Η πρώτη μουσουλμανική τράπεζα στη Γερμανία

Στο Μανχάιμ άνοιξε η πρώτη μουσουλμανική τράπεζα, η οποία λειτουργεί με βάση τους κανόνες του κορανίου: δηλαδή χωρίς τόκους, με άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία και με δεοντολογικά αποδεκτές επενδύσεις. Πρόκειται για την Kuveyt Türk. Είναι η πρώτη τράπεζα στη Γερμανία που εφαρμόζει το λεγόμενο Islamic Banking. Δεν χορηγεί δάνεια με τόκους, αλλά συμμετέχει στη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης και έτσι μετέχει στα κέρδη, αλλά επωμίζεται και τις ζημίες.

Παράλληλα αποκλείονται επενδύσεις σε επιχειρήσεις ή προϊόντα που έχουν σχέση με το αλκοόλ, το χοιρινό κρέας, την πορνογραφία και τη βιομηχανία όπλων. Γενικά, όπως ορίζει ο κανόνας λειτουργίας των μουσουλμανικών τραπεζών, δεν επενδύει σε τομείς ή κλάδους που είναι επιβλαβείς για την ευημερία των πολιτών.


Η τράπεζα ως μέτοχος και όχι ως τοκογλύφος

Το βασικότερο όμως κριτήριο και η ειδοποιός διαφορά του Islamic Banking είναι η σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία. Δηλαδή δεν επενδύει σε ‘προϊόντα-φούσκες’, ούτε σε ομόλογα που δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα στην οικονομία μιας χώρας.

Οι πελάτες της τράπεζας που θέλουν δάνειο, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μοντέλα: είτε συγχρηματοδοτεί η τράπεζα την επιχείρηση ή το προϊόν που προωθούν, είτε αγοράζει η τράπεζα αυτό που θέλουν να αγοράσουν οι πελάτες της, π.χ. ένα ακίνητο, και κατόπιν τους το μεταπωλεί με δόσεις.  Στην πράξη όμως η περίπτωση αγοράς ακινήτου στη Γερμανία κοστίζει διπλό φόρο στην τράπεζα και χαρακτηρίζεται προς το παρόν ασύμφορη.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος λειτουργίας των μουσουλμανικών τραπεζών δεν είναι ενσωματωμένος στο φορολογικό πλαίσιο της Γερμανίας σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία. Εκεί οι μουσουλμανικές  τράπεζες που αγοράζουν ακίνητα για τους πελάτες τους δεν πληρώνουν διπλό φόρο. Η Υπηρεσία Εποπτείας των Γερμανικών Τραπεζών δηλώνει όμως, ότι θα εξαλειφθούν άμεσα αυτές οι διαφορές.

Παρά τις δυσκολίες, οι ιδιοκτήτες της τράπεζας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των συναλλαγών τους και με το γερμανικό πληθυσμό, ειδικά τους νέους, τους συνταξιούχους και τους επικριτές του καπιταλιστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

dw-world.de

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , . 3 Σχόλια »

3 Σχόλια to “Η πρώτη μουσουλμανική τράπεζα στη Γερμανία”

  1. haralampos Says:

    μακαρι να ανοιξει και στην ελλαδα τραπεζα με τετοια λειτουργια, θα ειμαι ο πρωτος της πελατης!

  2. Christos Voulgaris Says:

    Ούτε συζητήση!Θέλουμε τους ισλαμιστές να μας `αλώσουν απο μέσα?

  3. Σκεπτόμενος Πολίτης Says:

    φιλε Βουλγαρη, σωστα , αλλα νομιζεις οτι οι τραπεζιτες ειναι ποιο πατριωτες απο τους ισλαμιστες;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: