Μετά την «αραβική άνοιξη» το …ριζοσπαστικό Ισλάμ;

Dr. Maha Azzam, Noman Benotman και Camille Tawil

«Ο Ισλαμισμός είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει δύο πολύ διαφορετικές τάσεις», έγραψε η Dr. Maha Azzam, αναπληρωτής ερευνητής στο Chatham House, σε μια πρόσφατη εργασία σχετικά με τις επιπτώσεις της Αραβικής άνοιξης στη Βρετανική εξωτερική πολιτική.

«Πρώτον, περιγράφει την όχι βίαιη αναζήτηση για μια ισλαμική φιλική κοινωνία βασισμένη στις «αρχές του Ισλάμ», που συνεπάγεται με μια πιο φιλελεύθερη εφαρμογή της ισλαμικής διδασκαλίας και παράδοσης σε μια πιο αυστηρή ερμηνεία. Δεύτερον, ο ισλαμισμός σχετίζεται άμεσα με τον βίαιο εξτρεμισμό, κυρίως αυτόν της Αλ Κάιντα που προωθεί την τρομοκρατία».

Η Dr. Maha Azzam, όπως και μια σειρά από εμπειρογνώμονες, έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η Αραβική άνοιξη δεν έχει να αποδείξει τίποτα στο Ισλάμ και το αντίθετο.

Μιλώντας την περασμένη βδομάδα στον Observer η Dr. Maha Azzam, δήλωσε ότι, ενώ είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την πολιτική φιλοσοφία των νέων κομμάτων που έρχονται στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση των τυραννικών καθεστώτων, ωστόσο προτεραιότητα όλων είναι τα νέα καθεστώτα να αντιπροσωπεύουν το μετριοπαθές Ισλάμ και όχι το ριζοσπαστικό».

Σε αντίθετη περίπτωση η ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων μπορεί να αποβεί και μπούμεραγκ για τη Δύση, θα συμπληρώσω ο ίδιος…

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Ένα Σχόλιο to “Μετά την «αραβική άνοιξη» το …ριζοσπαστικό Ισλάμ;”

  1. ΚώσταςΤ Says:

    Αυτά περί μετριοπάθειας είναι παραμύθια της Χαλιμάς! Όνειρα της Δύσης και μυθεύματα των Αράβων. 18 αιώνες πολέμων, εμφύλιων συρράξεων, σφαγών δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του Ισλάμ.
    Το ζήτημα είναι ότι η Ανατολική Μεσόγειος από Ελληνική/Κυπριακή και ευρύτετα Ευρωπαϊκή θάλασσα, καταντά αραβική λίμνη!
    Το πείραμα της Τουρκίας είναι ακόμα εν εξελίξη και δεν γνωρίζουμε τι κατάληξη θα έχει. Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση κι όχι ένα παράδειγμα για copy/paste σε άλλες αραβικές χώρες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: