«Κρύο ντους» από τη Noble

Ανώμαλη προσγείωση στα όσα ακούγονταν μέχρι στιγμής, για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, αποτελούν οι πρώτες εκτιμήσεις της Αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy. Την ίδια ώρα η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, άφησε εκ νέου αιχμές κατά των τεχνοκρατών οι οποίοι όπως είπε «συναγωνίζονται στην εκστόμιση των μεγαλύτερων προβλέψεων» ενώ διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση της Noble βασίζεται σε εκτιμήσεις που έχουν γίνει στη βάση των γεωφυσικών ερευνών και όχι σε στοιχεία που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3-9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, αλλά υπάρχει πιθανότητα το 40% από αυτά να μην είναι εξορύξιμα. Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις χθεσινές αποκαλύψεις της Noble, παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για δέκα τρις. κυβικά πόδια.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στο πλαίσιο παρουσιάσης που έκανε χθες η εταιρεία σ’ επενδυτές, με την αναπληρώτρια Πρόεδρο της Noble, Susan Cunningham, να αναφέρει πως το κοίτασμα βρίσκεται 5.500 τετραγωνικά πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Noble, Τσαρλς Ντέιβιντσον, δήλωσε, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Χιούστον της Αμερικής, πως στο κυπριακό οικόπεδο η εταιρεία έχει εντοπίσει συνολικά δώδεκα σημεία, ισοδύναμα με το «Ταμάρ».

Πραξούλα: Δεν παύουν να είναι προβλέψεις

Στην ερώτηση αν είναι λιγότερα τελικά τα αποθέματα από αυτά που αρχικά υπήρχε εκτίμηση ότι υπήρχαν στο συγκεκριμένο τεμάχιο, απάντησε ότι η κυβέρνηση και η υπουργός δεν έχει ποτέ μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς ή για συγκεκριμένες ποσότητες.

«Ακούμε διάφορους τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς να συναγωνίζονται στην εκστόμιση των μεγαλύτερων προβλέψεων. Αυτή τη στιγμή όλα όσα λέγονται βασίζονται στα αποτελέσματα και τα δεδομένα των γεωφυσικών και των σεισμικών μελετών, που είχαν γίνει πριν αρχίσει η ερευνητική γεώτρηση.»

Η Πραξούλα Αντωνιάδου αναφέρθηκε σε αίτημα της εταιρείας Delek να αποκτήσει μερίδιο κατά 30% στην άδεια έρευνας που έχει δοθεί στην εταιρεία Noble για το τεμάχιο 12.

«Αυτή τη στιγμή, το αίτημα εξετάζεται από τη συμβουλευτική επιτροπή και μετά πρέπει να τύχει χειρισμού από την αρμόδια Υπουργό, την Υπουργό Εμπορίου, με ανάλογη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε.

Τέλος είπε ότι τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Noble δεν είναι μέρος των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης για να γνωρίζουμε τι υπάρχει και σε ποια έκταση», κατέληξε.

«Πολύ πιθανόν να υπάρχει και πετρέλαιο»

Η Υπουργός Εμπορίου μάλιστα, δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρχει και πετρέλαιο στο συγκεκριμένο κοίτασμα κάτι το οποίο θεωρεί πολύ πιθανό.

«Στο βαθμό που σε κάποια άλλη φάση θα κριθεί ότι αξίζει τον κόπο να διερευνήσουμε πιο βαθιά και για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.»

Στο Υπουργικό ο Β’ γύρος αδειοδοτήσεων

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόταση η οποία θα εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους του Υπουργείου Εμπορίου να προχωρήσουν στην ετοιμασία των σχετικών εγγράφων για τον Β’ γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Υπουργός Εμπορίου είπε πως στόχος είναι να όλα να είναι έτοιμα πριν το τέλος του χρόνου.

Παπαδόπουλος: Aντί να αποφασίσουμε δημιουργούμε «Συμβούλια Σοφών»

Αντί εδώ και τρία χρόνια να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το τερματικό υγροποίησης και το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, δημιουργούμε συμβούλια σοφών δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Υπάρχουν, υπέδειξε, δύο Υπηρεσίας αρμόδιες γι αυτά τα ζητήματα, η ΔΕΦΑ και η Υπηρεσία Ενέργειας, και επειδή δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ και τα δύο έχουν παραγκωνιστεί.

Προβληματισμένος και ανήσυχος ο Περδίκης

Βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος αποχώρησε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ.

Η εγκληματική όπως τη χαρακτήρισε αναβλητικότητα, που παρατηρείται στη λήψη πολιτικών αποφάσεων κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα επένδυση εκατομμυρίων που αφορά στην εγκατάσταση και διακλάδωση των αγωγών που θα προμηθεύουν φυσικό αέριο τους 3 ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρείται ευρωπαϊκή χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει να χαθεί.

Το ολικό κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς στην Κύπρο ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ανησυχία επίσης προκαλεί στους Οικολόγους η απουσία εκπροσώπου της ΔΕΦΑ στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο.

Οι ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο, είπε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, υπερκαλύπτονται με ένα δις ειδικά μέτρα. Ως εκ τούτου, η χειρότερη πρόβλεψη στην περιέκτηκότητα του ταμιευτήρα του οικοπέδου 12 είναι υπέραρκετή για την Κύπρο αλλά και για εξαγωγή ποσοστήτων φυσικού αερίου με τον ανάλογο επιμερισμό εισόδων προς όφελος της Κυπριάκης Δημοκρατίας

Απογοητευτικές οι μετρήσεις σύμφωνα με τον Ισραηλινό τύπο

Την ίδια ώρα Ισραηλινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απογοητευτικές εκτιμήσεις της Noble, όσο αφορά το Οικόπεδο «Αφροδίτη» της ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως γράφει η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα “Globes”, η εκτιμώμενη ποσότητα είναι μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για 10 τρις κυβικά πόδια, καθιστώντας το κοίτασμα της «Αφροδίτης» μικρότερο από αυτό του «Λεβιάθαν», καθώς και του «Ταμάρ» στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των εκτιμήσεων από τη Noble Energy σημείωσαν πτώση οι μετοχές της Delek Group και των θυγατρικών Avner Oil, Gas LP και Delek Drilling LP, εταίρων της αμερικανικής εταιρίας σε «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ». Συγκεκριμένα, χθες η μετοχή της Delek Group υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κατά 1.3%.

Η εφημερίδα “Globes” αναφέρεται στη δυνατότητα εξαγοράς μεριδίου 30% στο οικόπεδο 12 από την Delek, μετά από έγκριση των κυπριακών Αρχών και προσθέτει ότι η χθεσινή πτώση των μετοχών του ομίλου Delek αποτελεί στην ουσία «παράπλευρη απώλεια», εφόσον οι εταιρίες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάποια σχέση με την δραστηριότητα της Noble Energy στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

http://www.sigmalive.com/news/local/438267

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: