Anadolu: Διακοπή συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANADOLU ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε πριν λίγο πως η Τουρκία ακυρώνει το συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου που έχει με τη Ρωσία. Η αιτία που η Τουρκία προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση είναι το γεγονός πως η Μόσχα αρνήθηκε να συμφωνήσει σε εκπτώσεις στην τιμή του αερίου που είχαν συμφωνήσει με τους Τούρκους.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

11 Σχόλια to “Anadolu: Διακοπή συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας στο φυσικό αέριο”

  1. Fotis Says:

    σίγουρα θα έχουν κάποια εναλλακτική λύση για να πάρουν αέριο, αλλά από πού; ξέρει κανείς; Ξέρει κανείς τι δυνατότητες υδροποιημένου αερίου (LNG) έχει η Τουρκία έτσι ώστε να πάρει αέριο με πλοία, π.χ., από τη Λυβυή; Λουκά γνωρίζεις;

    • Λουκάς Says:

      Αγαπητέ Φώτη,

      καταρχήν σε ευχαριστώ που ζητάς και τη δική μου γνώμη.

      Το πρώτο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε.
      Η είδηση έχει δημοσιευτεί σε blogs ως τελεσίδικη, αλλά και με τίτλους …ρήξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας κλπ.

      Ας περιμένουμε να δούμε. Δεν είναι απίθανο να το διαρρέουν οι Τούρκοι επίτηδες ώστε να πιέσουν εμμέσως τη Μόσχα. Η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία δεν βασίζεται στα κλικς, αλλά στα συμφέροντα.

      Δεν είναι εύκολο να «διακοπεί» ξαφνικά μία αξιόλογη ομολογουμένως συνεργασία για την …έκπτωση. Υπάρχουν και συμβόλαια. Δεν μπορεί ο ένας από τους δύο ξαφνικά να τρελλάθηκε. Δεν έχουμε το Μήτσο και το Κίτσο που τσακώθηκαν για το χωράφι. Μήπως υπάρχει και τίποτα άλλο από πίσω;

      Είμαι επιφυλακτικός και γι’ αυτό το κείμενο μου είναι μόλις 3-4 σειρές. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα προσωπικά επιμένω.

      Θα σε παρακαλέσω να ρίξεις μία ματιά στους παρακάτω σχετικούς συνδέσμους:

      https://gdailynews.wordpress.com/2011/04/05/world-oil-news-center-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B7/

      https://gdailynews.wordpress.com/2011/09/15/%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-taner-yildiz-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B5/

      Φιλικά / Λουκάς

      • Fotis Says:

        ευχαριστώ Λουκά και ευχαριστώ και τους άλλους για όσα λέτε. Ακόμη όμως δεν έχω λάβει απάντηση στην – χαζή ίσως- ερώτηση από πού θα πάρουν αέριο. Ευχαριστώ αν μου έλεγε κάποιος γιατί δεν παέι το μυαλό μου.

        όσο για τους αγωγούς, αχ να ξέρατε πόσα σχέδια υπάρχουν στην ΕΕ και μένουν πάντα στα σκαριά λόγω υψηλού κόστους και απαιτούμενης χρημαοπιστοτικής δέσμευσης – από Αμερικανικές τράπεζες – για καμιά 30ετία για τον κάθε αγωγό.

        έτσι, δεν μπορεί η Τουρκία να χτίσει στον πι και φι κανέναν εναλλακτικό αγωγό. Ο νους μου πάει στην Κασπία και στην BP αλλά τα κοιτάσματα αυτά είναι παλιά και δεν επαρκούν νομίζω.

        σκέφτομαι και το άλλο. Το Ρωσικό αέριο γίνεται όλο και πιο περιζήτητο στην ΕΕ – κυρίως στην Αυστρία και Γερμανία που θέλουν να έχουν αποθέματα – μήπως λοιπόν τη Ρωσία την συμφέρει σαφώς να το πουλά ακριβά σε Ερωπαικές χώρες και μήπως είναι απόφαση της Ρωσίας που παρουσιάστηκε ως τσαμπουκάς της Τουρκίας;

        όσο αφορά στην καλή τη ζωή που ζούνε οι Τούρκοι, δυστυχώς έχουν μεγάλο φανατισμό, κάτι που δεν είχαμε εμείς γύρω στο 2000. Υπάρχει φανατισμός και στους μορφωμένους και στους αμόρφωτους Τούρκους, και κάποια απότομη αλλάγη, πολιτική και οικονομική, στην χώρα τους θα φέρει ολέθρια ξεσπάσματα φανατισμού εναντίον τρίτων. Δυστυχώς δεν ξέρουμε στην στρατηγική πώς να κάνουμε μόντελινγκ σωστό των συναισθημάτων και να προετοιμαστούμε.

        όσο για τις προφητείες, σίγουρα αυτά είναι προσωπικά πιστεύω του καθένα. Εγώ θα έλεγα, καλοί και ευλογημένοι αυτοί που τα είπανε, αλλά μην επαναπαόμαστε. Πρέπει τώρα με την κρίση να γίνουμε σωστοί, να δουλέψουμε σκληρά, να κοιτάξουμε μπροστά, να συνεργαστούμε ο ένας με τον άλλον, να μάθουμε να ακούμε, να γίνουμε πιο άνθρωποι. Άλλωστε και οι γέροντες αυτό θα θέλαν να δούνε: πιο σωστούς ανθρώπους και όχι ψεύτικους καθωςπρεπιστές.

        ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη που λέω πολλά.

        • Λουκάς Says:

          Φώτη δεν είναι χαζή η ερώτησή σου όπως γράφεις.

          Ωστόσο κινδυνεύω να δώσω ο ίδιος χαζή απάντηση. Ας περιμένουμε έγραψα και επιμένω. Θα δούμε, μην βιαζόμαστε. Εκτός αν έχουν ήδη αποφασίσει (οι Τούρκοι) να πάρουν φυσικό αέριο σε δύο μήνες από τη …Κύπρο.

  2. Φράπις Says:

    Αν αυτό συμβεί η Τουρκία την πάτησε. Οι Ρώσσοι δεν παίζουν, ούτε είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν τούρκικα νταϊλίκια. Απορώ με την βλακεία τους.
    Ποτέ μου δεν περίμενα ότι θα έβλεπα μια χώρα με κυβέρνηση πιο ανόητη από την δική μας. Κι όμως το βλέπω στην Τουρκία. Και για να πω την αλήθεια, χαίρομαι πολύ!

    • Λουκάς Says:

      Φίλε Φράπις,

      Όποιος παρακολουθήσει τα ΜΜΕ, τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο της Τουρκίας θα φλομώσει στην ικανοποίηση. Ζούνε τις δικές τους μαγικές στιγμές. Δάνεια, κάρτες, άνοδο, business, υγιείς οικονομία και όλα τα γνωστά που καταρρέουν οποιαδήποτε χώρα που θα τα υιοθετήσει εν λευκώ ή καλύτερα εφησυχαστεί.

      Η εξωτερική πολιτική τους και οι αποφάσεις που η κυβέρνησή τους λαμβάνει δεν σχολιάζονται όπως πρέπει από μία ισχυρή αντιπολίτευση αν αφαιρέσεις μία εφημερίδα τη TARAF. Οι άλλες εφημερίδες είναι περίπου όλες μουγκές. Ζούνε σε άλλους κόσμους γενικώς. Ελάχιστες είναι οι φωνές που ξεχωρίζουν αλλά περνάνε στο ντούκου που λέμε. Και λογικό είναι. Άμα ζεις στα πλούτη και στην ευημέρια …μη τους κύκλους τάρατε!

      Θα τολμήσω να πω κάτι που δεν ξεστομίζεται εύκολα.

      Ζούνε ότι ζήσαμε εμείς κατά τη διάρκεια της απόβασης μας στη Σμύρνη. Δεν βλέπουν το αύριο και είναι θέμα χρόνου η ΔΙΚΗ τους Μικρασιατική καταστροφή.

      Δεν είναι στο στιλ μου να γράφω τέτοια πράγματα, αλλά αυτή τη φορά το κάνω. Όχι για το τι θα γίνει με τη συμφωνία στο φυσικό αέριο. Με τη Ρωσία παίζουν γενικώς τελευταία. Λίγο η συνθήκη του Μοντρέ, λίγο ο Καύκασος, λίγο τα ενεργειακά, δεν αργεί να χαλάσει το κλίμα. Και ο Πούτιν στο Καύκασο τρόμαξε αλλήλους με τις αποφάσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ.

      Ίδωμεν…
      και σε ευχαριστώ που με επισκέπτεσαι όπως επίσης που σχολιάζεις στις αναρτήσεις μου.

      Φιλικά / Λουκάς

      • Φράπις Says:

        Κι εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό θα οδηγήσει σώνει και καλά σε μια πολεμική σύρραξη, αλλά η Ρωσία έχει την δυνατότητα να πλήξει σοβαρά την Τουρκία με ανάλογα πολιτικά μέσα.

        Κάτι που επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε, είναι για ποιους λόγους η Τουρκία προέβη σε αυτήν την ενέργεια. Πιθανολογώ ότι είναι οι εξής δύο:
        1 Αντίποινα στην Ρωσία για την εύνοια που επέδειξε στην Κύπρο
        2. Επίδειξη φιλίας για τις ΗΠΑ, ότι βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους.

  3. ΠΑΝΟΣ Says:

    Φίλε Λουκά νά τό πώ εγώ πιό λαικά : » Μωραίνει Κύριος ών βούλεται απωλέσαι » λέει ή ευαγγελική ρήση γιά ανάλογες περιπτώσεις. Καί ή τουρκία πριονίζει τό κλαρί πάνω στό οποίο στηρίζεται. Μέ αυτοκαταστροφική αλλαζονεία όπως τό φτερωτό μυρμήγκι πρίν τό χαμό του. Θά ζήσουμε κοσμοιστορικά γεγονότα. Γιατί καί οί άνθρωποι όταν έχουν τσακωθεί μέ ΟΛΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ; Αυτό θά πάθει ή Τουρκία ΘΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΘΕΙ. Μάς τά έχουν προειπεί φωτισμένοι Αγιορείτες καί επιβεβαιώνονται κατά γράμμα. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ. Τό καταλαβαίνω δέν

  4. ΠΑΝΟΣ Says:

    Τό καταλαβαίνω δέν είμαι ευχάριστος αλλά έτσι θά γίνουν τά πράγματα


Σχολιάστε