέχτηκε το λάθος του και πως τον διαβεβαίωσε ότι από τότε η Τουρκία θα στεκόταν στο πλευρό των ΗΠΑ και όχι του Ιράν. Η συγκεκριμένη διαβεβαίωση βελτίωσε κατά πολύ το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Από το καλοκαίρι, οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της στάσης της Τουρκίας στις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης, στο ότι σύντομα αντιλήφθηκε πως ο Καντάφι αποτελεί παρελθόν αλλά και γενικότερα εκτιμήθηκε πολύ θετικά ο ρόλος που διαδραμάτισε σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Η Τουρκία με τη στάση της είναι ο κατ’ εξοχήν εχθρός της Συρίας τη δεδομένη στιγμή ενώ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για την πτώση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Το μοναδικό σημείο όπου ακόμη φέρνει τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών, ΗΠΑ – Τουρκίας, είναι η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία – Ισραήλ. Το προσεχές χρονικό διάστημα οι εξελίξεις θα φέρουν τη Τουρκία ξεκάθαρα απέναντι στο Ιράν, με συνέπεια να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο επαναπροσσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία.

Με την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η Τουρκία και το Ιράν θα προσπαθήσουν να θέσουν υπό την επιρροή τους το Ιράκ σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η φιλική σχέση μεταξύ Ερντογάν – Ομπάμα και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, φέρνουν ΗΠΑ και Τουρκία τόσο κοντά που δύσκολα θα αλλάξει το οτιδήποτε ανάμεσά τους ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας των δύο ανδρών. 

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Advertisements

3 Σχόλια to “Η προσωπική σχέση των Ερντογάν – Ομπάμα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή!”

 1. Historian Says:

  «οι δύο άνδρες (Ερντογάν & Ομπάμα) συνομίλησαν για 45 λεπτά τηλεφωνικά την ημέρα θανάτου της μητέρας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν. Η συζήτηση ήταν καθαρά συναισθηματική και άκρως προσωπική χωρίς να σχετίζεται με τα πολιτικά δρώμενα.»

  Ούτε με τον κολλητό σου από το δημοτικό δεν μιλάς 45 λεπτά την ημέρα του θανάτου της μητέρας σου. Και μάλιστα όταν παρεμβαίνει και διερμηνέας στη μέση, αφού ο Ερντογκαν δεν μιλάει ξένες γλώσσες…

  Άλλο ένα λοιπόν δημοσίευμα-τουρκική διαφήμιση από την WSJ, για διάφορους λόγους και σκοπούς. Στήριξη του Ερτνογκαν στο εσωτερικό, μηνύμα προς τους Ισραηλινούς, Ιρανούς, Κούρδους κλπ.

 2. Eponymos Says:

  Ο Soner Cagaptay ή είναι αφελής άρα δεν κάνει για δημοσιογράφος, ή πληρωμέμη πένα.
  Του θυμίζω λοιπόν οτι ο Ομπάμα και ο Ερντογάν έιχαν μια λογομαχία σύμφωνα με τουν Νταβόύτογλου για το ποιός είναι ο δικηγόρος ποιού.
  Η Τουρκία του Ιράν ή οι ΗΠΑ του Ισραήλ?
  Να του θυμίσω επίσης οτι στο οικόπεδο 8 της Κύπρου περιπολεί Αμερικανικό καταδρομικό και δεν νομίζω να είναι λόγω φιλίας πρός τον Ερντογάν.
  Να του θυμίσω πως μαζί με την Βραζιλία χάλασαν τα σχέδια των ΗΠΑ για αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν και είναι έτοιμοι να το ξανακάνουν.
  Να θυμίσω επίσης στον δημοσιογράφο οτι ο αρχηγός της ΜΙΤ είναι Ιρανόφιλος και δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι δεν δίνει πληροφορίες του ΝΑΤΟ.
  Να του θυμίσω οτι σύμφωνα με τα wikileaks o Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι επικύνδινοι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.
  Έχει την εντύπωση οτι ο Ομπάμα δεν το ξέρει? Οτι δεν έχει πέσει στην αντίληψη του κάτι τέτοιο?
  Όλοι συνομιλούν με όλους.
  Έτσι ο Ερντογάν μιλούσε με τον Άσαντ.
  Έτσι και οι Δυτικοί ηγέτες συνομιλούσαν και με τον Καντάφι, και για περισσότερη ώρα.
  Οι σχέσεις των δύο……..συνομιλητών θα επιδεινωθούν επειδή ο Ομπάμα δεν θα καταφέρει να πουλήσει στην Τουρκία τα τρία surer cobra, ούτε και να δώσει τα πολυπόθητα predator (για να τα αντιγράψουν οι Τούρκοι) επειδή έτσι γουστάρει το Ισραήλ.
  Και αυτό που θα εξοργίσει τον Ομπάμα θα έιναι (σύμφωνα με δική μου πρόβλεψη) είναι οτι η Τουρκία θα υπαναχωρήσει στο θέμα της ομπρέλας επειδή ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ, και η αφορμή θα είναι η μη παράδωση των surer cobra και των predator.
  Ο δημοσιογράφος σε ένα τέτοιο περιστατικό θα πέσει απο τα σύννεφα,θα ξυπνήσει επιτέλους, θα καταλάβει πως φιλία δεν υπάρχει και ιδίως με την Τουρκία, και θα έρθει στα λόγια μας, αυτά που λέμε εμείς τόσον καιρό τώρα.

  .

 3. Φράπις Says:

  Μεταξύ των πολιτικών δεν υπάρχουν φιλίες και δε θα μπορέσουν να υπάρξουν φιλίες. Μόνον οι δικοί μας είχαν αυτήν την εντύπωση μερικές φορές.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: