Το δίλημμα του Ισραήλ και οι τρεις επιλογές των ΗΠΑ

Ο George Friedman σε ανάλυση του στο STRATFOR γράφει για τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Σύμφωνα με τον George Friedman θεωρείται δεδομένο το γεγονός πως το Ιράν θα προσπαθήσει να φέρει υπό την επιρροή του το Ιράκ και διαμέσου Συρίας και Χεζμπολάχ να δημιουργήσει ένα ευρύτερο τόξο επιρροής ώστε να ηγηθεί στο Μουσουλμανικό κόσμο της περιοχής.

Το Ισραήλ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: Η πρώτη επιλογή είναι η υποστήριξη παραμονής του Άσαντ στην εξουσία με το αρνητικό αποτέλεσμα, ότι αν αυτό τελικώς επιτευχθεί, στο μέλλον θα συμπλέει απόλυτα με τις αποφάσεις του Ιράν. Η δεύτερη επιλογή είναι η πτώση του Άσαντ, με το κίνδυνο ωστόσο να αναλάβει τη νέα ηγεσία η Μουσουλμανική αδελφότητα που ουσιαστικά συγκαταλέγεται στο λεγόμενο και ριζοσπαστικό Ισλάμ και θα απομονώσει ακόμη περισσότερο το Ισραήλ. Μπροστά στο δίλλημα αυτό, το Ισραήλ αποφάσισε να επιλέξει τη δεύτερη επιλογή, που μπορεί να περιλαμβάνει μελλοντικούς κινδύνους για το ίδιο, αλλά ως εκ τούτου εμποδίζει την προοπτική να ηγηθεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από το Ιράκ έχουν τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

Η πρώτη επιλογή είναι να αποδεχτούν τις εξελίξεις όπως αυτές έρχονται – να πάψουν να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στη Μέση Ανατολή – και άσχετα με το πόσο πικρό είναι, να μάθουν να ζουν με αυτό.

Η δεύτερη επιλογή είναι να συμφωνήσουν με το Ιράν όσο επώδυνο και δαπανηρό μπορεί να αποδειχτεί. Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το Ιράν θα αποδεχόταν ποτέ μια τέτοια πρόταση. Απεναντίας οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ του να μην συμφωνήσει.

Η τρίτη επιλογή είναι η απευθείας ένοπλη σύγκρουση. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δείχνει ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο με συνέπεια οι ΗΠΑ να ποντάρουν στη πτώση Άσαντ ώστε το Ιράν να μην επιτύχει τον πρώτο στόχο του.

Η κατάσταση κρίνεται ως ρευστή και επικίνδυνη. Η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση σε συνδυασμό με εκείνη των ΗΠΑ, δημιουργούν μία συστημική κρίση που έχει να κάνει περισσότερο με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Βαδίζουμε πια προς την τελευταία φάση του έργου που ξεκινά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS 

Ένα Σχόλιο to “Το δίλημμα του Ισραήλ και οι τρεις επιλογές των ΗΠΑ”

  1. Τσιπ Says:

    Η τρίτη επιλογή της κατά μέτωπο επίθεσης κρύβει μια μεγαλοπρεπή παγίδα:
    Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβληθούν σε όλη τη μέση ανατολή και πρέπει αναγκαστικά να κάνουν κάποιες επιλογές. Το Ιράν είναι εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους αλλά δεν είναι πρωταρχικού ενδιαφέροντος χώρα. Αν την εξουδετερώσουν πολιτικά και στρατιωτικά, παύει να είναι άμεσα εμπόδιο στις επιδιώξεις τους αλλά η επέμβαση καθ’ αυτή θα ριζοσπαστικοποιήσει γειτονικές χώρες, ίσως ανεξέλεγκτα.
    Τίποτα δεν αποκλείει οι ΗΠΑ να αρχίσουν να πετάνε μπόμπες δεξιά κι’ αριστερά, αλλά νομίζω ότι δυο πρώτα σενάρια είναι με διαφορά τα πιο πιθανά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: