Συνέντευξη του Ιωάννη Μιχαλέτου στο «Geopolitics & Daily News»

Η απαρχή της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εντοπίζεται στο μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. 

Κύριε Μιχαλέτο,

καταρχήν σας ευχαριστώ θερμά για τη τιμή που μου κάνατε και δεχτήκατε να απαντήσετε στα ερωτήματα των αναγνωστών της ηλεκτρονικής σελίδας που διαθέτω.

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρούσα συνέντευξη κύριε Συμπερά και επιπλέον θα ήθελα να επικροτήσω τη λειτουργία της ιστοσελίδας σας που παρέχει αξιόπιστη και συνεχή ενημέρωση για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και το κόσμο με έμφαση τις διεθνείς σχέσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ερώτηση.1.: Δεκέμβριος 2008. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ανυπολόγιστες. Ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Thierry Meyssan σε συνέντευξη του δήλωσε πως σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, ομάδες Κοσοβάρων στάλθηκαν στην Ελλάδα για να προκαλέσουν ταραχές και βανδαλισμούς υπό τη παρότρυνση των Αμερικανών. Ποια η δική σας άποψη; Συνομωσιολογία ή κάτι περισσότερο;

Οι ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008 ήταν η κορύφωση (Εάν και φαινομενικά μια  νεολαιίστικη εξέγερση με στοιχεία κινήματος) της συντεταγμένης προσπάθειας αποσταθεροποίησης του Ελληνικού κράτους με τη χρήση αστικών εξτρεμιστικών ομάδων που είχε εκκινηθεί με ορμή από τις αρχές του 2006.

Παράλληλα ήταν το πρελούδιο εισαγωγής στον χαμηλής έντασης αστικό «ανταρτοπόλεμο», των εν Ελλάδι διαμενόντων λαθρομεταναστών, Ισλαμικής κατά βάση προέλευσης. Πλέον των μισών συλληφθέντων για τα επεισόδια ήταν Αλβανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και Μεσανατολίτες όπως βεβαίως και εισαγόμενοι «αντιεξουσιαστές» από Ιταλία-Γερμανία συν ορισμένους Βούλγαρους και Ρουμάνους. Μερικούς μήνες μετά είχαμε τα επεισόδια για το Κοράνι όπου Μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν στην Αθήνα με την παρότρυνση των ίδιων εσωτερικών εξτρεμιστικών κύκλων που παρότρυναν  13χρονους το Δεκέμβριο του 2008 να κάψουν την Αθήνα.

Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπήρχε καλά οργανωμένο σχέδιο με τη βοήθεια βάσης δεδομένων αριθμών κινητής τηλεφωνίας των δεκάδων χιλιάδων νεαρών μαθητών, με τις τεράστιες ποσότητες πετρών και μολότοφ που διοχετευθήκαν σε χρόνο ρεκόρ στα χέρια μερικών εκατοντάδων δραστών και βεβαίως με την στάση πολλών δικτύων διεθνών ΜΜΕ που έδειξαν να συμμερίζονται τους ταραχοποιούς και να ξεπερνούν κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καταγράφοντας μόνο τις απόψεις που ουσιαστικά πριμοδοτούσαν τη χρήση βίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των δραστών απασχολήθηκε με τη καταστροφή της ιδιωτικής περιουσίας και όχι των δημοσίων κτιρίων κάτι εντελώς εκτός της λογικής των εν Ελλάδι «παραδοσιακών» αντιεξουσιαστών, αλλά απολύτως μέσα στη λογική ενός ασσύμετρου εχθρού που ουσιαστικά λεηλατούσε την Πρωτεύουσα για μια εβδομάδα.

Μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και της Αλβανίας, κατά τα φαινόμενα εκμεταλλευτήκαν την κατάσταση, πέρα από τις πάσης φύσεως μαφίες που μετέφεραν τα λεηλατηθέντα προϊόντα στη μαύρη αγορά του Ελβασάν και των άλλων πόλεων της Αλβανίας.

Σε ότι αφορά τον Thierry Meyssan, συνήθως διαθέτει καλές πηγές πληροφόρησης, αλλά θα σημείωνα ότι το κύριο βάρος της εκστρατείας αυτής αποσταθεροποίησης άρχεται από το εσωτερικό της χώρας και από παρακρατικά κυκλώματα που συνήθως είναι «βασιλικότερα του βασιλέως».

Ο νοών νοείτω.

Δυστυχώς καμία εισαγγελική έρευνα δεν έλαβε χώρα για τα επεισόδια και καμία εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, ούτε καν οποιουδήποτε είδους επίσημη έρευνα από τις αρχές, ενώ οι όποιες δημοσιογραφικές ή ακαδημαϊκού τύπου έρευνας έλαβαν χώρα μετέπειτα, αγγίζουν απλώς την επιφάνεια των γεγονότων, είτε δρουν αποπροσανατολιστικά.

Ο Δεκέμβριος του 2008 ήταν μια ηχηρότατη «καμπάνα» για την Ελληνική κοινωνία σε σχέση με τη συσσώρευση και των συνδυασμό θεμάτων όπως: Μαζική λαθρομετανάστευση, υπερμεγένθυνση του οργανωμένου εγκλήματος στην Αθήνα, μαζική ανεργία-αεργία στις νεανικές ηλικίες, αποξένωση των ληπτών αποφάσεων από τα τεκταινόμενα στη κοινωνική βάση, παρωχημένες τακτικές και νοοτροπία των σωμάτων ασφαλείας, έλλειψη κουλτούρας εσωτερικής ασφάλειας του 21ου αιώνα από την πλειονότητα των αξιωματούχων και όπως προείπα από την πάγια στάση μέρους του κρατικού μηχανισμού να φανούν «»βασιλικότερα του βασιλέως».

Και τι επέτυχαν οι τελευταίοι; Πυροβόλησαν τα πόδια τους και πλέον έχουν γάγγραινα. Οι μοίρα των αφελών, των ιδιωτών και των προδοτών είναι πάντοτε η ίδια και είναι διόλου ευχάριστη.

Η απαρχή της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εντοπίζεται το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Ερώτηση.2.: Το Μάιο του 2008 εντοπίστηκε από τις Ελληνικές αρχές μεγάλο ραδιενεργό φορτίο προερχόμενο από τα Σκόπια. Οι Σκοπιανές αρχές «εξαφάνισαν» το θέμα, ενώ και στη χώρα μας αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ. Κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία στις όχι καλές σχέσεις των δύο χωρών, άρα και στη πιθανή εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών; ή υπάρχουν βαθύτερες αιτίες ώστε να αποδοθεί το όλο συμβάν στους ευρύτερους Βαλκανικούς εξτρεμιστικούς κύκλους;

Αυτό το περιστατικό είχε δει το φως της δημοσιότητας, εάν και μετέπειτα καλύφθηκε. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι ακριβώς έγινε και οι πληροφορίες που διέρρευσαν τότε κυρίως από τα ΜΜΕ των Σκοπίων, είναι ότι συνδέεται με φορτία τέτοιων υλικών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Δεν είναι δυνατή όμως η ενδελεχής έρευνα σε αυτό το θέμα, καθότι καλύφθηκε και μάλλον συνδέεται με σοβαρή υπόθεση τράφικινγκ επικινδύνων προϊόντων με πιθανή συμμετοχή τρομοκρατικών δικτύων. Με κάθε επιφύλαξη όλα αυτά και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν.

Ερώτηση.3.: Λαθρομετανάστευση. Εισαγόμενοι σκλάβοι, πολτοποίηση εθνοτήτων ή και τα δύο; Ποιος ο ρόλος της ΜΙΤ όσον αφορά τη χώρα μας αλλά και τη Βαλκανική. Μήπως το Ισλαμικό τόξο μας «σημαδεύει»;

Είναι σίγουρα και τα δύο και πάνω από όλα, η ίδια η εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης με το άνοιγμα των συνόρων για προϊόντα και ανθρώπους, φέρνει συνεπακόλουθα και κύματα λαθρομεταναστών.

Από εκεί και πέρα, γεωπολιτικά σχέδια μπαίνουν σε εφαρμογή και επιχειρείτε η πολτοποίηση του Ελληνικού έθνους, κάτι που θα ευνοούσε τα μάλλα τη Τουρκία, η οποία σαφέστατα υποβοηθά τη μαζική μετανάστευση Μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

Υπάρχουν και ορισμένες άλλες πτυχές του θέματος. Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Ευρώ το 2001 με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία της να αποκτήσει ως εθνικό νόμισμα, ένα ουσιαστικά σκληρό και παγκόσμιας εμβέλειας νόμισμα. Αυτό αποτέλεσε μαγνήτη για τους Ασιάτες για παράδειγμα, γιατί οι εργαζόμενοι εδώ, μπορούσαν να στέλνουν στις πατρίδες τους σκληρό νόμισμα κάτι που δεν ίσχυε με τη δραχμή. Αυτό σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που δημιούργησε ανάγκες για μαζικό και φθηνό ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό και με τη διαφήμιση που έλαβε η Ελλάδα -δυστυχώς ως πάμπλουτο κράτος στα μάτια των δίχως μοίρα Ασιατών-….όλα αυτά αποτέλεσαν μαγνήτη για εκατομμύρια πολίτες της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα οι πόλεμοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η άνοδος στην εξουσία της Τουρκίας των Ισλαμιστών και η πάγια χαλαρότητα της εγχώριας Ελληνικής πολιτικής σκηνής, δημιούργησαν ένα ακόμη πιο εκρηκτικό μείγμα.

Το ισλαμικό τόξο είναι ήδη γεγονός. Μας σημαδεύει και εκ του εγγύς εξωτερικού -Νότια Βαλκάνια- και εκ των έσω. Είναι καιρός πλέον τα θέματα εθνικής ασφάλειας όπως είναι όλα τα παραπάνω που συζητούμε να γίνονται αντικείμενο μελέτης, έρευνας και κυρίως τεκμηρίωσης και εισηγήσεως προς τις αρμόδιες αρχές από άτομα και οργανισμούς που αφενός έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα  και αφετέρου δεν εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες ή πάσης φύσεως μικροπολιτικές, κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Η κατάσταση δεν είναι διόλου καλή. Αντιθέτως και θα τονίσω ξανά με έμφαση ότι χρειάζεται επιτέλους στο κρατικό μηχανισμό και στη διοίκηση να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καιρός για πειραματισμούς και εφησυχασμούς. Ο ιστορικός χρόνος μειώνεται ταχύτατα και εξελίξεις που παλιότερα χρειάζονταν δεκαετίες για να ωριμάσουν τώρα εκτυλλίσονται σε διάστημα μερικών ετών ή και μηνών.

Με απλά λόγια…χρειάζεται να ξυπνήσουμε από την ονείρωξη της πολυπολιτισμικότητας και λοιπών κενολογιών και νεολογισμών και να δούμε την αλήθεια κατάματα…είμαστε σε κατάσταση πολιορκίας και εμπλεκόμαστε σε μια δομή δικτύων παγκόσμιας εξουσίας που ενδέχεται λίαν συντόμως να μας ρίξουν στην απόλυτη ένδεια και στην απώλεια ακόμα και εθνικού εδάφους.

Ερώτηση.4.: Υπάρχει περίπτωση μια τρομοκρατική ενέργεια να καταδικάσει την όποια οικονομική προσπάθεια καταβάλλουμε σαν χώρα, ώστε συγκριτικά με το μέγεθος αυτής να φτάσουμε ακόμη και στη χρεοκοπία; Υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πόσο μάλλον να αποφευχθεί κάτι τέτοιο με τα υπάρχοντα μέσα;

Πάντοτε υπάρχει αυτή η πιθανότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα, ασφαλώς αλλά για πολλές χώρες στο κόσμο. Για να προβλεφθεί η οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια όπως είναι λογικό χρειάζονται οι κατάλληλοι μηχανισμοί αποτροπής οι οποίοι εν ολίγης είναι η συλλογή πληροφοριών από τους κύκλους εκείνους που απεργάζονται τέτοιου είδους ενέργειες.

Τα τελευταία έτη έχει υπάρξει σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση της Αστυνομίας λόγου χάρη, για την πρόληψη τέτοιων ενεργειών όπως και έχει αποκτηθεί εμπειρία σε αρκετά στελέχη της μέσω συνεργασιών και μετεκπαιδεύσεως στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα, όσο καλυτέρα ο αρχές ασφαλείας είναι σε θέση να συλλέγουν πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της εξτρεμιστικής δράσης και της τρομοκρατίας, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Ερώτηση.5.: ΣΚΟΠΙΑ: Σλάβοι & Αλβανοί στην ίδια χώρα. Μέχρι που μπορεί να αντέξει ο ένας τον άλλον; Ποιος ο ρόλος της CIA στην ένοπλη μεταξύ τους σύγκρουση πριν από περίπου 20 χρόνια;

Νομοτελειακά αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα φθάσουν στα άκρα στα Σκόπια. Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής, είναι ότι μόλις προ μερικών εβδομάδων η κυβερνώσα παράταξη του Γκρουέφσκι κατήγγειλες το «σύστημα Σόρος» και φράξιες της αντιπολίτευσης και των Αλβανών ότι θέλουν να διαλύσουν τη χώρα. Σε μεγάλα τμήματα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί είναι ουσιαστικά αυτοκυβέρνητοι, και δημογραφικά αυξάνονται, ενώ οι Σλάβοι έχουν χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, ένα από τα χαμηλότερα στο κόσμο.

Με ανεργία επισήμως καταγεγραμμένη στο 33%, με υποτυπώδη οικονομία, με την πρωτεύουσα των Σκοπίων να είναι διάτρητη από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και το οργανωμένο έγκλημα, με τους πάγιους Βουλγαρικούς σκοπούς απορρόφησης των Σκοπίων και με τη δυναμική πολιτική διείσδυση της Τουρκίας, το μέλλον της χώρας είναι άδηλο.

Σε ότι αφορά τους Αμερικανούς, δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να εφαρμόζουν την άριστη τακτική του «Διαίρει και βασίλευε». Και αυτό δεν αφορά μόνο τις διαφορές Σλάβων-Αλβανών στα Βαλκάνια , αλλά και άλλες διαφορές στην ίδια περιοχή. Αυτό είναι φυσικό να γίνεται, όλα τα κράτη το εφαρμόζουν, όσα θέλουν να λέγονται κράτη και όχι συνονθύλευμα παρεών και οικογενειών.

Η Ελλάδα, ακόμα και τώρα έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει στα Βαλκάνια, εκμεταλλευομένη όλες τις διαφορές που υπάρχουν, όχι όμως για να προκαλέσει συρράξεις , αλλά ακριβώς για να τις αποτρέψει και να παγιώσει μια κατά το όσο δυνατόν καλύτερη ισορροπία δυνάμεων για τα συμφέροντα του Ελληνισμού στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Ερώτηση.6.: Ενεργειακός τομέας: South Stream. Ένα σταυροδρόμι που πιθανόν να αρνηθήκαμε. Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε χωρίς αυτόν; Ποιο το μέλλον του South Stream με ή χωρίς την Ελλάδα;

Το θέμα που αναφέρεται είναι πολυσύνθετο γιατί είναι ένα αμάγαλμα υψηλής διεθνούς πολιτικής, επιχειρηματικών υπολογισμών και διακρατικών σχέσεων και άπτεται πολύ σοβαρών διεθνών συμφερόντων με ιστορικές συνέπειες.

Συνοπτικά λοιπόν για την όσο το δυνατόν καλύτερη επεξήγηση σας αναφέρω τα εξής.

Πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.

Ο αγωγός θα εφοδιάζει κυρίως την Ιταλία και τη Κεντρική Ευρώπη, οπότε η Ελλάδα αποκτά τρόπο τινά επιρροή σε χώρες που αποτελούν το λεγόμενο σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Παράλληλα με τον αγωγό είναι πιθανό να κατασκευαστούν και αποθήκες αερίου στη χώρα δίνοντας πλεονέκτημα σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της αγοράς.

Αναμένονται δις. Ευρώ σε ότι αφορά τη κατασκευή και συντήρηση του αγωγού.

Η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρωσία και συσφίγγει τις σχέσεις της με τη Βουλγαρία, γεγονός που ενδεχομένως θα έχει και θετικές επιπτώσεις σε ότι αφορά τα Ελληνό-Τουρκικά ζητήματα.

Μειονεκτήματα ως προς τα επακόλουθα της κατασκευής του.

Τα Αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα αντιτίθενται στη κατασκευή του αγωγού γιατί παρακάμπτεται η Ουκρανία, και η Τουρκία με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο ρόλος του και παράλληλα η Μόσχα αποκτά δυνατότητες σύνδεσης με Ευρωπαίους καταναλωτές χωρίς να υφίσταται πολιτικές πιέσεις. Επιπλέον αυξάνεται η σπουδαιότητα του Ρωσικού αερίου στην Ευρ. κατανάλωση και χάνεται η σημασία της (ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ) Μέσης Ανατολής ως το ενεργειακό θησαυροφυλάκιο της ΕΕ. Με απλά λόγια η Μόσχα έρχεται πολύ κοντά σε υψηλής πολιτικής συνεννόηση με την ΕΕ και εκτοπίζει τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ, έναντι της ΕΕ. 

Ακόμα, αντιδρούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μ. Ανατολής που δεν θέλουν ο πλανήτης να ακολουθήσει τη πορεία Φυσικό αέριο-υδρογόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης του τελευταίου. Ο Αντίπαλος του πετρελαίου παγκοσμίως είναι το αέριο γιατί έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να «γευθεί» το υδρογόνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σημειώτεον ότι τα μεγάλα αποθέματα αερίου στο  κόσμο βρίσκονται στη Ρωσία, Ιράν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία και πιθανώς στη Βραζιλία και Βιετνάμ βάση κάποιων νεότερων ερευνών.

Η συντήρηση ενός τέτοιου σημαντικού αγωγού απαιτεί νέα συστήματα ασφάλειας και τεχνογνωσίας που δεν διαθέτει η Ελλάδα και επιπλέον αυξάνουν τις ανάγκες επιτήρησης των περιοχών από όπου θα διαπερνά ο αγωγός (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο).

Γεωπολιτική σημασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: Ύψιστη.

Εφοδιασμός: Εξασφαλισμένος ως επί το πλείστον από αποθέματα αερίου της Ρωσίας και του Καζακστάν μέσω του ενιαίου συστήματος αγωγών της Κ.Α.Κ.

Εάν κατασκευαστεί το Σάουθ Στρίμ, και όχι το Ναμπούκο είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το Αζερμπαϊτζάν θα εφοδιάσει τον αγωγό μέσω του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Κατά αυτό το τρόπο δένει σε επίπεδο αγοράς ενέργειας ένα μεγάλο μέρος του μετασοβιετικού χώρου, υπό την καθοδήγηση της Μόσχας.

Εάν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο Σάουθ Στρίμ, απλούστατα θα ακολουθήσει άλλη οδό προς την ΕΕ.

Υπάρχουν δύο άξονες. Ο ένας είναι Βουλγαρία-Σερβία-Κροατία-Σλοβενία-Ιταλία-Αυστρία και ο δεύτερος Βουλγαρία-Ελλάδα-Ιταλία. Εάν η Ελλάδα δεν ενταχθεί είτε θα παρουσιαστεί η Τουρκία οπότε θα εμπλακούμε στην εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, λόγω σχεδόν μονοπωλίου, είτε ο αγωγός θα μεγεθυνθεί ως προς τη χωρητικότητα του στο αρχικό σκέλος του δηλαδή, Βουλγαρία-Σερβία κτλ.

Κύριε Μιχαλέτο σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Σας εύχομαι πάνω από όλα υγεία και επιτυχίες.

Θα ήθελα να κλείσω τη συνέντευξη με ένα τόνο αισιοδοξίας, γιατί ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, η ελπίδα όχι μόνο δεν πεθαίνει αλλά τουναντίον δυναμώνει.

Ο κάθε Έλληνας έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει αρμονικά το πνεύμα και την ύλη. Αυτή η δυνατότητα δίνεται απλόχερα σε οποιονδήποτε Έλληνα αντιληφθεί το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει και την επικράτεια στην οποία κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα ως πολίτης. Λογική σκέψη λοιπόν και τήρηση των φυσικών νόμων είναι τα μεγάλα όπλα των σύγχρονων Ελλήνων.

Αρκεί να υπάρχει η αντίληψη ότι πότε στην Ελληνική ιστορία δεν μετρούσε η ποσότητα αλλά ποιότητα και ότι ο Άνθρωπος που τηρεί το μέτρο και διαθέτει αυτογνωσία, μπορεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς των μεγαλύτερων δυσκολιών.

Ενημερωτικά, ο Κος Μιχαλέτος απόψε το βράδυ (Σάββατο 11 Δεκεμβρίου) μεταξύ 24:00 και 02:00 θα παρευρεθεί σε πάνελ του τηλεοπτικου σταθμού Κόντρα Τσάνελ, με θέμα τις «εξελίξεις στην εγχώρια τρομοκρατία».

O Ιωάννης Μιχαλέτος είναι αναλυτής για θέματα ασφάλειας με εξειδίκευση στην έρευνα των εξελισσόμενων ασσύμετρων απειλών στην Ν.Α Ευρώπη (Δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, δίκτυα πολιτικής & επιχειρηματικής επιρροής, πολιτική και Ισλαμική τρομοκρατία-εξτρεμισμός) και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της περιοχής ( Ενεργειακά έργα υποδομής, επενδύσεις, ασφάλεια υποδομών, περιφερειακές ενεργειακές πολιτικές). Είναι αντιπρόσωπος Ν.Α Ευρώπης του Γερμανικού Ιδρύματος World Security Network Foundation (www.worldsecuritynetwork.com)  και συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (http://i-sda.org)

Geopolitics & Daily News

12 Σχόλια to “Συνέντευξη του Ιωάννη Μιχαλέτου στο «Geopolitics & Daily News»”

  1. Zanglos Says:

    Καλησπέρα σε όλα τα Ελληνόπουλα.
    Πολύ καλο άρθρο και ανάλυση.
    Ευχάριστω το ότι έχουμε νέους και ικανούς αναλυτές αρκεί η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες να συντονίζονται μαζί τους.

  2. ΑΡΓΥΡΩ Says:

    Καλησπερα! πολυ καλο Λουκά μαθαινουμε πραγματα εντελως αγνωστα!!
    θα μου πεις εδω δεν τα ξερουν κυβερνησεις!

  3. Λουκάς Says:

    Καλησπέρα Αργυρώ.

    Ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Μόνο άγνωστα δεν είναι στις κυβερνήσεις αυτά τα θέματα. Σε εμάς ωστόσο είναι σίγουρα…

    Να είσαι καλά / Λουκάς

  4. Σιδηρούντιος Says:

    Πως έχουμε καταφέρει να είναι εναντίον μας η Αμερική; Εκεί έχουμε πολύ Ελληνικό λαό και Έλληνες σε υψηλά πόστα.
    Το κίνημα του Γριβα ήταν τελικά λάθος ή όχι; Έπρεπε τότε να τα βάλει η Ελλάδα, μόνη, με την Αγγλία; Από τότε γύρισε το παιχνίδι και μας έκαναν εχθρούς οι Αγγλοσάξονες. Τι κεδίσαμε με την ΕΟΚΑ; Ναι, έπρεπε να γίνει η ένωση, αλλά με τον καιρό της. Έπρεπε να μπει στο ΝΑΤΟ η Κύπρος. Σε καιρούς σύγκρουσης, η ουδετερότητα είναι ουτοπία. Η Ελλάδα και η Κύπρος πήγαν να κάνουν τις ουδέτερες και ανεξάρτητες χώρες, και έτσι ήρθε η καταστροφή μας. Ανεξάρτητος σήμερα δεν είναι κανείς.

  5. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

    Κ. Λουκά
    Συγχωρήστε μας την επαναφορά στο βλογκ παλαιών θεμάτων. Είναι γιατί τώρα το μαθαίνoυμε. Δύο, μόνο, μηνών επαφή καταγράφει το διαδικτυακό μας ημερολόγιο μαζί του.
    Επειδή θεωρούμε τη συνέντευξη άκρως ενδιαφέρουσα για συγκεκριμένους γεωπολιτικούς λόγους που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επιτρέψτε μου δύο ερωτήσεις στοκ κ. Iωάννη Μιχαλέτο ελπίζοντας να λάβω απαντήσεις.
    Σας ευχαριστώ
    Κ.Χ.Κ
    1. Από της σκοπιά της γεωπολιτικής ανάλυσης, ποιά τετελεσμένα δημιουργεί η υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ- ΕΚΤ :
    -η κατάσταση ευνοεί στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Αιγαίο ή επίσπευση δημιουργίας κλίματος αποδοχής από τον ελληνικό λαό συγκυριαρχίας στο Αιγαίο;
    2. Από τη σκοπιά της γεωπολιτικής πάντα ανάλυσης σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα για διαμελισμό-πόλεμο ή συγκυριαρχία στο Αιγαίο, ποια τετελεσμένα θα δημιουργούντο για την Ελλάδα σε περίπτωση που επέλεγε να απαντήσει στους δανειστές της με στάση πληρωμών;

  6. Λουκάς Says:

    Κυρία Κατερίνα,

    κανένα πρόβλημα.

    Θα τον ενημερώσω προσωπικά το Κο Μιχαλέτο και νομίζω πως θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

    Φιλικά / Λουκάς

  7. Ιωάννης Μιχαλέτος Says:

    Κυρία Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη,

    Σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις.

    Μπορώ να σας απαντήσω τα εξής

    1) Δεν εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί «τετελεσμένα» σε ότι αφορά τις πάγιες Τουρκικές επιδιώξεις για τον έλεγχο του Αιγαίου και την συνεπακόλουθη «δορυφοριοποίηση» της Ελλάδος.

    Μια τυχόν στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας εξαρτάται από άλλους παράγοντες και αυτοί είναι καταρχάς η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ε.Δ και η βούληση ( ή μη) της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να υπερασπιστεί το εθνικό έδαφος και τα συμφέροντα της χώρας. Με απλά λόγια οι Τούρκοι δεν θα αποτολμήσουν πολεμική εμπλοκή εάν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί, επαρκώς τουλάχιστον.

    Σε ότι αφορά πιθανή συγκυριαρχία στο Αιγαίο που δύναται να επιθυμούν συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει περαιτέρω, καθότι πλήττει όχι μόνο τα Ελληνικά δίκαια και συμφέροντα αλλά αλλάζει και την ισορροπία δυνάμεων στην Ν. Α Ευρώπη κάτι που βρίσκει αντιπάλους και άλλες δυνάμεις που δεν επιθυμούν την περαιτέρω εξάπλωση της Τουρκικής ισχύος. Σε τελική ανάλυση, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, είναι στο χέρι της Ελληνικής Πολιτείας να μην ξεφύγει η κατάσταση και άλλωστε υποτίθεται ότι ζούμε σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ως εκ τούτου πολιτικές δυνάμεις που δεν κρίνονται ικανές να διαχειριστούν τα συμφέροντα του κράτους, καλό είναι να καταψηφίζονται ώστε να μην τους επιτρέπεται να εδραιωθούν στην εξουσία και να επιτελέσουν επιπλέον (βλαβερό) έργο.

    2) Εάν η Ελλάδα κηρύξει μονομερή στάση πληρωμών την τρέχουσα περίοδο, θα καταστραφεί οικονομικά.

    Το μεγαλύτερο «εξαγωγικό» προϊόν της χώρας εδώ και 30 έτη περίπου είναι η έκδοση κρατικών ομολόγων τα οποία έχουν σωρευτεί πλέον από τις Ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν λοιπόν η Ελλάδα μονομερώς προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα δημιουργηθεί αλυσιδωτή οικονομική εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση του τραπεζικού συστήματος (πτωχεύσεις όλων των τραπεζών) και την ουσιαστική πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα έχει ως βέβαιη συνέπεια τη μη δυνατότητα καταβολής συντάξεων (Ιδιωτικού και δημοσίου), τη μη καταβολή επιδομάτων ανεργίας, τη μη καταβολή μισθών δημοσίου, την πλήρη κατάρρευση των εγχωρίων εμπορικών συναλλαγών και πολλά άλλα.

    Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, την εμπειρία της συμπεριφοράς των Ελλήνων σε συνθήκες κρίσης, την «ευάριθμη» παρουσία ενός πολύ μεγάλου αριθμού υποαπασχολούμενων λαθρομεταναστών και μύρια όσα τωρινά κοινωνικά προβλήματα, τότε σαφέστατα υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών ανεξέλεγκτων αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας που θα βάλουν σε πειρασμό τη Τουρκία να εκμεταλλευτεί της καταστάσεως.

    Βεβαίως σε τέτοιες συνθήκες το Ελληνικό κράτος, μπορεί να προβεί σε αναγκαστική δέσμευση των κρατικών λογαριασμών αλλά και των τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας και συνεπώς η χώρα να είναι σε δυνατότητα να ανεφοδιαστεί με στρατηγικά αγαθά (λ.χ πετρέλαιο) αλλά και με πολεμοφόδια εάν η κατάσταση παρεκτραπεί και η Τουρκία αποτολμήσει τη δημιουργία τετελεσμένων σε κάποιο σημείο του Αιγαίου.

    Όπως όμως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής ιστορικής σημασίας που θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα. Σε αυτήν την ιστορική περίοδο το ευαίσθητο σημείο είναι οι εσωτερικές κοινωνικές εξελίξεις και η οικονομική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν κινδυνεύει συνεπώς η Ελλάδα από μια καθαρά εξωτερική συμβατική πολεμική απειλή, αλλά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής αστάθειας και διάλυσης των δομών του κράτους που μπορεί να αποβεί ανεξέλεγκτη.

    Χρειάζεται ψυχραιμία και άκρως λεπτοί χειρισμοί, γιατί η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην ΕΕ, αλλά γεωπολιτικά ανήκει στην Α. Μεσόγειο και τη Βαλκανική Χερσόνησο, γεωπολιτικές ζώνες όπου τα τελευταία έτη έχουν συμβεί αλλαγές συνόρων, εκκαθαρίσεις πληθυσμών και την παρούσα περίοδο η όλη περιοχή «βράζει» από τη λεγόμενη «Αραβική άνοιξη». Το 2011 η Ελλάδα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ιστορία της Μεσογείου να γράφεται, είναι φρόνιμο λοιπόν να μην συμπληρώσουμε και εμείς μερικές σελίδες της ιστορίας με «Ελληνικές τραγωδίες».

    Σ.Σ Για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής νομιμότητας, πρέπει το Ελληνικό κράτος να προχωρήσει σε απελάσεις λαθρομεταναστών και κυρίως όσων προέρχονται από Μουσουλμανικές χώρες και έχουν έλθει διαμέσου Τουρκίας τα τελευταία έτη σε συνδυασμό με την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε αυτές τις δραστηριότητες.

    Η Ελλάδα έχει γίνει με δική της υπαιτιότητα το στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών από την Ασία προκειμένου να κατευνάζονται οι κοινωνικές συγκρούσεις σε αυτά τα κράτη μέσω της εξαγωγής των ανέργων αλλά και ταραχοποιών στοιχείων προς εδώ. Οι χώρες της ΕΕ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ιδιότυπο «ανάχωμα». Άρα είτε θα πρέπει να μεταβούν προς τη Δυτική Ευρώπη είτε να προωθηθούν στις χώρες τους και εκεί ας παλέψουν για τη δική τους κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία στρεφόμενοι εναντίων των συνθηκών που τους κρατούν σε άσχημες συνθήκες. Η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον να είναι το «αμορτισέρ»αποφόρτισης των κοινωνικών πιέσεων του Πακιστάν, Μαρόκου και άλλων κρατών. Διαφορετικά το μέλλον θα είναι ιδιαιτέρως σκληρό τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ευρώπης και ευρύτερα για την σταθερότητα του συνόλου του Ευρασιατικού χώρου.

  8. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

    Κ. Μιχαλέτo
    Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
    Ελπίζω να μην θεωρήσετε «αγένεια» τη συνέχεια στις απαντήσεις σας.
    Οι ερωτήσεις μας αφορούσαν στην ενότητα αντιθέτων «χρέους –μνημονίων-αναδιαπραγματεύσεις / ελληνοτουρκικά.
    -Οι απαντήσεις σας:
    1ον με αφαιρέσεις δεδομένων όπως το μνημόνιο-α άρθρο 14 καθίστανται ανολοκλήρωτες. Κρίνετε μονόπλευρα (οικονομία της συζήτησης) σαν «ασύμμετρη απειλή» την λύση στάσης πληρωμών και συνεπακόλουθα φοβική εκ των αποτελεσμάτων της, και δεν διόλου σε επίπεδο σχέσης λύσης-ελληνοτουρκικά.
    2ον η αναφορά σας στη Δημοκρατία των δυνατοτήτων νέων κυβερνήσεων, καλή, διότι, ευτυχώς, ακόμα, λειτουργεί, αλλά, δεν απαντάει και αυτή, στην ερώτηση που σας θέσαμε. Πολύ δε περισσότερο, όταν και σε περίπτωση νέας κυβέρνησης το πρόβλημα διαρκές χρέος με μνημόνια+ άρθρα «14» ή άρνηση αποπληρωμής του χρέους των 340 δις (γιατί εκείνο των 110-30=80 «έκλεισε» δια παντός λόγω, ακριβώς, άρθρου «14) θα τεθεί στην πρώτη ημερήσια διάταξη του υπουργικού της συμβουλίου. Και γι’ αυτό η ερώτησή μας ήταν απόλυτα συγκεκριμένη χρέος-μνημόνιο/ ελληνοτουρκικά, στην οποία δεν απαντήσατε και με τα προαναφερόμενα.
    3ον αν δεν λανθάνουμε, στην ερώτηση μας, και στο σημείο αυτό εμμέσως, απαντάτε λέγοντας ότι επειδή το μοναδικό ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν είναι το χρέος υπό μορφή ομολόγου, συμφέρει να ακολουθήσουμε την πορεία του «διαρκούς χρέους» και όχι τη στάση αποπληρωμής του.
    Μη λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η «ανταλλαγή» αυτού του εξαγώγιμου από την Ελλάδα προϊόντος δεν γίνεται πλέον με ανταλλακτική αξία την αξιοπιστία της, αλλά με «κλειδωμένο» τρόπο, τη… γη και το ύδωρ της.
    Σας αντιλαμβανόμαστε. Είναι η λύση την οποία ακολουθούν τα δύο μεγάλα ελληνικά, έως τώρα, κυβερνητικά κόμματα. Δεν σας κρύβουμε, ως απάντηση, αφήνει «ανέγγιχτους» τους προβληματισμού μας επ’ αυτής, και όχι μόνο ημών, ως ασήμαντου υποκειμένου στο γίγνεσθαι της παρούσης ιστορίας . Διότι, «συνεισφέρει», με απλά λόγια, σε αυτό που επίμονα αφαιρείτε από το γνωστικό περιεχόμενο της απάντησης σας: στα συνεχή μνημόνια με άρθρα «κλειδιά», όπως το «14» του πρώτου μνημονίου για την εξασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους. Δηλαδή, με εμπορικό τρόπο και κλειδωμένο «έννομο» δικαίωμα, λόγω υπογραφής του από την ελληνική κυβέρνηση (όποια θα συνεχίσει να το… πράττει), δικαίωμα περάσματος μέρους της Ελληνικής επικράτειας και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών «τιμής» 350 δις (γιατί η αξία είναι για το ελληνικό έθνος μία άλλη ιστορία) στους κατέχοντες αυτών των ελληνικών ομολόγων, κι ας μην κρυβόμαστε, στους Γερμανούς, αφού αυτοί κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό τους! για να συνεχίσει η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τις… προσπάθειες προς την ανάπτυξη. Καλώς, αλλά, για ποια Ελλάδα θα μιλάμε τότε; τη Γερμανική, εντός Ελλάδος ή την Ελληνική…. εναπομείνασα;

    • Ιωάννης Μιχαλέτος Says:

      Να είστε βέβαιη ότι ουδέν μέρος της Ελληνικής Επικράτειας δεν θα περάσει ούτε σε Γερμανούς, ούτε σε άλλους. Σχεδόν 18 μήνες μετά, απαντώ με καθυστέρηση στο σχολιό σας, γιατί το μόνο «όπλο» που υπάρχει από Ελληνικής πλευράς είναι η υπομονή. Να είστε βέβαιη πάντως ότι έχουν ήδη αποτύχει σκέψεις και σχέδια για την υφαρπαγή της Ελληνικής γης και αυτό θα το διαπιστώσει σύντομα και σύννομα τόσο η Ελληνική κοινωνία όσο και η παγκόσμια.


Σχολιάστε