Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει 810 εκατομμύρια δολάρια στη Σερβία από το 2001 που τη βομβάρδισαν!

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επενδύσει 810 εκατομμύρια δολάρια στη Σερβία κατά την προηγούμενη δεκαετία. Τα 663 από αυτά επενδύθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για Διεθνή Ανάπτυξη ((USAID) US Agency for International Development).Τα παραπάνω δήλωσε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής στην αμερικανικήπρεσβεία στη Σερβία Lee Litzenberger, κατά την τελετή για τον εορτασμό της 10ης επετείου της USAID στη Σερβία και την 50η επέτειο της παροχής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Σέρβος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησηςκαι Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Verica Kalanovic, ο Σέρβος εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου Vladimir Vukcevic και ο αναπληρωτής του Μπρούνο Vekaric, ο διευθυντής του Γραφείου Ολοκλήρωσης ΕΕ Milica Delevic και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας Sonja Liht.

Είναι αναμφισβήτητη η στήριξη των ΗΠΑ στη Σερβία και πολλά εκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει, όπως πολλές δωρεές έχουν πραγματοποιηθεί. Εξαιρετικές οι προθέσεις των ΗΠΑ και θα έλεγα ειλικρινείς τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμφερόντων μια και η Σερβία πάντα ήταν η καρδιά των Δ. Βαλκανίων. Φτάνει όμως αυτό να καλύψει τις μνήμες των ανθρώπινων απωλειών, απότι φαίνεται απέχουμε αρκετά και θα πάρει χρόνο κάτι που το αποτυπώνουν ολοφάνερα και οι δημοσκοπήσεις περί ΕΕ και ΝΑΤΟ, που είναι σε συνεχή πτώση. Βέβαια την περίοδο που διανύουμε οποιαδήποτε βελτίωση της αποδοχής των ΗΠΑ και της Συμμαχίας περνάει από το στενό μονοπάτι του Κοσσυφοπεδίου, που αν δεν φανούν γενναιόδωροι οποιαδήποτε βοήθεια, θα αποτελεί για τον κόσμο υποκρισία.

Ανησυχία του ΓΓ/ ΟΗΕ για την αντι-σερβική βία στο Κοσσυφοπέδιο

Ο ΓΓ/ ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και τις αυξημένες επιθέσεις κατά της Σερβικής μειονότητας και των περιουσιών τους. Σε μια έκθεση που εκπονήθηκε για το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μπανείπε ότι τα περιστατικά σε βάρος των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο έχουν αυξηθείκατά 24 τοις εκατό τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο Ban δήλωσε ότι η επιδείνωση της κατάστασης εν μέρει οφείλεται στην απόφασή του Κοσσυφοπεδίου να στείλει Αλβανούςαστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους στις δύο βόρειες συνοριακές διαβάσειςμε τη Σερβία, Brnjak and Jarinje. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που όπως και το Βελιγράδι έχουν αντιταχθεί στη διακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας τουΚοσσυφοπέδιο, που πραγματοποιήθηκε από τους Αλβανούς το 2008, απάντησαν με τη δημιουργία οδοφραγμάτων, μπλοκάροντας τις κινήσεις οχημάτων αλλά και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ (KFOR) σε ειδικές περιπτώσεις και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX).

«Αυτή η ένταση στο βορρά αντανακλάται αρνητικά στη συνολική κατάσταση της ασφάλειας» στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Μπαν. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν υπάρξει 13 περιπτώσεις βανδαλισμού κατά ορθόδοξων σερβικών εκκλησιών καινεκροταφείων, 13 περιπτώσεις λιθοβολισμού οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας της Σερβίας, 63 σπίτια Σέρβων υπέστησαν ζημιές και υπήρξαν 47 υποθέσεις διάρρηξης και κλοπής κατά περιουσίας Σέρβων.

Βλέπουμε δηλαδή την έντονη ανησυχία του ΓΓ/ΟΗΕ για την ασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου αλλά και των Δ. Βαλκανίων ενώ σε αντιδιαστολή βλέπουμε την Ελλάδα να εκτιμά το αντίθετο προχωρώντας σε περαιτέρω μειώσεις των δυνάμεων της στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ θεωρεί ανύπαρκτο τον κίνδυνο από βορρά και προτίθεται να καταργήσει δυνάμεις με ανάλογο προσανατολισμό. Κάποτε ήμασταν δύναμη αποτροπής και παράγοντας σταθερότητας και προστασίας της πολιτιστικής Ορθόδοξης κληρονομιάς. Σήμερα γιατί έχουν αφεθεί στο έλεος των Αλβανών ; Ποιός θα δώσει κάποια απάντηση;

http://www.analystsforchange.org/

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: