Μιχάλης Ιγνατίου: Προσδοκίες από την επίσκεψη Μπάιντεν

Η αναμενόμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν στην Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη δυσκολότερη περίοδό της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να ανακοινώσει σχέδιο σωτηρίας, όπως συνέβη τότε, διότι ούτε οι σημερινές ΗΠΑ δύνανται να εκταμιεύσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό που απαιτείται για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ούτε υπάρχει δυνατότητα να συμβεί -ακόμα και εάν είχαν την πρόθεση οι Αμερικανοί- λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Η αμερικανική υποστήριξη προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και ο βασικός λόγος είναι απλός: Στηρίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί στην ουσία στηρίζουν τη δική τους οικονομία, η οποία, αν και αντέχει μέχρι τώρα τα συνεχή σκαμπανεβάσματα της Ευρωζώνης, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα εάν συνεχιστεί αυτή η άνευ προηγουμένου αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων, που με τις πράξεις τους υποβοηθηθούν τις επιθέσεις των αγορών.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχιστεί η αμερικα-νική υποστήριξη, η οποία δεν είναι μεν ουσιαστική, όσο θα επιθυμούσαμε, και δεν περιλαμβάνει ρευστό, αλλά αποτε-λεί άξονα πίεσης προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία δυστυχώς αρνείται επίμονα να ακούσει τις συμβουλές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Στον Λευκό Οίκο δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τη συμπεριφορά της κ. Μέρκελ, η οποία -όπως λένε- δείχνει αγένεια προς τον πλανητάρχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του «καλοπιάσματος» της καγκελαρίου, ο κ. Ομπάμα αποφάσισε να της απονείμει την ανώτατη τιμή της χώρας, το Μετάλλιο της Ελευθερίας, και της επιφύλαξε πρωτοφανείς τιμές για ξένο ηγέτη.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει -με την καλή έννοια πάντα- τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο οποίος ως γερουσιαστής συμμετείχε σε κάθε προσπάθεια του ελληνικού λόμπι. Ο κ. Μπάιντεν φημίζεται για την αυστηρότητά του και αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ο κ. Ομπάμα ξένους ηγέτες που δεν είναι συνεργάσιμοι στα απλά, πόσω μάλλον και στα πολύπλοκα θέματα, όπως είναι και η συμφωνία διάσωσης της παγκόσμιας οικονομίας…

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=63584472

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: