Σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου για την ΑΟΖ

Σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων και Λιβίων τεχνοκρατών, βρίσκεται σε εξέλιξη  από τις εννέα το πρωί, για ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή ΑΟΖ και τους προβληματισμούς που εκφράζει ο Λίβανος σχετικά με τησυμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

Οπως δήλωσε ο Λιβάνιος Υπουργός Εξωτερικών Adnan Marour απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε με την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή μετά από συνάντησή τους, υπάρχουν «η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις» και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων στις 18:00.

Η κ. Μαρκουλλή από πλευράς της δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε λαμβάνει χώρα η συνάντηση αυτή μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «αυτό το είχαμε ανακοινώσει από το Σεπτέμβριο όταν είχαμε ξανασυναντηθεί με τον κ. Υπουργό».

«Πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν το Λίβανο, με την πρόθεση να δούμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων», ανέφερε η Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι «να δούμε πως συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν τη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες.

«Να αφήσουμε τις δύο αντιπροσωπείες να συζητήσουν, όπως είπε ο Υπουργός, υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από τις δύο αντιπροσωπείες, να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται και θα ξαναμιλήσουμε», είπε.

Αναφερόμενη στη σημερινή τους συνάντηση η κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε και οι δύο δεσμευθεί ότι θα εργαστούμε πολύ πιο εντατικά και να εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».

Εχουμε, ανέφερε, «συζητήσει τα θέματα του εμπορίου, των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων», εκφράζοντας την ελπίδα «πολύ σύντομα να μεταβεί μια αντιπροσωπεία από το ΚΕΒΕ – με την οποία θα μιλήσω εντός των ημερών – για να συναντηθούν με συναδέλφους τους στο Λίβανο και άλλους επιχειρηματίες εκεί για να δούμε πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα».

«Η Κύπρος και ο Λίβανος είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο», συμπλήρωσε.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για θέματα που άπτονται της περιοχής όπως το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στις άλλες αραβικές χώρες, για τις σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

«Ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της Κύπρου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων, προσθέτοντας ότι και «η Κύπρος μας υποστηρίζει και έχουμε την ίδια θέση στη Μέση Ανατολή». Η Κύπρος, συμπλήρωσε, «υποστηρίζει την ακεραιότητα, την ενότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής».

«Σήμερα, συζητήσαμε πολλά θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων και είμαστε έτοιμοι να επισπεύσουμε την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Mansour.

Eξέφρασε επίσης τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν σχέσεις εδώ και 3000 χρόνια και ότι αυτές συνεχίζονται.

Οι δύο Υπουργοί θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ. έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ενωρίτερα ο κ. Μανσούρ είχε συνάντηση στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια παρακάθισε σε συνομιλίες με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

http://www.sigmalive.com/news/politics/441265

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: