Gökhan Bacik: Οι επιδιώξεις του δόγματος Ομπάμα και ο ρόλος της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στον Πόλεμο του Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός αμάχων δεν είναι λιγότερο από 250.000. 

Με άλλα λόγια, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Δόγματος Τζορτζ Μπους ήταν ένα είδος καταστροφής. Ήταν πολύ δαπανηρή, και αιματηρή. Ακόμη χειρότερα, κατέστρεψε το γόητρο των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο. Επίσης οι ρυθμοί προόδου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν σε τέτοιο βαθμό αργοί που χρειάστηκαν περισσότερο από μία δεκαετία για να πραγματοποιήσουν το οτιδήποτε σχεδίασαν.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αντίθεση με το καθεστώς Μπους οι Προέδροι της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου εκδιώχθηκαν σε λιγότερο από οκτώ μήνες. Δεν εννοώ ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από την αραβική άνοιξη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ προσανατολίζουν τα σχέδιά τους υπερασπιζόμενοι το συμφέρον τους.

Τη τρέχουσα χρονική περίοδο ο ρόλος των ΗΠΑ υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή – Βόρεια Αφρική) έτσι ως ώστε να επιβάλλονται στρατηγικής σημασίας συμμαχίες με άλλα κράτη. Η Τουρκία και η Γαλλία έχουν ρόλο στις περιοχές που εξελίσσεται η Αραβική άνοιξη. Η συγκεκριμένη αλλαγή στάσης της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί και να χαρακτηριστεί ως και Δόγμα Ομπάμα.

Έυκολα κανείς μπορεί να εντοπίσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Δόγματος Ομπάμα:

(1) Προτεραιότητα σε ενέργειες εσωτερικών αντιπολιτεύσεων. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η ξένη επέμβαση δεν είναι απαραίτητη. Αντί αυτού η Συμμαχία υποστηρίζει την εγχώρια αντιπολίτευση κυρίως με στρατιωτικά μέσα. (2) Γρήγορη αναγνώριση της αντιπολίτευσης. (3) Χώρος σε ισλαμιστικές ομάδες. Προσπάθεια να πειστούν ότι δεν θα αποκλειστούν. (4) Διατήρηση της Ισραηλινής επιρροής σε χαμηλό επίπεδο. Το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη επιρροή, αλλά δεν είναι μυστικό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μισούν ο ένας τον άλλον. Το δόγμα Ομπάμα δεν παρεκκλίνει από την παραδοσιακή Αμερικανο-Ισραηλινή συμμαχία. Ωστόσο απαιτεί από το Ισραήλ να διατηρεί χαμηλό προφίλ. (5) Πίεση και επιρροή στον Αραβικό κόσμο ώστε να αποκλείσει ή έστω απομονώσει τις: Ρωσία, Κίνα και Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. (6) Να ξαναγίνει το ΝΑΤΟ ισχυρό όπως ήταν κάποτε.

Στο δόγμα Ομπάμα υπάρχει επίσης κάτι σημαντικό:

Αν κατά τη διάρκεια της Αραβικής άνοιξης – που συνεχίζεται – δεν διαταραχθούν για κάποιο λόγο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι ΗΠΑ πιθανόν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία στον επερχόμενο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και Κίνας. 

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

2 Σχόλια to “Gökhan Bacik: Οι επιδιώξεις του δόγματος Ομπάμα και ο ρόλος της Τουρκίας”

 1. Eponymos Says:

  1.Ο πόλεμος του Ιράκ ήταν λάθος. Αφού ήθελαν απεγνωσμένα έναν πόλεμο έπρεπε να στοχοποιήσουν το Ιράν. Τώρα θα είχαν ξεμπερδέψει.
  2.Οι ΗΠΑ ποτέ δεν είχαν γόητρο στον Αραβικό κόσμο.
  Πήγαν να το δημιουργήσουν με την υποστήριξη στους Σερβοβόσνιους αλλά μάταια.

 2. Christos Voulgaris Says:

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
  «ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ;» (ΣΤΟ ΣΙΑΙΤ ΤΟΥ ΟΠΟΙΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΝ ΟΛΥΜΙΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ) ΓΙΑ ΝΑ «ΘΑΥΜΑΣΕΙΣ» ΤΟ «ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΕΛΗΝΙΚΗΣ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΙΑΣ; ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΡΑΤΑΣ ΕΝΑ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: