Le Figaro: Η Ευρώπη έχει χρέος απέναντι στην Ελλάδα

Σε ένα κοινό και ιδιαίτερα φιλελληνικό κείμενό τους στην εφημερίδα Le Figaro, οι Γάλλοι καθηγητές φιλοσοφίας Thierry Formet και Martin Steffens κάνουν λόγο για ένα χρέος »2,500 ετών της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα».

»Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια, έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα».

Οι δύο καθηγητές θυμίζουν ότι η χώρα μας έβαλε τα θεμέλια της Ευρώπης και αναρωτιούνται για το πως μπορεί η Ελλάδα να απειλείται από τις τράπεζες, τονίζοντας παράλληλα και την εγκατάλειψη από τους Ευρωπαίους εταίρους…

»Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης; Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα; Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα; Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς», γράφουν οι δύο καθηγητές.

»Από τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τη ζωή όλων, γίνονται εχθρός του λαού», τονίζουν.

Οι Formé και Steffens καταλήγουν: »Αυτό που απαιτεί από μας σήμερα η Ελλάδα, είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν, καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική».

http://www.mediagate.gr/Media-Plus/item/10212-Le-Figaro-i-Eyropi-ehei-edo-kai-2-500-hronia-hreos-apenanti-stin-Ellada

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ετικέτες: . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Le Figaro: Η Ευρώπη έχει χρέος απέναντι στην Ελλάδα”

  1. Eponymos Says:

    Το χρεός προς την Ελλάδα να το εκπληρώσετε κράζοντας την γιαλαντζί Μακεδονία.

  2. Φράπις Says:

    Μπορεί όλες αυτές οι κινήσεις αλληλεγγύης να είναι ειλικρινείς και αγνές, ωστόσο μου δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούν μεμονωμένες και απομονωμένες κινήσεις ολίγων καθώς και ότι δεν πείθουν αφού μας υπερασπίζονται με ρομαντικά επιχειρήματα, αποκομμένα από τον οικονομικό ρεαλισμό, γι’ αυτό και αδύνατον να πείσουν.
    Όταν ο μέσος Ευρωπαίος βομβαρδίζεται με το στερεότυπο ότι ο φόρος του πάει για να σωθεί ο τεμπέλης Έλληνας, καμία πολιτισμική παράδοση, καμία περιγραφή της γραφικής, παραθαλάσσιας ταβέρνας και κανένας Αριστοτέλης ή Πλάτωνας δεν επαρκεί για να τον πείσει.
    Όσον αφορά την αλληλεγγύη, αυτή δεν αποσκοπεί στο να προχωρήσει σε σοβαρά και καίρια θέματα (όπως πχ αυτό που έγραψε ο επώνυμος) αλλά παραμένει στο επίπεδο της εμψύχωσης.
    Δεν απαξιώνω την καλή αυτή γνώμη που παρατέθηκε, την σέβομαι και χαίρομαι που υπάρχουν θετικά άρθρα (και σίγουρα προτιμούμε τα δημοσιεύματα της Figaro από αυτά του Spiegel). Η επιχειρηματολογία είναι αυτή που πρέπει να μας προβληματίσει αφού αντί να πείσει, αποτελεί αντικείμενο ειρωνείας και χλευασμού από τον μέσο Ευρωπαίο αναγνώστη.


Σχολιάστε