Οι φρικτές εικόνες και οι αντιδράσεις

The Guardian

Τίποτα στις φωτογραφίες του Καντάφι – τραυματία, νεκρού, διαπομπευόμενου στους δρόμους και τέλος σήποντος σε κοινή θέα δεν ήταν τόσο απεχθές, όσο η βαθύτατα υποκριτική διεθνής αντίδραση στις εικόνες αυτές. Οι Λίβυοι έκαναν αυτό που πιθανώς έπρεπε να κάνουν. Οι δυτικοί υποστηρικτές τους δυσανασχέτησαν με την πραγματικότητα του πολέμου, αγνοώντας ότι μέσω του ΝΑΤΟ μετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο και συμμεριζόμαστε τα περίπλοκα ηθικά διλήμματά του. Το να ταράζεται κανείς με τις φωτογραφίες του νεκρού Καντάφι είναι σαν να παριστάνει ότι δεν ξέραμε ότι κάναμε πόλεμο.

Γιατί άραγε ο σύγχρονος δυτικός κόσμος έχει τέτοια εμμονή με την έννοια του «δίκαιου πολέμου», που ανάγεται στη μεσαιωνική θεολογία του Θωμά του Ακινάτη; Στον 21ο αιώνα προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε την εικόνα ενός πολέμου που είναι απολύτως δίκαιος και από τον οποίο βγαίνουμε χωρίς καμία ενοχή – ούτε καν για τον φόνο ενός βίαιου δικτάτορα. Είναι ανοησία να λέμε ότι αυτοί που βρήκαν τον Καντάφι έπρεπε να τον φυλακίσουν και να τον παραδώσουν «ευγενικά» στη Χάγη για να δικαστεί. Ξεχνάμε ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τα αρχηγεία του στην Τρίπολη και είχαν πολλές πιθανότητες να τον σκοτώσουν.

Οι φρικτές εικόνες των τελευταίων στιγμών του Καντάφι μάς δείχνουν ότι οι πόλεμοι του καιρού μας και όλων των καιρών είναι ίδιοι. O πόλεμος, όσο «δίκαιος» κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά μόνο χάος και βαρβαρότητα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_29/10/2011_460842

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: . 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Οι φρικτές εικόνες και οι αντιδράσεις”

  1. Christos Voulgaris Says:

    το ερώτημα πότε είναι επιτρεπομένο σε έναν Χριστιανό να χρησημοποιήσει βία 9το ερώτημα από το οποίο ξεπήδησε ή έννοια του» Jus Bellum» (Δικαίου Πολέμου) ήταν ένα ερώτημα το οποίο είχε απάσχολήσει και τον Μέγα Βασίλειο.ΓΙα την ΦΡΙΚΗ του πολέμου ο καλυτέρος χαρακτηρισμός μαζί με αυτόν του Ηρόδοτου έχει δωθεί σε έναν λόγο του 16ου Προέδρου των Η.Π.Α.προς τους απόφοιτους της Στρατιωτικής Ακαδημίας του West Point «Ο πόλεμος στην καλύτερη περίπτωση είναι βάρβαρος.Ολή η δόξα του είναι σαν ένα φτηνό ποτό που μεθά.Μόνο όσοι δεν έχουν πυροβολήσει ποτέ τους ή δεν έχουν ακούσει τις κραυγές και τις οιμωγές των τραυματιών τ κραυγάζουν για περοσότερο αίμα περισσότερη καταστροφή, και περισότερη ερήμωση.Ο πόλεμος είναι κόλαση»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: