Οι αγωγοί στο Κουρδιστάν «βάζουν φωτιά» στην περιοχή

Η κίνηση της Exxon Mobil να «παρακάμψει» την νόμιμη κυβέρνηση του Ιράκ και να κλείσει συμφωνίες με τους Κούρδους προκαλούν πονοκέφαλο σε Βαγδάτη αλλά και Αγκυρα. Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ δεν γίνεται χωρίς… δυσάρεστα επακόλουθα για την ήδη πολυβασανισμένη χώρα του Κόλπου.

Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές που έχουν ήδη κλείσει «χρυσά» συμβόλαια με την κυβέρνηση της χώρας, αρχίζουν στην πράξη να προωθούν την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα, είναι η κίνηση της Exxon Mobil να κλείσει απευθείας συμφωνίες με τους Κούρδους χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη Βαγδάτη. (δείτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο σχετικό γράφημα). Η ντε φάκτο αναγνώριση εξουσίας για την κουρδική διοίκηση σε μία περίοδο έντονων τριβών με τη Βαγδάτη για τα όρια ελέγχου εδάφους και πρώτων υλών στο υπέδαφων δεν προβληματίζει μόνο τους ιρακινούς αξιωματούχους.

Ακόμη περισσότερο ανησυχεί την Αγκυρα, που βλέπει στα νότια σύνορά της να γεννιέται μία ισχυρή πλέον οντότητα που μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα για πληθυσμούς και εδάφη στη ΝΑ Τουρκία.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63566002

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: