Αποχωρούν οι Αμερικανοί από το Ιράκ

Την αποχώρηση των 39.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, τερματίζοντας την πολεμική επιχείρηση που άρχισε ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, τον Μάρτιο του 2003.

«Σήμερα, είμαι σε θέση να ανακοινώσω, όπως είχα υποσχεθεί, ότι τα υπόλοιπα στρατεύματα μας στο Ιράκ θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους. Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, ο πόλεμος που διεξάγεται από τις ΗΠΑ στο Ιράκ θα τελειώσει», δήλωσε ο Ομπάμα, σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση του Ομπάμα ήρθε μετά από μια τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε αυτόν και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ-Μάλικι και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, που είχαν ως στόχο τη διατήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

Η ημερομηνία αποχώρησης των στρατευμάτων στο τέλος του έτους ήταν ήδη αντικείμενο της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε το 2008 μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, Ουάσιγκτον και Βαγδάτη διαπραγματεύονταν, προκειμένου να διατηρηθεί ένα εκστρατευτικό σώμα μερικών χιλιάδων ανδρών για την εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών.

Οι διαπραγματεύσεις «σκόνταφταν» κυρίως στο νομικό καθεστώς των αμερικανικών στρατευμάτων μετά το 2011. Η Ουάσιγκτον απαιτούσε πλήρη ασυλία για τους στρατιωτικούς της, που θα τους προστάτευε από κάθε ποινική δίωξη στο Ιράκ, κάτι που η Βαγδάτη αρνιόταν.

Αυτό είναι ένα «σημαντικό εμπόδιο» στις διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη παραδέχτηκε σήμερα ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος του τομέα της Άμυνας. Η ανακοίνωση του κ. Ομπάμα έρχεται την επομένη της «απενεργοποίησης» της μεραρχίας του βορά της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ, που ήταν στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης μεταξύ των κεντρικών αρχών της χώρας και εκείνων της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν. Αυτή η σύγκρουση παρουσιάζεται συχνά από τους Αμερικανούς ως ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Ιράκ.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο κ. αλ Μάλικι θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο, τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που οι δύο χώρες θα συνάψουν και πάλι κανονικές σχέσεις ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63477410

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: