Τι θα γίνει αν τα «ξαναβρούν» Τουρκία-Ισραήλ;

Η άποψη που λέει ότι “οι συμμαχίες είναι πρόσκαιρες, τα συμφέροντα” μόνιμα, φαίνεται ότι αποτελεί δόγμα για την κυβέρνηση που μπορεί να είναι μεταβατική αλλά θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί. Μπορεί και οι συγκυρίες να την αναγκάσουν. Η Μέση Ανατολή “φλέγεται” και το θέμα της Συρίας είναι μια ανοιχτή πληγή. Στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο κρατά σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες το θερμόμετρο της έντασης,με την Τουρκία να επιδίδεται σε “παλληκαρισμούς” και να διατυπώνει απειλές.

Σ΄αυτό το σκηνικό η Ελλάδα εμφανίζεται στενά συνεργαζόμενη με το Ισραήλ και κακά τα ψέμματα η επιλογή της κυβέρνησης του Παπανδρέου να οδηγήσει την Ελλάδα πιο κοντά στο Ισραήλ έγινε δεκτή από την ελληνική κοινή γνώμη,που σε άλλες εποχές δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τέτοιου είδους συμμαχίες. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία ειδικά στον στρατιωτικό τομέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στη διπλωματία όμως ενθουσιασμοί δεν χωράνε.

Ο Π.Μπεγλίτης που είχε επισκεφθεί το Ισραήλ αλλά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που ήδη είχε την πρώτη του επαφή με Ισραηλινό αξιωματούχο, στις δηλώσεις τους πάντα επισημαίνουν ότι η συμμαχία με το Ισραήλ δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε -δηλαδή της Τουρκίας- ούτε αλλάζει κάτι στις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι μια απλή δήλωση “ισορροπίας”.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας παρά τη σφοδρότητά της είχε αντιμετωπιστεί από πολλού στην Ελλάδα με επιφύλαξη.Και μπορεί σήμερα να έχουν ξεπεραστεί τα συνωμοσιολογικά σενάρια περί “δήθεν κρίσης”,ωστόσο οι αναλύσεις που γίνονται σε ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, δεν αποκλείουν την “αναθέρμανση” των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Επισημαίνουν ότι παρά την σημερινή τους αντιπαλότητα, και οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ -ίσως όχι τις καλύτερες αυτή τη στιγμή αλλά πάντως καλές- και δεν αποκλείουν καθόλου την επαναπροσέγγισή τους. Αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ και του ΥΕΘΑ, επισημαίνουν την κίνηση της Τουρκίας να δεχτεί στο έδαφός της εγκατάσταση της αντιπυραυλικής άμυνας εναντίον του Ιράν,η οποία ουσιαστικά παρέχει προστασία στο Ισραήλ.

Αυτή η προσέγγιση επιβάλει στην Ελλάδα να είναι προσεκτική στα βήματά που κάνει στην ευρύτερη περιοχή. Ο διπλωματικός βηματισμός της πρέπει να είναι μετρημένος ώστε να μην βρεθεί ξαφνικά τελείως μόνη. Η συνεργασία με το Ισραήλ, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στους υπόλοιπους δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα του “προστατευόμενου μέλους”, αλλά του ισότιμου συμμάχου που έχει συμφέροντα και κυρίως διάθεση να τα διαφυλάξει και να τα διεκδικήσει. Γι΄ αυτό και απαιτούνται πρωτοβουλίες και ενεργητική διπλωματία.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=10138

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , , . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Τι θα γίνει αν τα «ξαναβρούν» Τουρκία-Ισραήλ;”

 1. Eponymos Says:

  Το «οι συμμαχίες είναι πρόσκαιρες αλλα τα συμφέροντα μόνιμα» στην περίπτωση της Τουρκίας, αν δεν ισχύει, τουλάχιστον θέλει επικαιροποίηση.
  Η Τουρκία «βλέπει» συμφέροντα παντού, και απορώ πως δεν έχει»δει» στην Αρκτική.
  Η Ελλάδα βέβαια οφέιλει να είναι προσεκτική με το Ισραήλ σύν για τον λόγο οτι το δεύτερο σύντομα θα εμπλακεί σε αιματηρό πόλεμο με τους ‘Άραβες και το Ιράν , που κακά τα ψέματα σε μια τέτοιου εύρους εμπλοκή κάποιος θα….πεθάνει.
  (θυμίζω ότι στο παρα 5 του πολέμου μεταξύ τους η Ελλάδα αποφάσισε να προμηθεύτει πετρέλαιο απο το Ιράν).(δεν σε κάνει ο άλλος looser, σε κάνουν οι επιλογές σου).
  Όσο περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες η Τουρκία κρίνεται (στα μάτια μας, που εμείς την έχουμε στοχοποιήσει και οι δυτικοί είναι ακόμα ανυποψίαστοι, είναι ακόμα στα σπάργανα στα περι Τουρκίας θέματα) όλο και πιο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ.
  Έχει κανείς την ψευδαίσθηση οτι το Ισραηλινό think tank δεν το έχει καταλάβει;;
  Σας λέω οτι το έχει καταλάβει και πάρα πολύ καλά μάλιστα, και σε ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση θα πράξει αναλόγως.
  Θα τους χρησημοποιήσει και θα τους πετάξει στα σκουπίδια.
  Όταν ο λαός μας λέει οτι το γυαλί που ράγισε ΔΕΝ ξανακολλά έχει δίκιο. Είναι ΣΟΦΟ!
  Η Θέση της Ελλάδας Κύπρου στα μάτια του Ισραήλ ως εταίροι όσο περνάει ο καιρός θα είναι όλο καιπιο ακλόνητη επειδή έχουμε διαφορετική «πάστα», και έχουμε και «μπέσα», κάτι που λέιπει απο την Τουρκική διπλωματία.
  Εξάλου το φυσικό αέριο του Ισραήλ δέν μπορεί να περάσει στην Ευρώπη μέσω….Τουρκίας, όπως και να το δεί κανείς.
  Το βλέπουν ακόμα και οι Τούρκοι.
  Το Ισραήλ έχει μπροστά του πόλεμο, που σε αυτόν τον πόλεμο θα φανεί το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας, η οποία σαν επιτείδειος ουδέτερος στον Β’ΠΠ την έβγαλε καθαρή, αλλά σε αυτόν τον πόλεμο θα τιμωρηθεί για την επιτιδειότητα της,και ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ (την κλεμένη απο τους προγόνους μας, δεν ξεχνώ) που «πουλάει» με τόση μαεστρία,ή από το Ισραήλ, ή απο τις ΗΠΑ ή την Ρωσία ή απο το Ιράν.
  (οι πιθανότητες (και μαθηματικά) είναι τεράστιες).
  Μην αμφιβάλει κανείς για την επιτιδειότητά της και για το οτι αλλάζει ΚΑΙ συμμαχίες ΚΑΙ για το οτι επεκτείνει συνεχώς τα συμφέροντα της.(άρα το ρητό του άρθρου ΔΕΝ ισχύει για την Τουρκία).

 2. MEHMET IMAM Says:

  «Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ!»
  Το τελευταίο καιρό παρατηρούμαι στα ΜΜΕ της Χώρας μας, ότι η Τουρκία είναι σε διαμάχη με το Ισραήλ. Το ίδιο γίνεται και στα ΜΜΕ της γείτονας χώρας της Τουρκίας. Αυτό κάτι μας λέει απο μόνο του, αλλά και αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν;
  Σύμφωνα μετα ΜΜΕ των δύο χωρών υπάρχουν μεγάλα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Όμως, το εμπόριο μεταξύ τους δεν έπεσε, αντίθετα, αύξησε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών. Πίσω απο την κρίση θεαθηναι (το Δαβός, την απεριόριστη στήριξει των αδελφών Χαμάς στον αγώνα τους απο τον κ. Ερδογάν και την αιματηρή κρίση του Μαβί Μαρμαρά, με εννέα Τούρκους πολίτες νεκρούς ) βρίσκεται σε εξέλιξη εμπορικών συμφωνιών και συμφωνίες για παρεταίρου αιματοκυλίσματα στην ευρύτερη περιοχή.
  Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν την πολιτική κρίση θεαθήναι. Παρά την πολιτική ένταση που δήθεν υπάρχει οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Τουρκία το 2011 αυξήθηκαν κατά 42 της εκατό, δηλαδή έφτασε στο 1.850 εκατομμύρια δολαρίων. Επίσης με τον ίδιο τρόπο, παρουσιάζει αύξηση 20 της εκατό των εισαγωγών από την Τουρκία και για το 2011 εκλεισε στο 2.1 δις. δολάριο.
  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jahan Port2Port, η έκθεση αναφέρει για το Δεκέμβριο του 2011 οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 51 της εκατό κατά τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, δηλαδή το 2010.
  Εντυπωσιακό είναιότι η Τουρκία σε σχέση με άλλες χώρες, το Ισραήλ είναι από τις λίγες χώρες που έχει εμπορικό πλεόνασμα με συνολικό όγκο συναλλαγών που φτάνει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης το Ισραήλ, τυχαίνει να έχει με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, παρόμοιο των εξαγωγών του μια αύξηση των 26 της εκατό.
  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ισραήλ, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα αναφέρει το Ισραήλ κατά τα τελευταία 5 χρόνια, οι εξαγωγές του έγιναν προς τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες την Κίνα, την Ινδία, την Αγγλία και την Τουρκία. Επίσης οι εξαγωγες των Ισραηλινών προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 58 της εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  Το ιστορικό στις Τουρκο-Ισραηλινες σχέσεις η κρίση ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα του 2008. Άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία και κορυθώθηκε μετά την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντων στο Mavi Marmara του 2010. Απο τότες οι σχέσεις Τουρκία-Ισραήλ σε διπλοματικό επίπεδο είναι για τα μάτια του κόσμου, δήθεν στο ποιο χαμηλο επίπεδο.
  Ως απότελεσμα, κάθε χρόνο περίπου 500 χιλιάδες Ισραηλινοί που ήταν τουρίστες στην Τουρκία μετα την κρίση αυτή επέλεξαν αλλες χώρες για διακοπές, αντι την Τουρκια. Σκέψου να μην έφευγαν και αυτοί, πώς θα μας κοροιδευε ο Ισλαμιστής Πρωθηπουργός της Ισλαμικής Τουρκίας και αναπληρωτής Πρόεδρος του Μεγάλου Σχέδιο της Μέσης Ανατολής και για ποιούς;
  Αθήνα,01/02/2012
  Φιλικά,
  Μεχμέτ Ιμάμ,
  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μουσουλμάνων Ελλάδας, «Η Φιλότητα»
  m.imam61@yahoo.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: