Gazeta Shqiptare: Ο Κώστας Σημίτης το 1999 ανησυχούσε για τη «Μεγάλη Αλβανία», τους πρόσφυγες του Κοσσόβου, την αντίδραση των αλβανών μεταναστών στη χώρα μας και πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας.

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Η Αλβανική εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» σήμερα έχει για πρωτοσέλιδο ένα απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ, που αποκάλυψε το Wikileaks, και σύμφωνα με αυτό ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης (το 1999), είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τη κατάσταση στα Βαλκάνια στη περίπτωση που ψηφιστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός μιλούσε για αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής σε περίπτωση που ψηφιστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και αυτό γιατί από μόνο του θα ενθαρρύνει το όραμα των γειτόνων για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Πέρα αυτού, ο Κώστας Σημίτης ανησυχούσε πως αν ψηφιζόταν η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, θα άρχιζε η μαζική προσέλευση προσφύγων, και στη περίπτωση που τους εμπόδιζε ο δικός μας στρατός θα έγειρε το αίσθημα των περίπου 400.000 αλβανών που ζούσαν τότε στη χώρα μας, (σύμφωνα με τον ίδιο) και η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία θα επέμβενε στρατιωτικά υπερ της Αλβανίας.

Geopolitics & Daily News

Ένα Σχόλιο to “Gazeta Shqiptare: Ο Κώστας Σημίτης το 1999 ανησυχούσε για τη «Μεγάλη Αλβανία», τους πρόσφυγες του Κοσσόβου, την αντίδραση των αλβανών μεταναστών στη χώρα μας και πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας.”

  1. ΑΡΚΑΔΑ Says:

    ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΞΕΚΟΥΜΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΣ ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ, ΔΟΥΛΕΨΑΤΕ ΦΤΗΝΑ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΦΗΣΑΜΕ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ , ΔΡΟΜΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.


Σχολιάστε