Συμφέρει ή όχι η σύμβαση της Ελλάδας με τη Γερμανία για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας της Ελλάδας από τη Γερμανία;

Θωμάς Ακριτίδης

Εδώ και λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη αναφορά του κου Reichenbach, σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για τα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να αναληφθούν, προκειμένου να δοθεί ένα πρώτο έναυσμα για την κατά το δυνατόν έναρξη της ανόρθωσής της.

Τα μέτρα αυτά βρήκαν πολλούς υποστηρικτές και σχολιάσθηκαν θετικά από αυτούς.

Μεταξύ των παραπάνω μέτρων αναφέρθηκε και το πρόγραμμα “HELIOS”, δηλαδή η σχετική σύμβαση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για λογαριασμό της Γερμανίας, από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, όπου και θα εγκατασταθούν σε 200.000 στρέμματα δεσμευμένης δημόσιας έκτασης, με τη μέθοδο του Fast track (δηλαδή με τη διαδικασία του επείγοντος, έτσι ώστε να αποφευχθούν κινητοποιήσεις πολιτών, που θα εναντιώνονταν για διαφόρους λόγους στο όλο πρόγραμμα).

Στον παρακάτω σύνδεσμο περιγράφεται το όλο εγχείρημα, καθώς και η σχετική σύμβαση που θα υπογραφεί για την υλοποίησή του:

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4652400

Τμήμα του υπόψη άρθρου που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της 27/8/11, παρατίθεται αυτούσιο παρακάτω:

“H Γερμανία προτίθεται, μετά το πυρηνικό ατύχημα που προέκυψε στην Ιαπωνία, να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς και να αντικαταστήσει την ενέργεια που έπαιρνε από τους αντιδραστήρες της, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως από τον ήλιο της Ελλάδας.

Η αρχική εξαγγελία του σχεδίου είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος πρότεινε συγκεκριμένα τη μεταφορά στην Ελλάδα του σχεδίου Desertec και μίλησε πρώτη φορά για την ανάγκη της Γερμανίας να αναπληρώσει την ενέργεια που θα χάσει από το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων. Διότι, οι λόγοι που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τον ελληνικό ήλιο σχετίζονται τόσο με την αξιοποίηση της ενεργειακής τους τεχνογνωσίας, όσο κυρίως με την ανάγκη αναπλήρωσης της τροφοδοσίας σε ηλεκτρισμό από άλλες εναλλακτικές πηγές, αφού μέχρι και το 2022 έχουν πάρει την απόφαση να απεξαρτηθούν εντελώς από τα πυρηνικά. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, σύμφωνα με απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ, που έχει ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή. Εκτός από την επίλυση των προβλημάτων που απορρέουν από το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ένα άλλο όφελος που θα έχει το Βερολίνο αν επενδύσει στον ελληνικό ήλιο σχετίζεται με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη γίνεται συνεχώς ακριβότερη. Αφετηρία το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας

Το αντάλλαγμα.

Το ενεργειακό σχέδιο Helios στηρίζεται στη λογική «εξαγωγή καθαρής ενέργειας από τον ευρωπαϊκό Νότο με τα πλούσια ηλιακά αποθέματα προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης του ευρωπαϊκού Βορρά που παρουσιάζουν ελλείμματα». Στο πλαίσιο αυτό θα κάνει χρήση μιας σειράς μηχανισμών που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως της «στατιστικής μεταφοράς». Οδηγία του 2009 προβλέπει στατιστικού τύπου μεταβιβάσεις μεταξύ κρατών – μελών: Δηλαδή εάν ένα κράτος έχει πλεόνασμα ενέργειας σε σχέση με ένα άλλο που παράγει ελλειμματικά, να του παραχωρεί το πλεόνασμά του.

Παράλληλα, προβλέπονται κοινά έργα μεταξύ κρατών – μελών, δηλαδή μια χώρα μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα έργο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε μια άλλη. Στην ουσία, η Ελλάδα που μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου Helios θα έχει πλεόνασμα σε ηλιακή ενέργεια θα εξάγει το ρεύμα αυτό στη Γερμανία (ή και αλλού), και σε αντάλλαγμα, η συμφωνία θα προβλέπει ότι γερμανικές εταιρείες θα κατασκευάσουν επί ελληνικού εδάφους τα απαραίτητα δίκτυα.

Εκτός από τη Γερμανία, το ρεύμα μπορεί να αποστέλλεται και σε άλλες χώρες (π.χ., Ιταλία, όπου υπάρχει και έτοιμη υποβρύχια διασύνδεση μέσω Αδριατικής ισχύος 500 MW), ενδεχόμενο που αφήνει ανοικτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου».

Από τη μελέτη του κειμένου του παραπάνω συνδέσμου προκύπτουν τα παρακάτω:

α.       Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Γερμανία θα παράγει όλη την ενέργεια που θα προκύπτει από το φωτοβολταϊκό πάρκο των 200.000 στρ. δημόσιας ελληνικής γης και θα το μεταφέρει δωρεάν στη Γερμανία. Τα μοναδικά ανταλλάγματα που θα παρασχεθούν στην πατρίδα μας, θα είναι η παρεχόμενη τεχνογνωσία και τα δίκτυα μεταφοράς του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων Ελλήνων που προτίθενται να τα εγκαταστήσουν, έτσι ώστε να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, την οποία θα διέθεταν στο δίκτυο της ΔΕΗ, που θα την μεταπωλούσε στις ισχύουσες τιμές της αγοράς στο εσωτερικό ή θα το εξήγαγε σε προκαθορισμένες τιμές στο εξωτερικό, αδειοδοτεί τη Γερμανία για δωρεάν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο σε ελληνικό έδαφος!…

Και αν τα «κρύσταλλα», δηλαδή οι ηλιακές κυψέλλες, λόγω καλύτερης κατασκευής, που θα χρησιμοποιηθούν στο εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο, θα παράγονται στη Γερμανία, τότε οι υποτιθέμενες 60.000 θέσεις εργασίας, δεν θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία!…

β.       Ενώ παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Ελλάδα για παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Έλληνες ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, η κυβέρνηση με το πρόσχημα, ότι τα υφιστάμενα δίκτυα της ΔΕΗ «δεν σηκώνουν» το ρεύμα που θα προέρχεται από τις ΑΠΕ, αρνείται σε αυτούς την αδειοδότηση και επιτρέπει στη Γερμανία, ως χώρα μέλος της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τον ελληνικό ήλιο για δεκάδες χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την Ελλάδα!… Μένει να εξηγηθεί που φαίνονται στην εν λόγω σύμβαση τα υποτιθέμενα 20 δις. Ευρώ που θα μπουν στα ελληνικά ταμεία,, όταν σ’ αυτήν αναφέρεται ρητά, ότι τα μόνα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι η τεχνογνωσία (την οποία δεν χρειαζόμαστε) και τα δίκτυα για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία για κάμποσες δεκαετίες (δηλαδή για τη μεταφορά του δικού τους ηλεκτρικού ρεύματος).

γ.       Η Γερμανία προτίθεται μετά το κλείσιμο των δεκάδων πυρηνικών της εργοστασίων να αντικαταστήσει ισόποση ενέργεια από τον φιλικό προς το περιβάλλον ελληνικό ήλιο. Δηλαδή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 200.000 στρεμμάτων θα δώσει στη Γερμανία την ενέργεια που παρήγαγε μέχρι πριν συνολικά σε όλα τα παραπάνω εργοστάσια. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτεί κανείς ποιο θα ήταν το ασύλληπτο κέρδος της Ελλάδας, καθώς και η πολιτική και στρατηγική ισχύς που θα προέκυπτε για την χώρα μας, εφόσον η ενέργεια αποτελεί τον πλέον σημαντικό οικονομικο-πολιτικό και στρατηγικό παράγοντα διεθνώς, αν παρήγαγε και διέθετε στην αγορά η ίδια την ηλεκτρική αυτή ενέργεια, εκμεταλλευόμενη απλά και μόνο τον ήλιο που λάμπει πλουσιοπάροχα 300 και πάνω μέρες το χρόνο στη χώρα μας. Αν σ’ αυτήν την ενέργεια προστεθεί και η συνεισφορά των τεράστιων αποθεμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εντοπίσθηκαν σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα, (μόνο στην Κρήτη 80 ηφαίστεια, έναντι 10 του Ισραήλ και της Κύπρου, και 3 της Νορβηγίας, που αποτελεί την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης), τότε καταλαβαίνει κανείς με την απλή μόνο λογική, πως η πατρίδα μας θα πρέπει να μετατραπεί το γρηγορότερο δυνατό, από την πλέον φτωχή χώρα της Ευρώπης, σε έναν κολοσσιαίο ενεργειακό κόμβο, ασύλληπτης οικονομικής δύναμης. και φυσικά ευημερίας για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της.

δ.       Αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα όμως είναι οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» με ψήφιση νόμων που από τη μια έδιναν σημαντική ώθηση στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, οι οποίοι όμως έναν δύο μήνες μετά, ακυρώνονταν με άλλους νόμους, μηδενίζοντας κάθε επένδυση (γιατί άραγε;) και αναγκάζοντας κάθε δυνητικό εγχώριο ή ξένο επενδυτή να μαζέψει τα χρήματά του και να φύγει με μεγάλα πηδηματάκια για πάντα, μακριά από την Ελλάδα.

ε.       Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η Ελλάδα θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ηλεκτροδοτήσει σύντομα όσα ελληνικά νησιά βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία, από αυτήν.

στ.        Η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα (δηλαδή οι κυβερνήσεις της μπανάνας) στο θέμα της ΑΟΖ, είναι να ενδιαφέρονται μόνο για την ξεπερασμένη έννοια της υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή διατυπώνεται από το 1958, ενώ δεν ασχολείται καθόλου με την ΑΟΖ, όπως αυτή στοιχειοθετείται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Επομένως θα πρέπει να επανεξεταστεί η σύμβαση HELIOS και να προσαρμοστεί όχι σύμφωνα με τα αδιαμφισβήτητα συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά σύμφωνα με τα ουσιαστικά και απόλυτα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς, για να μην συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως πάντα, έξω πολύ καλά, αλλά μέσα …εντελώς χάλια!…

http://www.facebook.com/thomasAKRITIDIS#!/notes/%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%AE-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%C E%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9/294827720557284

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ετικέτες: , . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Συμφέρει ή όχι η σύμβαση της Ελλάδας με τη Γερμανία για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας της Ελλάδας από τη Γερμανία;”

 1. Μιχάλης Σ. Βάρδας Says:

  Όλα αυτά που γράφονται πιό πάνω είναι τουλάχιστον ΑΦΕΛΗ !

  Πόσο θα μας στοιχίζει η κάθε παραγόμενη κιλοβαττώρα (kWh) ;
  Πουθενά δεν γράφεται στο πιό πάνω φλύαρο κείμενο.

  Πόσες χιλιάδες τόννοι καλωδίων χαλκού θα απαιτηθούν γιά την
  μεταφορά της παραγομένης ηλεκτρικής ενεργείας 3- 4.000 χιλιόμετρα
  μακριά ;
  Σε ποιά τάση ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει η μεταφορά ;
  Στα 150.000 Volts ή στα 250.000 Volts ; ΄Η σε ποιά άλλη τάση ;
  Πουθενά δεν αναφέρονται στο πιό πάνω δημοσίευμα.

  Από ποιές χώρες θα περάσουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια (μήκους
  3 – 4… χιλιομέτρων) ; Θα είναι εναέρια (οπότε θα υπόκεινται στον
  κίνδυνο δολιοφθοράς) ή θα είναι υπόγεια (ή/και υποθαλάσσια)
  οπότε το κόστος του Έργου θα ειναι πολλαπλάσιο ;
  Και εδώ καμμία ουσιαστική πληροφορία δεν παρέχεται .

  Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι πιό πολλά και βασανιστικά
  γιά τον αδαή υπουργό περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου .

  Ας έχει υπ΄όψη του ότι όλη αυτή η συνωμοσία περί «πράσινης
  ενέργειας» , «πράσινης ανάπτυξης » και …. πράσινων αλόγων
  έχει κάποια όρια , ιδίως όταν και εκεί όπου η αφέλεια συναντάται
  με την ιδιοτέλεια !

  • Θωμάς Ακριτίδης Says:

   Συμφωνώ αγαπητέ κύριε Μιχάλη με τα όσα γράφετε, σχετικά με την παράλειψη της αναφοράς μου στο άρθρο σε ότι αφορά την τάση που θα πρέπει να χαρακτηρίζει το δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας που θα μεταφέρεται στην καταναλώτρια χώρα, το ύψος της όλης δαπάνης, αλλά και το κόστος της κιλοβατώρας. Νομίζω ότι αυτά θα ρυθμίζονται με τη διασύνδεση του ελληνικού δικτύου με τα αντίστοιχα δίκτυα των χωρών που θα μεσολαβούν μεταξύ της χώρας μας και της Γερμανίας και με την τάση που απαιτείται για τη μεταφορά του υπόψη ηλεκτρικού ρεύματος σε τόσο μεγάλη απόσταση (3.000 km περ.). Αυτά νομίζω ότι αποτελούν αυτονόητα πράγματα, γι’ αυτό και δεν αναφέρθηκαν.

   Πέρα από αυτά όμως το μακροσκελές αυτό άρθρο σκοπό έχει να καταδείξει και τα παρακάτω:

   α. Το πόσο σοβαρές και ειλικρινείς είναι οι προθέσεις των Γερμανών απεσταλμένων στη χώρα μας, σε ότι έχει σχέση με τις αρμοδιότητές τους, ως προς την δημιουργία ανάπτυξης στη χώρα μας. Νομίζω ότι αν όλα τα παραπάνω είναι αφελή όπως λέτε ή αν η Γερμανία προτίθεται να αναπτύξει τη χώρα, ιδιοποιούμενη τις όποιες πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, δωρεάν για κάμποσες δεκαετίες, τότε ουσιαστικά ή δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Ελλάδας και ψεύδεται ασύστολα, ή αν δεν ισχύουν τα λεγόμενά σας περί «αφέλειας», τότε δεν ενδιαφέρεται για την δική μας, αλλά πολύ περισσότερο για τη δική της ανάπτυξη, αφού με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας όχι εδώ, αλλά στην ίδια της τη χώρα.

   β. Θα πρέπει με την ευκαιρία αυτή να θιχθεί σοβαρά το θέμα, και να προβληματιστούμε όλοι σοβαρά σε σχέση μ’ αυτό, του πως οι πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας (όχι μόνο η ηλιακή ενέργεια, στην οποία αναφέρεται το άρθρο), που θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα μας, εφόσον η ίδια τις εκμεταλλεύονταν για λογαριασμό της, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ξένα κέντρα, αντί ευτελούς τιμής και μηδενικού οφέλους για τη χώρα μας (π.χ. η αλουμίνα από την γαλλική εταιρεία ΠΕΣΙΝΕ, τα πλούσια κοιτάσματα του χρυσού ή και άλλων μεταλλευμάτων από τον Τζόρτς Σόρος κλπ.) Ή ακόμη παραμένουν ανεκμετάλλευτες, οπότε και η χώρα είναι αναγκασμένη να ζει διαρκώς με δάνεια και επομένως σε διαρκή λιτότητα και φτώχεια.

   γ. Να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν την ισχύουσα πολιτική, σχετικά με την ΑΟΖ και να σταματήσουν να θεωρούν ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά το 1958, αλλά τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί αμέσως μετά την επαλήθευση των σχετικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και αλλού, η σύμπραξη της χώρας μας με τους διεθνείς κολοσσούς του κλάδου, για την εξόρυξη και πλήρη εκμετάλλευσή τους σε ένα ικανό ποσοστό, προς όφελος της χώρας μας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: