Pravda: Την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ονειρεύονται οι Τούρκοι – Η Ρωσία ανησυχεί

Sergei Balmasov – Pravda.Ru

Εκατό χρόνια μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία προσπαθεί εκ νέου να μπει δυναμικά στη διεθνή σκηνή. Η Τουρκία ουσιαστικά προσπαθεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου και 20ου αιώνα. Η συγκεκριμένη στρατηγική από πλευράς της Τουρκίας αποτελεί άμεση απειλή για τα συμφέροντα όλων των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ανησυχεί το Ισραήλ, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κλιμακούμενη διαμάχη της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, εγείρει ερωτήματα στο κατά πόσο θα μπορέσουν να ξανά έρθουν οι μεταξύ τους σχέσεις εκεί που ήταν κάποτε. Η Τουρκία απειλεί πως θα παρεμποδίσει τις εξορύξεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ενώ υποστηρίζει ανοιχτά τους Παλαιστίνιους. Παράλληλα υπόγραψε στρατιωτική συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ έχει και σημαντικό λόγο στις εξελίξεις της Βορείου Αφρικής.

Με τη τακτική αυτή της Άγκυρας, το Ισραήλ απομονώνεται και ουσιαστικά επιστρέφει στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 που ήταν πολιορκημένο από εχθρικές για εκείνο χώρες. Μάλιστα, σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για το Ισραήλ, γιατί εκτός των άλλων χωρών περιλαμβάνεται και μία πρώην συμμαχική τους χώρα, η Τουρκία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν το Μάϊο του 2010 με την Ισραηλινή επιχείρηση στο τουρκικό πλοιάριο στο ταξίδι για τη Γάζα. Αν ο Ερντογκάν κάνει πράξη όσα λέει και στείλει νέο στολίσκο προς τη Γάζα με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων ουσιαστικά θα προχωρήσει σε πλήρη ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.

Πρόσφατα, ο Ερντογκάν απείλησε τη Κύπρο από την οποία ζήτησε να διακόψει τις έρευνες που κάνει στη περιοχή της για φυσικό αέριο. Οι απειλές του Ερντογκάν στη Κύπρο μοιάζουν με «καμουφλάζ» και αυτό γιατί στη πραγματικότητα οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι επιθυμούν να αυξήσουν τη Ναυτική παρουσία τους και στην Αδριατική ώστε να ενισχύσουν την επιρροή τους στις Μουσουλμανικές χώρες των Βαλκανίων.

Η Τουρκία με τις πράξεις της φωνάζει ανοιχτά πια πως δεν ενδιαφέρεται για την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα μέσα του 18ου αιώνα η οθωμανική αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί και είχε χάσει την επιρροή της σε όλα τα μέτωπα, αρχής γενομένης με τις χώρες του Μαγκρέμπ μέχρι τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ονομαστεί ως ο «ασθενής της Ευρώπης». Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός τότε ήταν απόλυτα δικαιολογημένος λαμβάνοντας υπόψη την ήττα της στο πόλεμο με τη Ρωσία (1877-1878), αλλά και τις συγκρούσεις της με τα άλλα τότε βαλκανικά κράτη. Η ήττα στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και το γεγονός πως έχασε σχεδόν όλες τις περιοχές που κατείχε στα αραβικά εδάφη. Η ύπαρξη της Τουρκίας βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο τότε. Η νίκη του Κεμάλ κατά της Ελλάδας το 1922, τόνωσε τότε τη Τουρκία.

Εκατό χρόνια μετά, οι Τούρκοι δείχνουν πως έχουν στο μυαλό τους την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την επιστροφή των τότε εδαφών της στη σημερινή κυριαρχία της. Αυτό δεν μπορεί παρά να ανησυχεί και τη Ρωσία γιατί η τουρκική δραστηριότητα όπου να’ ναι θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται και στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

11 Σχόλια to “Pravda: Την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ονειρεύονται οι Τούρκοι – Η Ρωσία ανησυχεί”

  1. Ανώνυμος Says:

    Να και κάποιος που τολμά να προβλέψει την καταιγίδα που θα έρθει.Μετά δεδομένα της Τουρκίας σήμερα μας προωθεί στο άνω αναφερόμενο»Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

  2. Ανώνυμος Says:

    Πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη εις βάρος της Τουρκίας που στο τέλος μπορεί να γίνει το μαύρο πρόβατο.Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η δυάδα της Τουρκικής κυβέρνησης καλά τα πάει.
    Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και η Stratfor την οποία οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά και ως εκ τούτου αναγνωρίζουν την σοβαρότητα της προειδοποίησης.

  3. toxotis51 Says:

    Yes but Israel has also Greece and Cyprus and maybe Russia besides the USA ! does not need any more !!!!!
    Always they can use the Greek space if they have too against Egypt or Turkey or anybody else!!!
    Turkey is being trap in dreams for the wild !

  4. Branding Companies Says:

    Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  5. Wentylatory przemysłowe Says:

    Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  6. Wentylatory przemysłowe Says:

    Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  7. Λουκάς Says:

    Dear Przemyslowe,

    above of the comment’s list at the left column there is a «button» (sign me up). Please click it in order to subscribe yourself in the blog. If you can’t please send me an email (gnp_blog@yahoo.gr) and I will do it for you.

    regards / Lukas

  8. Eponymos Says:

    Ο Κ ύριος Balsamov υπερεκτιμά τον Τουρκικό στόλο και υποτιμά την αποφασηστικότητα του Ισραήλ να τον πλήξει αν το προκαλέσει.
    Του διαφεύγει επίσης η συμμαχια με Ελλάδα και Κύπρο που μπορεί οι ηγέτες τους να μην έχουν το ειδικό βάρος του Ερντογαν, αλλα εμπνέουν ασφάλεια ως προς την συνεργασία των χωρών αυτών, θα τηρούν πάντα τις υπογραφές τους, και δεν θα ξυπνήσουν ένα πρωί έχοντας σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα ούτε στο Ισραήλ, ούτε και στην περιοχή.
    Επίσης του διαφεύγει η καχυποψία που διακατέχει του Αραβες οχι και τόσο φωναχτα προς το παρόν, ως προς τις κινήσεις και τις προθέσεις της Τουρκίας.
    Μου φαίνεται πως στην πορεία ο απομονωμένος δεν θα είναι το Ισραήλ αλλά η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί και προκαλεί και εξοργίζει τους πάντες.
    Σε λίγο δεν θα χασει ο κόσμος την φιλία της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία την φιλία του υπόλοιπου κόσμου.

  9. caveman diet Says:

    Greetings, I used to be utilizing the net i saw your homepage from yahoo. I just read a couple of your posts and think these folks were awesome. Thanks, I will make an effort to call at your webpage again soon.

  10. barron thomas Says:

    It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

  11. Free Hardcore Webcam Says:

    It’s really a great and helpful piece of info. I’m glad that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.


Σχολιάστε