Συζήτηση!

Ν. Λυγερός, Λ. Δ. Συμπεράς

Νίκος Λυγερός: Οι Έλληνες θα είμαστε εκεί ούτως ή άλλως!

Τις επόμενες ημέρες ο Ελληνισμός ίσως χρειαστεί να δώσει κάτι περισσότερο από μία διπλωματική μάχη σε Καστελόριζο και Κύπρο. Είμαστε κατά τη γνώμη σας οι Έλληνες έτοιμοι και ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τούτη τη νέα πρόκληση; Μπορούμε;

Στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο βρισκόμαστε ήδη πέρα από μια διπλωματική μάχη, ενώ πριν μερικούς μήνες κανείς δεν το πίστευε πραγματικά. Κι όμως αυτό το δεδομένο υπήρχε ήδη στον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Ο ελληνισμός το έβλεπε ήδη, ενώ η κοινωνία κοιτάζει ακόμα μόνο τα οικονομικά. Κοινωνικά λοιπόν δεν είμαστε ούτε έτοιμοι ούτε ενωμένοι. Αυτό όμως δεν μας προβληματίζει, κοινωνία ήταν, είναι και θα  είναι πάντα έτσι.  Φαντάζομαι όμως ότι η ερώτηση σας επικεντρώνεται αλλού και τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  αυτήν την πρόκληση, διότι είναι αναγκαίο. Δεν είναι στη φύση μας ν’ αφήνουμε τους δικούς μας στο έλεος των εχθρών μας. Ο λαός μας ξέρει από αντίσταση και θυσία και καμιά δύσκολη  κατάσταση δεν αλλάζει τίποτα. Θα είμαστε εκεί όπου είναι το πρέπον.

Πρόσφατα η είδηση πως οι καλύτεροι πιλότοι του ΝΑΤΟ είναι Έλληνες επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στην ελίτ της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ελληνική ιστορία μας έχει διδάξει πως οι νίκες του Πολεμικού Ναυτικού ήταν πάντα καταλυτικές στην ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, τα δύο Σώματα μοιραία θα αναλάβουν το κύριο βάρος των επιχειρήσεων. Θεωρείτε πως η αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας μπορεί να υπερκεράσει τη ποιότητα του ανθρώπινου παράγοντα;

Χαίρομαι που ανήκετε στους ανθρώπους που δεν ξεχνούν τα επιτεύγματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε νατοϊκό πλαίσιο. Από την άλλη ο πολιτισμός μας γεννήθηκε στο Αιγαίο και είμαστε ένας λαός της θάλασσας, έχετε δίκιο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως και το ρόλο της ξηράς. Η αεροπορία είναι της ταχύτητας και του πυρός. Το ναυτικό διαχειρίζεται το απέραντο γαλάζιο. Και ο στρατός είναι της αντοχής. Κάθε  σώμα έχει το ρόλο του. Έχω μαθητές και φίλους στο καθένα και σέβομαι την αξία τους σε φάση κρίσης, γι’ αυτό και τους εμπιστεύομαι. Στην στρατηγική χρησιμοποιούμε όλα τα σώματα. Δεν έχει σημασία αν δεν έχουμε την αριθμητική υπεροχή. Δεν την είχαμε ποτέ στην ιστορία μας και δεν βασιζόμαστε πάνω σε αυτό. Σημασία έχει το σπάνιο για τα κατορθώματα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό μας.

Υπάρχει περίπτωση η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας να σταθεί εμπόδιο τολμηρών πολιτικών αποφάσεων τις επόμενες ημέρες όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα; ή αντιθέτως θα φανεί ως ευκαιρία έτσι ώστε μέσω αυτών (τολμηρών αποφάσεων) να δικαιολογηθεί αργότερα η μέχρι πρότινος πολιτική ανεπάρκεια στο θέμα της οικονομίας;

Η τόλμη των πολιτικών αποφάσεων δεν εμποδίζεται από τα οικονομικά δεδομένα, αντιθέτως. Η πατρίδα μας βασίζεται στην στρατηγική διαχείριση των εθνικών θεμάτων όπου η τόλμη είναι απαραίτητη. Μπορεί να μας κατηγορούν για πολλά αλλά ξέρουμε να δίνουμε μάχες και αυτό είναι το μόνο σημαντικό. Δεν ασχολούμαστε με μίζερα πράγματα δεν έχουμε την πολυτέλεια. Ο Έλληνας είναι αγωνιστής την ώρα της ανάγκης,  όποια και να είναι η μέρα. Επιπλέον,  έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι έχουμε αντοχές και ξέρουμε να δίνουμε το παράδειγμα. Είμαστε η χώρα όπου γεννήθηκε η λέξη στρατηγική. Δεν μας ενοχλούν όσοι θέλουν να ασχολούνται με οικονομία, απλώς να μας αφήσουν να κάνουμε όχι τη δουλειά μας αλλά το καθήκον μας και το χρέος μας. Δεν είμαστε ένας λαός με αρχές επειδή είμαστε ένας λαός με αξίες. Η τόλμη ανήκει σε αυτές τις αξίες γιατί οι δικοί μας είναι τα παιδιά της Αντιγόνης. Κι όταν πεθαίνει ένας δικός μας, η ανώτατη προσφώνηση είναι απλώς μια λέξη: άξιος.

Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στη περιοχή του Καστελόριζου θεωρείτε πως μπορεί να θιγούν και συμφέροντα άλλων χωρών σε βαθμό τέτοιο που να προκαλέσουν μέχρι και την έμμεση ή και άμεση εμπλοκή τους υπέρ ημών σε επιχειρησιακό επίπεδο;

Η άμεση εμπλοκή άλλων χωρών υπέρ ημών είναι δεδομένη, όχι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στρατηγικό, πράγμα το οποίο  είναι πιο σημαντικό ακόμα, διότι σε αυτό το επίπεδο λειτουργούμε σε αόρατο πλαίσιο, το οποίο όμως δρα παντού. Σε αυτή τη φάση ήδη με τις προκλητικές απειλές θίγονται τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της πλατφόρμας αλλά και του Ισραήλ μέσω της διακρατικής συμφωνίας με την Κύπρο. Επιπλέον,  υπάρχει τεχνογνωσία και στα τεχνικά και στα πολεμικά. Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι κινήσεις απόγνωσης σε σχέση με τη δυναμική της έννοια της ΑΟΖ. Ποντάρει απλώς πάνω στην υποχώρηση του άλλου. Σε κάθε περίπτωση, η δράση μας δεν πρέπει να περιορίζεται στο συμμαχικό πλαίσιο και δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να είναι πιο Έλληνες από εμάς. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, όπου οι απειλές ενεργοποιούν το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είναι λοιπόν της αρμοδιότητας μας και της ευθύνης μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας,  αν έχουμε συμμάχους που έχουν κοινά συμφέροντα τόσο το καλύτερο. Αλλά εμείς θα είμαστε εκεί ούτως ή άλλως.

Κατά τη γνώμη σας μία ξεκάθαρη και περήφανη στάση της χώρας μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα θα αιφνιδιάσει ή όχι τους γείτονες; Πόσο έτοιμοι είναι τελικά οι Τούρκοι και πόσο αποφασισμένοι μακριά να φτάσουν;

Η Τουρκία είναι έτοιμη σε ένα και μόνο πράγμα. Λόγω των συνθηκών και της γενικής κατάστασης, θεωρεί ότι η μόνη μας επιλογή είναι η υποχώρηση. Είναι απλώς αποφασισμένη να μας στριμώξει έως ν’ αλλάξουμε γνώμη και να υποχωρήσουμε. Μόνο που αυτό δεν θα γίνει. Μας ταυτίζει με όλες τις κατηγορίες που έχουμε υποστεί και θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ν’ αντισταθούμε στη θέλησή της. Ξεχνά βέβαια τον ήλιο της δικαιοσύνης, δεν εξετάζει καν το Δίκαιο της Θάλασσας και παραμερίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Της αρέσει να λέει πολλά και έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εξωτερικών σε Υπουργείο Τύπου. Δεν πειράζει αν εμείς είμαστε πιο λακωνικοί, δεν πειράζει αν δεν φωνάζουμε. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η ετοιμότητά μας την κατάλληλη ώρα. Οι λαοί μεγαλώνουν με τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν. Δόξα τω θεώ, έχουμε αρκετές για να δείξουμε με τις πράξεις μας την αξία του λαού μας. Τώρα είναι θέμα χρόνου και ο χρόνος είναι μαζί μας.

Πηγή: http://www.lygeros.org/lygeros/7841-gr.html

19 Σχόλια to “Συζήτηση!”

  1. Σιδηρούντιος Says:

    Τόσο ο Ελληνικός, όσο και ο Τουρκικός στρατός, θα κληθούν στην ουσία να οριοθετήσουν περιοχές μέσα στις οποίες θα δράσουν διαφορετικά ξένα οικονομικά συμφέροντα. Με άλλα λόγια, άλλοι έχουν ετοιμάσει το παιχνίδι για το πως θα γίνει το κόψιμο της πίτας. Δεν είναι ανόητοι οι Τούρκοι να μπουν σε περιπέτειες, δίχως να έχουν και αυτοί πλάτες. Πίσω από τις προκλήσεις της Τουρκίας, υπάρχουν σχεδιασμοί άλλων. Αν είναι αποφασισμένες να συγκρουσθούν διαφορετικές εταιρείες, η κάθε μια θα στηρίξει τη χώρα εκείνη που επέλεξε ως εταίρο, μεσα από διεθνείς πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές ακόμα οδούς.

  2. Σταμάτης Says:

    Τώρα είναι θέμα χρόνου και ο χρόνος είναι μαζί μας.

    δεν το καταλαβαίνω πώς αφού η επιχειρησιακή κατάσταση θα χειροτερεύει μαζί με τα οικονομικά και την αβεβαιότητα μήνα με τον μήνα. Ίσα ίσα η Τουρκία θα περιμένει μέχρι την άνοιξη να χτυπήσει, όταν σίγουρα ο καιρός θα είναι καλύτερος για τους καπετάνιους και τους πιλότους της, και εμείς ακόμη πιο εξαθλιωμένοι οικονομικά από χαράτσια για την επικείμενη 8η δόση της Τρόικας

  3. ΠΑΝΟΣ Says:

    Καλά τά λέει. Όμως τό ερώτημα πού μέ βασανίζει είναι τό εξής : Τήν δύσκολη ώρα πού σύντομα επέρχεται- καταφθάνει. Υπάρχουν ηγέτες νά επιτρέψουν μέ εντολές στίς ΕΔ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ; Διότι παρατηρώ τελευταίως ή πολιτική καί κυρίως ή στρατιωτική ηγεσία τώρα θυμήθηκε τά μουσαφιρλίκια καί τίς κοινωνικές υποχρεώσεις ανά τήν υφήλιο…. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ; ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ; Οί μέρες οί ώρες είναι γκαστρωμένες καί κανείς δέν γνωρίζει τί τεύξεται ή επιούσα . Καί τό παιντί Ό Geffry τό πρωτιπουργκό τί κάνει; ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ! ΩΡΑΙΟΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ!

  4. Historian Says:

    Σήμερα το Bergen κινήθηκε εντός της κανονικής ΑΟΖ της Τουρκίας (δηλαδή την τουρκική ΑΟΖ θεωρώντας ότι θεσπίζει ΑΟΖ και το Καστελόριζο). Το πιθανότερο και αυτό να είναι που θα γίνει μέχρι τέλους.

    Αυτό συμφέρει και τον Ερντογκάν. Με αυτή τη κίνηση δεν προκαλεί ουτε εμάς και το Ισραήλ αλλά ευχαριστεί και τα αυτιά των ψηφοφόρων του.

    Σε αντίθετη περιπτωση που το Bergen ψαξει σε ελληνική ΑΟΖ το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές, θα πάει στον πάτο.

  5. Μιχάλης Σ. Βάρδας Says:

    Eίναι αναμφίβολα γνώστης των στρατηγικών παραμέτρων που διέπουν
    την πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση διαρκείας στην ανατολική
    Μεσόγειο ο κ. Ν. Λυγερός και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε γιά τις
    ολοκληρωμένες απαντήσεις του.

    Έχω διαφορετική αντίληψη της τουρκικής στρατηγικής όσον αφορά
    στο ζήτημα της ασφαλείας του Καστελλορίζου και των συναρτημένων
    νησίδων Ρώ και Στρογγύλης (ιδίως της δευτέρας). Δεν συμμερίζομαι
    την πεποίθησή του ότι σε περίπτωση πρόκλησης θερμού επεισοδίου
    στην περιοχή , θα έχουμε άμεση εμπλοκή άλλων χωρών υπέρ ημών.
    Εννοώ φυσικά την περίπτωση που η Τουρκία καταλάβει στρατιωτικά
    το Καστελλόριζο ή/και τις γειτονικές νησίδες , με αιφνιδιαστική αεροναυ
    τική απόβαση . Το εγχείρημα αυτό δεν παρουσιάζει δυσκολίες από
    επιχειρησιακή άποψη . Τι θα πράξει το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ στην περίπτωση
    αυτή ; Δεν θεωρώ καθόλου βέβαιη την αυτόματη παρέμβασή των υπέρ της Ελλάδος, προκειμένου να εμποδίσουν μιά τουρκική «πειρατική»
    ενέργεια εν τη γενέσει της . Τα συμφέροντα του Ισραήλ δεν φαίνεται
    να θίγονται από την επακόλουθη «έξοδο’ της Τουρκίας στην Μεσόγειο
    μέσω της δημιουργηθησομένης τουρκικής ΑΟΖ . Τα ενεργειακά
    συμφέροντα των ΗΠΑ δεν επηρεάζονται από μία τέτοια , δυσμενή γιά
    την Ελλάδα , εξέλιξη . Αντιθέτως , θεωρώ ότι η Τουρκία «αποζημιώνεται»
    από τις ΗΠΑ με έξοδό της στην ενεργοφόρο ανατολική Μεσόγειο , με
    δαπάνη που καλείται να πληρώσει αποκλειστικά η Ελλάδα ..!

    Γιά τους λόγους αυτούς φρονώ ότι η Πατρίδα μας πρέπει άμεσα να
    αποστείλει στην περιοχή του Καστελλορίζου ισχυρή ναυτική δύναμη
    από φρεγάτες , υποβρύχια και πυραυλακάτους γιά να προστατεύσει
    τα νησιά από την οποιαδήποτε εκδήλωση τουρκικής επεκτατικότητας.
    Τα διακυβευόμενα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και θα
    μπορούσαν , από ιστορική άποψη , να δικαιολογήσουν την επιθετική
    ενέργεια. Οι πειρασμοί της Τουρκίας είναι ακόμη πιό ισχυροί !

    • Ανώνυμος Says:

      Κε Βάρδα αναφέρομαι στην παρατηρήσή σας ότι το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα η Τουρκία να βγεί στην Μεσόγειο ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι τότε γιατί δεν βοηθούν την Τουρκία να σχηματίσει την ΑΟΖ με το ψευδοκράτος οπότε θα εκμεταλλευθούν τα αποθέματα με αυτήν δίνοντας και ένα κομμάτι στους Κύπριους ή μήπως θα σταματήσουν στην παρανομία του εγχειρήματος;
      Δεν το κάνουν όμως διότι κάτι επιδιώκουν που εμείς το υποψιαζόμαστε ή το αγνοούμε τελείως και να σας θυμίσω ότι στην Τούρκικη άσκηση την Φεβρουάριο του 2011 που έλαβε χώρα στον χώρο μεταξύ Μεγίστης και Κύπρου ήσαν παρόντα ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και ένα πολεμικό της Ρωσίας.
      Μία δεύτερη παρατήρηση λέτε ότι είναι εύκολο να καταλάβουν την Μεγίστη ή κάποια απο τα δυο νησάκια άραγε γιατί δεν το κάνουν;
      Μήπως τους εμποδίζει η παρανομία που θα κάνουν;
      Το 2008 υπήρχε έντονη η φημολογία ότι η τουρκία θα κάνει απόβαση σε κάποιο απο τα νησάκια και ο Α/ΓΕΕΘΑ //έσπειρε// άνδρες των ΛΟΚ σε τέτοια νησάκια που κατά τους ειδήμονες απέτρεψαν την Τουρκία να κάνει απόβαση,μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν στις ΗΠΑ οι οποίες με την σειρά τους έπεισαν την Ελληνική κυβέρνηση να //παραιτήσουν// τον Α/ΓΕΕΘΑ.
      Μήπως λοιπόν δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα όπως νομίζουμε; Η υπαρξη 3 ή 4 ανδρών των ΛΟΚ σημαίνει καθυστέρηση η οποία είαι αρκετή για την αεροπορία σε πρώτη φάση και για το ναυτικό σε δεύτερη φάση για να μηδενίσουν τον εισβολέα.
      Θ αμπορούσα να έχω μια απάντηση;;

  6. Historian Says:

    Μήπως επί τέλους θα έπρεπε να χρησιμοποιοήσουμε την δεινή οικονομική μας θέση ως γεωπολιτικό επιχείρημα;

    Δηλαδή να εξηγήσουμε στην ΕΕ και στις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση πρόκλησης από την Τουρκία εμείς θα προχωρήσουμε σε πόλεμο και ας χρεωκοπήσουμε.

    Χρεωκοπία της Ελλάδας δεν φοβούνται τόσο καιρό μήπως και οδηγήσει σε παγκόσμιο οικονομικό ντόμινο; Ε τότε κύριοι συμμαζέψτε την Τουρκία αλλιώς θα το έχετε…

  7. Παναγιώτης Says:

    Historian σωστός, αλλά αυτός ο εκβιασμός δεν πιάνει για να μας μειώσουν κανένα χαράτσι, πώς λοιπόν θα πιάσει για εθνικά θέματα;

    Πώς σταματάει κανείς τη Τουρκία; μόνο με αντιπερισπασμό στο Κουρδικό Μέτωπο; τότε μήπως θα πρέπει να κάνουμε ντόρο για τα δικαιώματα των Κούρδων; τόσοι και τόσοι ζουν στην Ελλάδα και εύκολα μπορεί να κάνουν μια πορεία, αλλά μετά θα ξυπνήσουν μνήμες Οτσαλάν που τα είχαμε κάνει σαλάτα λόγω προδοσίας.

    Αν το Βergen δεν δρα παράνομα, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλα Βergen καθώς και ξένες εταιρείες με γεωτρύπανα.

    Αν η Τουρκία κάνει απόβαση σε ακατοίκητο νησάκι, μην περιμένουμε αντίδραση από τρίτους. Πολύ απλά θα πουν, βρείτε τα, δεν στοτώθηκε και κανένας. Ο Γράψας ήθελε να υπάρχει πιο εμφανής παρουσία στα βραχονησάκια και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια κίνηση σωστή αυτή τη στιγμή.

  8. γαβριήλ Says:

    Πλανάτε όποιος πιστεύει ότι οι ¨σύμμαχοι¨ μας δεν επιθυμούν μια ελεγχόμενη σύγκρουση ¨ελεγχόμενη σχάση¨ μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας , εξάλου η πολιτική τους είναι αυτοί των ¨ελεγχόμενων σχάσεων¨ και αυτό άσχετα από την αφετηρία προέλευσης των κρίσεων .
    Όταν ελεγχθεί μια κρίση από τους κυρίαρχους του παιχνιδιού τότε μπορεί να ποδηγετηθεί και να αποδώσει καρπούς , επομένως ας αναμένουμε τα πάντα άσχετα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προβλήματος.

  9. Σιδηρούντιος Says:

    Επιτέλους, θα μιλήσει κανείς για τις διαφορετικές εταιρείες οι οποίες είναι πίσω από τη διαμάχη και το μοίρασμα; Θα μιλήσει κανείς για το τι περιμένει την Ελλάδα μέσα σε μερικά χρόνια; Το όραμα Φρίντμαν για μια νέα Οθωμανία το έχουν πολλοί Τούρκοι, Έλληνες και Ισραηλινοί. Κάποιοι Ελλαδικοί μηχανισμοί ασφάλειας και στρατηγικής της χώρας, έπειτα από λάθος αναλύσεις της ιστορίας μας,οδηγούν τον Ελληνισμό στον εκτουρκισμό του. Ένας ολόκληρος παρακρατικός μηχανισμός ετοιμάζει τη χώρα για το Οθωμανικό της μέλλον. Η Ελλάδα έχει πεθάνει ιδεολογικά και πληθυσμιακά. Φοβάμαι ότι και το Ισραήλ θα πέσει στην παγίδα. Τους Εβραίους για αιώνες τους έχουν χρησιμοποιήσει επιτήδειοι ως δούλους, γνωρίζοντας τους διανοητικούς περιορισμούς που επιβάλει στον Εβραϊκό λαό η θρησκεία του. Έτσι τους οδηγούν μέσα στην ιστορία οι επιτήδειοι, από την μιας σφαγή στην άλλη, και στις καταστροφές. Την ίδια λοβοτομή έχει πάθει και ο Χριστιανικός Ελληνισμός από τον παραθρησκευτισμό του.

    .

    • perseasellanios Says:

      Ένας ολόκληρος παρακρατικός μηχανισμός ετοιμάζει τη χώρα για το Οθωμανικό της μέλλον. Η Ελλάδα έχει πεθάνει ιδεολογικά και πληθυσμιακά.

      Η Ελλάς υπάρχει 100.000 χρονια και θα υπάρχει όταν όλη η πλανητική συμμορία και αυτή εντός Ελλάδος, θα κολυμπά στον πυριφλεγεντα των ταρτάρων. Τον Ήλιο Ελλάς δεν μπορεί κανεις να τον σβήσει.

      • Σιδηρούντιος Says:

        Ποτέ πριν στην ιστορία μας δεν είμασταν αριθμητικά τόσο λίγοι σε αναλογία με τους γείτονές μας. Ποτέ δεν είμασταν τόσο γερασμένοι. Η Ελλάδα του μέλλοντος με τους ρυθμούς που πάμε ή θα υποδουλωθεί ή που θα μικραίνει. Μόνο μεγάλες στρατιωτικές νίκες μπορούν να αναστρέψουν την κάτω βόλτα.

  10. antonis Says:

    Μιλήστε ως Έλληνες ρε..κι όχι σαν νεοέλληνες..

  11. dhmhtris!!!! Says:

    olla kala ta parapanw alla thn stigmh poy h trapeza kyproy stelni ellhnes epixirimatis sthn pyra kleinontas daneia kai kanwntas katasxeseis egw giati na agwnisto gia aytoys ejaloy olla gia to xrhma ginwntai,,,,,gia osoys den jerete einai h pio sklhrh kai akribh trapeza sthn ellada,,,,,,

  12. Geo Says:

    Εί δυνατόν να μας πεί ο κ. Λυγερός αν κατά την άποψή του συνδέονται
    α) η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο εν αναμονή του πορίσματος για την έκρηξη στο Μαρί
    β) η οικονομική-πολιτική θέση της Ελλάδος υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων κας. Γεωργαντά
    γ) και οι καθορισμοί ΑΟΖ και γεωτρήσεων .

    Επίσης αν θα δεχόταν να μπεί στην πολιτική αρένα – αν από ανάγκη του ζητηθεί.

  13. binio Says:

    κυριοι,
    ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ( ΔΙΗΛΥΣΤΗΡΙΑ, ΠΟΛΕΙΣ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ) ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ- ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΟΤΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΙΑΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΕΡΑ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΡΕ, ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΛΗΣΕΙΣ.
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΛΟΥΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

  14. perseasellanios Says:

    Μια ευκαιρία και αυτή είναι δυνατή, διά τις δημοκρατίας των αριστων, μέσω των εκκλησιών του δήμου η των πολιτών και μια κοινωνία με ΑΡΕΤΗ ΣΟΦΙΑ ΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΕΙΝ , δηλαδή ποιότητα, αλλιώς είμαστε ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

    http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/09/17/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5/#comments

    • Σιδηρούντιος Says:

      Περσέα, καλά τα λες. Πρέπει ο Ελληνισμός να εξελληνισθεί επιτέλους πολιτιστικά, διότι σήμερα είμαστε στην ουσία ένας συρφετός που τον διοικούν βάρβαροι, ντυμένοι με τη γαλανόλευκη.


Σχολιάστε