Νίκος Λυγερός: Η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη

Λίγοι είναι αυτοί που προσέχουν τα σύμβολα και τα συνθήματα. Αυτοί όμως βλέπουν ότι και η διαφορά κάνει τη διαφορά. Όταν ακούμε την έκφραση: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», ποιος το σκέφτεται πραγματικά και γιατί δεν είναι το ίδιο με την έκφραση:

«Η Ελλάδα είναι αθάνατη». Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πλέον ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι καθαρά πολιτική. Το θέμα είναι αν αφορά τους πολιτικούς και αυτό επί της ουσίας. Διότι αν είναι όλοι πεπεισμένοι για αυτήν την πραγματικότητα, τότε δεν υπάρχει όντως λόγος να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις. Επιπλέον, γιατί να αναπτύξουν μια στρατηγική και ακόμα λιγότερο ανάπτυξης αφού η Ελλάδα είναι αθάνατη; Μάλλον έχουν ξεχάσει το μύθο του Χείρωνα… Και δεν ξέρουν πια τι σημαίνει να είσαι θανάσιμα πληγωμένος ακόμα και αν είσαι αθάνατος. Είναι τυχαίο που ο Χείρωνας δίνει την αθανασία του στον Προμηθέα για να μπορέσει να πεθάνει επιτέλους; Με άλλα λόγια, το να μην πεθαίνεις δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρεις ακόμα και αν έχεις άπειρες αντοχές. Και ο ίδιος ο Προμηθέας μάς το έμαθε με τα βάσανά του.

Άρα το ερώτημα είναι το εξής: μήπως είναι θέμα ανάγκης να σωθεί η πατρίδα μας; Σε αυτήν την περίπτωση η ενεργοποίηση μιας στρατηγικής σκέψης είναι απαραίτητη. Διότι αν η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη και θέλουμε να ζήσει τότε αυτό πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια. Διότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον, ακόμα λιγότερο την πατρίδα μας, να ζήσει δίχως αξιοπρέπεια. Είμαστε ένας λαός με αξίες ακόμα και αν δεν έχουμε αρχές. Η Ελλάδα δεν είναι μια αφαιρετική ιδέα αλλά μια ανθρώπινη πραγματικότητα που μας πονά διότι είναι οι δικοί μας άνθρωποι που υποφέρουν. Μόνο που πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλα δεν καθορίζονται από την οικονομία. Μόνο για το παρόν αρκεί η οικονομία. Όμως θέλουμε και μέλλον. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως στρατηγική. Ανήκουμε στους λαούς του χρόνου, στους λαούς της θάλασσας. Με άλλα λόγια η πατρίδα μας είναι ένα λιμάνι, μια γη θάλασσας και κανείς δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει.

Το απέραντο γαλάζιο της ΑΟΖ περιμένει την απόφαση της πατρίδας μας, τη γη θάλασσας. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, πρέπει να το πάρουν απόφαση: Η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη και δεν αντέχει άλλο τα λάθη της απραξίας. Το αίμα μας είναι η θάλασσά μας, το σώμα μας, η γη μας. Γι’ αυτό είμαστε γη θάλασσας, λιμάνι του χρόνου.

http://www.lygeros.org/lygeros/8131-gr.html

3 Σχόλια to “Νίκος Λυγερός: Η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη”

 1. Ορέστης Says:

  Μια χαρά μας τα λέει ο κύριος Λυγερός…Η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη,και με τον κατήφορο που χουμε ως χώρα πάρει,διαβλέπω ότι μιά ένδοξη ιστορία πάρα πολλών εκατοντάδων ετών,χιλιάδων ετών για την ακρίβεια, φτάνει στο τέλος της….Πολύ φοβάμαι ότι το ελληνικό έθνος βιώνει τα τελευταία χρόνια της υπαρξής του!Θα είναι ίσως το πρώτο μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο έθνος, που μάλλον θα αφανιστεί από την γη δια παντώς….Τεράστιο εθνικό χρέος,επίτηδες ίσως ανεκμετάλευτοι φυσικοί πλουτοπαραγωγικοί πόροι,υπογεννητικότητα,υποχωρήσεις έναντι τουρκίας,πλήρης αδιαφορία από τους σημερινούς μέχρι στιγμής καλοπερασάκηδες νεοέλληνες για το μέλλον της πατρίδας,που όμως δεν έχουν ιδέα τι τους ξημερώνει κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ………………

  Θα μου ανταπαντήσει κάποιος ότι σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν η Ιταλία και η Ισπανία..Ναι αγαπητοί μου,αυτές όμως οι χώρες έχουν αρκετά περιθώρια για απώλειες διότι είναι πολύ μεγαλύτερες από εμάς τόσο σε πληθυσμό,όσο και σε έκταση..Η Ιταλία με 60 εκατομμύρια Ιταλούς και η ευρύχωρη Ισπανία με 45 εκατομμύρια Ισπανούς….Το κυριοτερο όμως;Δεν συνορεύουν με εχθρικά κράτη…Αυτές οι χώρες έστω δύσκολα θα επιβιώσουν,εμείς όμως ΟΧΙ,δεν έχουμε τα μεγάλα περιθώρια τους……….Ακούει κανείς;;;;;;

  Ας αφυπνιστούμε ως λαός έστω την ύστατη αυτήν στιγμή να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας,διότι μόνοι μας είμαστε κανείς δεν προκειται να μας βοηθήσει αν δεν νοιαστούμε οι ίδιοι για το μέλλον μας!Αλλιώς…ούτε να το σκέφτομαι….Αλλά δυστυχώς όπως πάνε τα πράγματα μάλλον σε μερικά χρονάκια θα είμαι χωρίς πατρίδα……

  Λουκά θα σε καταλάβω απόλυτα έτσι και δεν το δημοσιεύσεις.Θα γνωρίζω όμως τουλάχιστον , ότι μοιράστικα τις ανησυχίες μου με έναν άνθρωπο που αγαπά και πονά την Ελλάδα.Με εσένα….

 2. Leuteris Says:

  Δεν νομίζω ότι θα χαθούμε βρε παιδί. Βέβαια ούτε η ιστορία μας μάς βοηθάει στην παρούσα στιγμή γιατί είμαστε αντιμέτωποι με καινούργια προβλήματα. Ούτε και αυτή η πρόσφατη ιστορία της χρεοκοπίας της Αργεντινής μας βοηθάει γιατί η δικιά μας περίπτωση είναι διαφορετική. Αυτό που θα ήθελα να μας πει ο Λυγερός, που πάντα μιλάει σωστά, είναι λίγα πρακτικά πράγματα για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας που αγαπά τον τόπο να βοηθήσει τον τόπο. Θα πίστευα πολύ περισσότερο τον Λυγερό και τον Λουκά παρά τους πολιτικούς.

 3. Leuteris Says:

  Τόσα μυαλά έχει ο τόπος μας. Δεν μπορούν να κλειστούν 5 το πολύ 10 από αυτούς σε ένα δωμάτιο ώσπου να βρουν 1 με 2 πρακτικές λύσεις και να μας πουν και εμάς; Δεν βγάζω άκρη με τα σκουπίδια νέα που μας πασάρουν καθημερινά στον τύπο. Το ΤΕΛΟΣ της ενημέρωσης έχει έρθει. Όχι το τέλος των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων υπάρχουν Έλληνες. Το παληκάρι στην φουρτούνα φαίνεται.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: