Ποιος είναι ο λόγος που η Ρωσία -ίσως- κατεβάζει το στόλο της ανοιχτά της Συρίας;

Σχετική ανάρτηση: Κατεβαίνει στα παράλια της Συρίας ο στόλος της Ρωσίας!

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύτηκε στο GEOPOLITICS & DAILY NEWS (ΕΔΩ) στις 10 Οκτωβρίου 2011.

Σύμφωνα με τον Amir Taheri (New York Post) στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπλοκάρει το ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με την εξέγερση στη Συρία. Ωστόσο, η Ρωσία το έκανε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Συριακή αντιπολίτευση στη Μόσχα και με αυτό το τρόπο έδειξε πως αποκλείει τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Άσσαντ από τις συνομιλίες. Σαρανταοκτώ ώρες μετά το βέτο της Ρωσίας ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον Άσσαντ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλιώς να παραιτηθεί.

“Για ποιο λόγο η Ρωσία συμπεριφέρεται τόσο ανεύθυνα όμως”, γράφει ο Amir Taheri; Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω θα δούμε πως η πρώην Σοβιετική Ένωση είχε με τη Συρία καλές σχέσεις. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου η Ρωσία σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τη Συρία αλλά και για τα υπόλοιπα τυραννικά αραβικά καθεστώτα.

Ωστόσο ο ερχομός του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολιτική ζωή της Ρωσίας, σηματοδότησε μία αντιδυτική πολιτική και παράλληλα την επιστροφή της Μόσχας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η Συρία είναι ουσιαστικά το μοναδικό φιλικό κράτος της περιοχής για τη Μόσχα. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο Πούτιν γνωρίζει καλά πως η πτώση του Άσσαντ είναι προδιαγεγραμμένη.

Η Ρωσία βλέπει τη Συρία ως μια ευκαιρία ώστε να μπει ακόμη πιο δυνατά στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής. Με το Ιράν προσπάθησε να συνεργαστεί, αλλά το Ιράν είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση κράτους. Το έτος 2017 λήγει η Ρωσική συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με το λιμάνι της Κριμαίας. Η τρέχουσα συμφωνία δεν μπορεί να ανανεωθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας. Η Κριμαία είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με πληθυσμό 2, 5 εκατ. κατοίκους. Η Κριμαία είναι το νοτιότερο τμήμα της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης. Ενώνεται με την ξηρά μέσω του ισθμού του Περεκόπ και βρέχεται προς δυσμάς και προς νότο από τη Μαύρη Θάλασσα και βορειοανατολικά από την Αζοφική. Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας βρίσκεται η μεγαλύτερη Ναυτική βάση της Ρωσίας, αλλιώς και η σανίδα σωτηρίας της …εξόδου προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση με την Ουκρανία σχετικά με τη Ρωσική Ναυτική βάση, η Ρωσία ουσιαστικά θα μετατραπεί σε μία ηπειρωτική χώρα. Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη αντίστοιχη με της Κριμαίας Ναυτική βάση, ενώ και οι ακτές της Σιβηρίας στην Άπω Ανατολή έχουν δύσκολη πρόσβαση για ανεφοδιασμό.

Έως το 2017, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να έχει γίνει χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πόσο μάλλον χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε αν μη τι άλλο αυτό θα καταστήσει αδύνατο το σενάριο μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φιλοξενεί Ρωσική Ναυτική βάση.

Η Μόσχα ήδη έχει ξεκινήσει και ψάχνει την εναλλακτική λύση και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη υποδείξει τις Μεσογειακές ακτές της Συρίας. 

Οι πρώτες επαφές μεταξύ Συρίας – Ρωσίας σχετικά με το θέμα ξεκίνησαν εντατικά το έτος 2002, ενώ οι προκαταρκτικές από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το λιμάνι της Ταρτούς ήταν μία πολύ συμφέρουσα για τη Ρωσία λύση ώστε να μετατρέψει το λιμάνι σε Ναυτική της βάση. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια σπουδαία πρόοδο στις συνομιλίες από το 2002 με συνέπεια το λιμάνι της Ταρτούς σήμερα να έχει μετατραπεί σε εμπορικό. Πέρα αυτού, η πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής αποτελείται κυρίως από Μουσουλμάνους που θα αντιδρούσαν στην προοπτική να δοθεί το λιμάνι στη Ρωσία για την δημιουργία δικής της Ναυτικής βάσης.

Σημαντικό και γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι το ότι το Ιράν ενδιαφέρεται σοβαρά να εγκαταστήσει στο λιμάνι της Ταρτούς δική του Ναυτική βάση. Το Φεβρουάριο που μας πέρασε, Ιρανικός στολίσκος επισκέφτηκε τη Συρία και εξέτασε το ενδεχόμενο κατασκευής πρόχειρων εγκαταστάσεων για αρχή με τη προοπτική του μόνιμου ελλιμενισμού για αργότερα. 

Η Ρωσία γνωρίζει όσο κανείς άλλος όλα όσα συζητούνται μεταξύ Ιράν και Συρίας και ανησυχεί ιδιαιτέρως γιατί γνωρίζει καλά πως οι ΗΠΑ (και όχι μόνο) θέλουν να εντάξουν στις τάξεις του ΝΑΤΟ την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Advertisements

3 Σχόλια to “Ποιος είναι ο λόγος που η Ρωσία -ίσως- κατεβάζει το στόλο της ανοιχτά της Συρίας;”

 1. Αιμίλιος Γ. Μοσχοβίτης Says:

  Δώστο όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο στον Ρωσικό στόλο, βάλε εργολάβο γιά την έρευνα και εξαγωγή πετρελαίου την Ρωσία, φέρε «βερεσέ» S – 300, που κατεβάζουν το 80% των 180 ιπτάμενων στόχων στο πρώτο λεπτό, έναντι 10% των «Πάτριοτς», κάνε συμφωνίες κοινοπολιτείας με την Ρωσία, όπως έχουμε κάνει με Ε.Ε. εξαιρώντας το πρωτόκολλο περί ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζόμένων. Τώρα δεν χρειάζεσαι, ούτε πολεμικά αεροσκάφη, ούτε υποβρύχια, που γέρνουν.
  Αν δεν το κάνεις αυτό είσαι εθνοπροδότης, διότι με αυτό θα εξασφαλίσεις την άμυνα της χώρας, την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των υπόγειων,επίγειων και θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών, την εκδίωξη των λαθρομεταναστών, την εκδίωξη των παραδοσιακών μας εχθρών του West {Αγγλιά, Γαλλία, Γερμανία} του Far West {ΗΠΑ, Ισλαήλ},έλυσες όλα τα οικονομικά προβλήματα {άκουγε μνημόνιο}χωρίς αιματοχυσία, τα Εθνικά {Βόρεια Ήπειρος}, Θράκη, Κύπρος, Μοναστήρι, Φιλιππούπολη {πρέπει να ζητάς γιά να μη σου πάρουν αυτά, που έχεις},έχεις απαλλαγεί, από διορισμένους έξωθι υπουργούς και πρωθυπουργούς, που ενεργούν σαν πράκτορες ξένων συμφερόντων. Τώρα είσαι μιά χαρά, αλλά χριάζεσαι ακόμα να θεσπίσεις, ότι θέσπισε ο Καποδίστριας στην Ελβετία, της οποίας συνέταξε το σύνταγμα: 1.-Παλλαϊκή άμυνα, που να συνεργάζεται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και την αστυνομία.2.- Δημοψηφίσματα, που να ξεκινούν απο πρωτοβουλίες πολιτών μετά απο συλλογή του ανάλογου αριθμού υπογραφών. 3.- Άμεση Δημοκρατία με περιοχιακές κυβερνήσεις, βουλές και Υπουργεία.
  Τώρα έχεις μπει στην BRIC {Βραζιλία, Ρωσία, Ινδίες, Κίνα}, έχεις διώξει , ή συλλάβει τους πράκτορες της CIA, MIT, Mossad και του ΝΑΤΟ, έχει στήλει εξωρία, τον George Papandreou γιό αμερικανοποιημένης Βουλγαροεβραίας, τους εν μέρει Εβραίους Παπούλια, Χρυσοστομίδη {Κοεμτζόγλου}, Ραγκούση. Δεν τελείωσες ακόμα: καταργείς και αποστρατεύεις, όσους ήρθα ακόμα και σε σεξοουαλική επαφή μετην ΕΥΠ, αποστρατεύεις τους ανώτερους αξιωματικούς, που πάσχουν απο επαγγελματική νατοϊκή στρέβλωση, καταργείς τα 15 κέντρα «αναρχικών», που χρηματοδοτούνται και κατευθύνονται από την Ισραηλιτική κοινότητα,αρχίζεις να ζητάς τα 1 εκατομμύριο αρχαία στα διάφορα μουσεία του κόσμου κ.α., που εσύ και εγώ θα αποφασίσουμε.

 2. Μιχάλης Μιχαλόπουλος Says:

  ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥΣ!!!

  ΕΥ ΖΗΝ!!!

 3. Ανώνυμος Says:

  πάνω απ’ όλα η ΕΛΛΑΔΑ!!
  ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,και φωτισμένους ηγέτες για να πάμε μπροστά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: