Τα πολλά δισ. δολάρια θα αναγκάσουν τη Ρωσία να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ;

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Πρόσφατα είχα γράψει – ΕΔΩ – το γεωστρατηγικό λόγο που η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκτός αυτού όμως υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται στην περιοχή και είναι κυρίως οικονομικοί οι λόγοι.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σε καθημερινή βάση λόγω αραβικής άνοιξης στη Συρία, το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη διεθνή σκηνή, με τις Ρωσικές εταιρίες να ζημιώνονται σημαντικά. Μόνο το 2009 οι Ρωσικές επενδύσεις στη Συρία αποτιμήθηκαν στα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2010 οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Συρία έφτασαν τα 1,1 δισ. δολάρια.

Η Ρωσία έχει υπογράψει υψηλές συμβάσεις όπλων με τη Συρία και Ρωσικές εταιρίες έχουν ήδη επενδύσει στη βιομηχανική υποδομή, στην ενέργεια και στο τουρισμό της Συρίας.

«Όλες οι παραδόσεις μας στη Συρία έχουν παγώσει» δήλωσε ο Anton Kudratyev, διευθυντής πωλήσεων της Uralmash Drilling Equipment Holding που εξάγει στη Συρία μηχανήματα γεωτρήσεων τα τελευταία 14 χρόνια.

Πρόσφατα ο Sergei Makarov, διευθυντής της Ρωσικής Stroitransgaz, που δραστηριοποιείται στο κλάδο κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, δήλωσε ανήσυχος στην MOSCHOW TIMES ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διακοπές στις εργασίες τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον. Η Ρωσική Stroitransgaz έχει αναλάβει έργα ύψους 1.1 δισ. δολαρίων στην περιοχή της Al-Raqqa.

Η επίσης Ρωσική εταιρία Sovintervod συνεργάζεται περίπου στα 50 χρόνια με την οικογένεια του Σύρου Προέδρου Άσαντ ενώ ένα από τα υψηλότερα στελέχη της εταιρίας το Σεπτέμβριο που μας πέρασε χαρακτήρισε στον Σύρο Πρόεδρο έναν αξιοπρεπή και πολύ σοβαρό άνθρωπο.

Η Ρωσική Tatneft, εταιρία παραγωγής πετρελαίου, είναι μία απο τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησε την γεώτρηση πετρελαίου μέσω μιας κοινοπραξίας που υπέγραψε με την ίδια την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Συρίας. Τον Ιανουάριο του 2012 η εταιρία έχει σκοπό να ξοδέψει 12,8 εκατομμύρια δολάρια για διερευνητικές εργασίες ύπαρξης πετρελαίου στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρία Inter RAO ανακοίνωσε επενδύσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένου και της Συρίας.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία η Ρωσία έχει υπογράψει με τη Συρία συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων άνω των 4 δισ. δολαρίων για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών και στρατιωτικού υλικού.

Δεν είναι απλά τα πράγματα...

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Ένα Σχόλιο to “Τα πολλά δισ. δολάρια θα αναγκάσουν τη Ρωσία να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ;”

 1. MEHMET IMAM Says:

  « ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΕΙΛΕΙ;….. »

  Κυριες, -οι,

  Σε παγκόσμια κλίμακα εάν θέλεις να έχεις την επιροή, πρέπει να έχεις και την δύναμη και τους τρόπους να την επιβάλλεις. Η Αμερική ήταν πάντα μια απειλή για τόπους, τις χώρες και για τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο. Τώρα, ήρθε η σειρά να απειλεί το Ιράν και τη Συρία.
  Στις γενικές απειλές της Αμερικής, τώρα που απειλεί το Ιράν, γιατί δεν πρόκειται να παρατηθεί;

  Μεταξύ το 2008 και το 2010, η Αμερική για να αποφύγει και να απαλλαγή απο την κρίσει, αναγκάστηκε να εκτυπώσει τρισεκατομύρια δολάρια και τα ώθησε στην αγορά των ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

  Όπως γνωρίζετε, μια χώρα πέραν απο τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγει, εάν συνεχίζει να εκτυπώνει περισσότερα χρήματα, δημιουργείται ο πληθωρισμός στη χώρα αυτή.
  Λοιπόν, η Αμερική συνέχεια εκτυπώνει χρήμα , που αυτό σημαίνει οτι δανείζεται και πώς είναι δυνατών να μην έχει πληθωρισμό στην χώρα αυτή; Πώς ειναι δυνατών να είναι σταθερή η οικονομία της; Όταν το χρήμα που κυκλοφορεί δεν έχει αντίκρυσμα, δηλαδή ειναι πλαστό.
  Πολλές φορές δείχνει λίγο ή καθόλου πληθωρισμό, ενώ στην ουσία αυτό που κάνει η Αμερική, είναι ενατίον το κανονισμό της οικονομίας και δέν έχει κανένα ηθικό, απέναντι στην παγκόσμια κοινωνία.

  Πρώτον, η Αμερική έχει επιβάλλει στις χώρες στις συναλλαγές τους να χρησημοποιουν το δολάριο. Δεύτερον, με το δολάριο να πωλούν το πετρέλαιο, που είναι και το πιο σημαντικότερο, δηλαδή με τα Κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία, έχει το δολάριο ισχυρό δεσμό και γι’ αυτό ονομάζεται και Πέτρο-δολάρια.

  Αλλά αυτά τα δύο στοιχεία, δεν είναι αρκετό για να κρατήσει το δολάριο ζωντανό. Με λίγα
  λόγια, δεν είναι επαρκής.

  Η ανταλλαγή των αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο με το δολάρια μειώθηκε π΄ρα πολύ. Τώρα πρέπει να βρίσκεται ή έπεσε στο 61%. Το χαμηλότερο ποσοστό στις συναλλαγές των κρατών ήταν 95% και το 1950, με λίγα λόγια το «κράτος απατεώνων» μετά την Αμερική αυξάνονται. Ο εκβιασμός και η απειλεί, κατά την οικονομία των ΗΠΑ μέρα-παραμέρα αυξάνεται.

  Αυτό που παρακολοθούμε το τελευταίο καιρό, η εμμονή στις τιμές του πετρελαίου δεν έπεσε ποτέ και συνεχίζει να ανεβαίνει. Κάποτε μας έλεγαν, όταν η τιμή του πετρέλαιου φτάσει στο μάξιμουμ, θα γίνει πόλεμος. Δεν ήταν και είναι παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Μάλιστα, η γείτονα χώρα Τουρκία εκέινη την περίοδο επειδή είχε πρόβλημα οικονομικό και δεν υπήρχε πετρέλειο, έφτασε σε σημείο να συμμετάσχει στο γιουροβίζιον με το «Αμάν Πετρέλαιο είσαι η ψυχή μου», που απ’ οτι θυμαμαι το είχε τραγουδήσει η Αζδα Πέκκαν και είχε βγεί προτελευταία.

  Όμως, επειδή υπάρχει η κρίση στις δυτικές χώρες, η παραγωγή είναι χαμηλή και είναι γεγονός πιά, ότι χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια, αλλά η τιμή του πετρελαίου όλο και αυξάνεται. Γιατί;
  Το Ιράν που δέχεται την απειλεί της Αμερικής , ο κύριος σκοπός είναι να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

  Το πλούτο της Αμερικής, είναι ήδη γνωστό οτι προέρχεται απο το πετρο-δολάρια , γι’ αυτό πρέπει πάντα να κρατήσει ζωντανή την απειλή προς κάθε χώρα που παράγει πετρέλιο. Προκειμένου να την επιβάλλει την απειλεί, πρέπει να της παράσχει κάθε εθικτό μέσο.

  Αυτή τη στιγμή η απειλή της Αμερικής προς το Ιράν και την Συρία, την τιμή του Πετρελαίου την έφτασε στα 122 δολάρια το βαρέλι και όσο συνεχίζεται θα φτάσει στην κορυφή.

  Έτσι, όσο ανεβαίνει το ποσοστό των απειλών, τόσο πιό πολλά δολάρια συσσορευονται στην Αμερική, σε λίγο καιρό θα καταντήσει αυτό το πολύτιμο αγαθώ χαρτί για εμάς και γι’ αυτούς θα είναι σαν το χαρτί υγείας.

  Όταν το βαρέλι του πετρελαίου, απο 80 δολάρια έφτασε στα $ 122 δολάρια, η διαφορά των 42 δολαρίων ανα βαρέλι ενυσχύει την αγορά της Αμερικής, διότι τα δολάρια αυτά που προέρχονται απο τις συναλλαγές με την παροχή προσθέτουν αξία στο δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη αξία του δολαρίου, άμεσα τα οφέλει εισρέουν στην Αμερική. Σκεφτήτε τα δισεκατομύρια βαρέλια την ημέρα που παράγουν οι χώρες και επι 42 δολάρια στο βαρέλι…. μόνο αυτό φτάνει και στο κάτω της γραφής, με ένα χρήμα χωρίς αντικρυσμα.

  Αυτό το έργο και το παιχνίδι των Αμερικάνων, ορισμένοι νομίζουν ότι συμφέρει και στην Ρωσία, αλλά λάθος κάνουν.

  Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η Ρωσία θα αποκτήσει ένα μέρος του κέρδους της και αυτό οφείλεται στην δικιά της παραγωγή. Φυσικά, εδώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμφωνίες υπάρχουν κάτω απο το τραπέζι; Γιατί όλο αντίπαλοι είναι, αλλά τελευταία όταν η μία βρίσκεται εν δράση και η άλλη δεν είναι τυχαίο που σιωπά.

  Η Αμερική, ώς αντίπαλος του παιχνιδιού αυτού, όταν κερδίζει χιλιάδες δολάρια απο το πετρελαίο, η Ρωσία φαίνεται οτι έχει παίξει κάποιο ρόλο, αλλά στα έσοδα είναι ένα πρός χίλια και πώς το δέχεται αυτό; Μία υπερδύναμη, όπως είναι η Ρωσία είναι φυσικά απίστευτο!

  Η Ρωσία πάντα να κερδίζει ένα δεν είναι νίκη, αλλά είναι φρίκη, γι’ αυτό το έργο της Ρωσίας σήμερα είναι και απαιτεί μια θέση στην παγκόσμια σκακκιέρα και ίσως εάν δεν τα βρούν θα δράση. Αλλά η ζυμώσεις που γίνονται τελευταία στο θέμα αυτό, είναι παιχνίδι μεταξύ των δύο, προκειμένου να βγάλουν την Κίνα απ’ έξω. Διότι στους δυο ο τρίτος δεν χωρά.

  Σήμερα το πεδίο που πρέπει να παιχτεί το παιχνίδι είναι το Ιράν και η Συρία. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Επίσης, ποιός μου λέει και μπορεί να μου εγγυηθει, ότι, όλα αυτά τα τερτίπια τα σημερινά, που ζούμε ως λαός δεν έχει σχέσει με το πλούτο που έχει αυτή η χώρα και απο σήμερα θέλουν να καθαρίζουν με εμάς.

  Απο την άλλη πλευρά η συνεχής αύξηση των τιμών της ενέργειας, παθών απο αυτά είναι εις διπλούν η Κίνα. Που αυτό, όπως γαίνεται άμεσα συνδέει τις δύο χώρες, δηλαδή την Κίνα και την Ρωσία.

  Η Ρωσία και η Κίνα το να είναι στο ίδιο στρατόπεδο, ο κύριος λόγος είναι η ενέργεια. Όμως, τα πράγματα μπορεί για την ώρα να φαίνονται έτσι, κατα βάθος δεν είναι έτσι καθόλου. Άσχετα εάν έχουν γίνει συμφωνίες μεταξύ την Ρωσία και την Κίνα, που αφορούν την σχέσει των συναλλάγων να υλοποιουνται σε εθνικό νόμισμα των χωρών, σε στρατιωτική συνεργασία, όπως και στην ενέργεια. Όμως, μην ξεχνάμε πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής ποτέ δεν έχει γίνει και αυτό λέει πολλά.

  Εδώ τίθεται το ερώτημα, η Αμερική είναι η πιό υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο, παρόλο αυτό γιατί το νόμισμα της είναι στην αγορά και χρησημοποιήται στις συναλλάγες μεταξύ των χωρών; Γιατί να μήν αλλάξη το νόμισμα αυτό σε παγκόσμια βάση ή γιατί να μην πάρει άλλο νόμισμα την θέση του;

  Η Ελλάδα, μετά το κούρεμα σχεδόν οφείλει 200 δισεκατομμύρια Αμερικανικά δολάρια και παραλίγο θα μας κρέμαγαν για το τίποτα. Το χρέος των Αμερικάνων που είναι 15.3 τρισεκατομμύρια δολάρια, πώς είναι δυνατόν το νόμισμα της Αμερικής να είναι το χρήμα των συναλλάγων του κόσμου;

  Στην ερώτηση αυτή υπάρχει μόνο μία απάντηση Κύριοι και ειναι: «Η Απειλή». Χωρίς την απειλεί, το δολάριο της Αμερικής αξία δεν θα έχει.

  Φιλικά,

  Μεχμέτ_ΙΜΑΜ (Οικονομολόγος-Ερευνητής)
  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα. «Η Φιλότητα».
  m.imam61@yahoo.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: